Vrijheidsdressuur
Waarschijnlijk verreweg het bekendste voorbeeld van vrijheidsdressuur is het circus. Iedereen kent toch wel de paarden die kunstjes doen in de piste en na het geluid van een klappende zweep in galop aanspringen? Er is alleen één groot verschil: je hoort vaak dat circusdieren slecht worden behandeld en getraind. Bij vrijheidsdressuur gaat het om samenwerken met je paard, en niet om dwingen. Vrijheidsdressuur is niet je paard laten doen wat je wil, maar je paard laten willen wat jij wil!
Wat is vrijheidsdressuur?
Vrijheidsdressuur is een goede manier van het trainen van je paard, waarbij samenwerking centraal staat. Als je paard niet wil, zal hij het waarschijnlijk ook niet doen. Dit omdat je werkt met beloningen in plaats van straffen, je kan een paard niet dwingen, wel ‘overhalen’. Voor de een zal de beloning bestaan uit een aai of een kriebel, voor de ander uit een stukje wortel, appel of iets anders wat je paard lekker vind. Het is maar net waar je paard het voor doet.
Beginnen
Stel je wil je paard aanleren op het commando ‘rechts’ naar rechts te kijken. Dan beloon je
elke beweging (van het hoofd) naar rechts, ook als dit door een vervelende vlieg komt, of door interessante voorbijgangers. Je paard zal zich af gaan vragen waardoor hij beloond wordt en gaan uitproberen. Als je consequent beloont als hij naar rechts kijkt zal hij het al snel doorkrijgen, eigenlijk heel makkelijk dus!
Een goed punt om te beginnen is bijvoorbeeld targetten, je paard een bepaald voorwerp (bijvoorbeeld een pion, of iets uit je poetskist) te laten aanraken. Het is een heel simpel trucje, en een leuke manier om je paard te introduceren met vrijheidsdressuur. Daarna kan je het beste doorgaan met basisdingen als meestappen en –draven aan een halster, halthouden, naar je toe komen en het commando blijf. Veel paarden zullen dit (deels) al kennen, maar bij sommigen is het meer je paard meeslepen, of aan het halster trekken om hem tot stilstand te krijgen. Als dit er goed in zit kan je paard dit ook zonder halster.
Als dit lukt kan je doorgaan met simpele trucjes, zoals knikken, nee schudden en kusjes geven. Ook wat moeilijkere dingen kan je aan bod laten komen, zoals het compliment, buigen, steigeren (hier zit wel een zeker gevaar aan verbonden), zitten en liggen.
Waarom vrijheidsdressuur?
Voor veel mensen is het een goede manier om een band op te bouwen met je paard of pony. Je paard vind het (meestal) leuk en het brengt wat variatie in je training. Bovendien kunnen sommige commando’s ook erg handig zijn. Je haalt je paard uit de wei met een heel eenvoudig ‘kom’ en hij vind het nog leuk ook! Of je bent iets vergeten, maar je paard staat al klaar: een eenvoudig ‘blijf’ is genoeg.
Veiligheid!
Het is belangrijk altijd op te blijven letten, voor jouw veiligheid en die van je pony of paard. Neem daarom de volgende dingen in acht:
- Vraag je bij elke oefening die je hem aan gaat leren af of het wel verstandig is. Paarden kunnen dingen altijd tegen je gaan gebruiken. En ook al heb jij het meest gehoorzame paard op aarde, ook hij/zij zal wel eens je aandacht willen trekken, of niet? De aandacht trekken met bijvoorbeeld ja knikken is zo’n probleem niet, al kan ook dat vervelend worden. Als je paard heeft leren steigeren heb je al een groter probleem.
- Begin sowieso niet met vrijheidsdressuur als je niet 100% zeker bent van je paard.
- Wil je vrijheidsdressuur gaan doen met een verzorgpony? Vraag het altijd eerst aan de eigenaar. Ook is het handig door te geven welke commando’s je gebruikt, dan kan de eigenaar niet per ongeluk je paard ineens een Spaanse pas laten doen.
Meer informatie over vrijheidsdressuur
Als je gaat zoeken, kom je er vanzelf achter hoe veel boeken er zijn geschreven over vrijheidsdressuur en hoeveel sites er op het world wide web staan met meer informatie. Voor je echt begint is het misschien verstandig om eens wat meer over het onderwerp uit te vinden. De basis staat in dit artikel, maar er is nog zoveel meer over te leren.