Dierenartsenpraktijk: de spreekkamer

De laatste jaren is het steeds belangrijker geworden dat we goed opletten hoe de inrichting en aankleding van een dierenartsenpraktijk er uitziet. Door de openbare ruimte een zo prettig mogelijke sfeer te geven is de eerste stap op weg naar een goede relatie tussen de dierenarts en de eigenaar van de patiënt al gezet. Algemeen
De spreekkamer moet een frisse, lichte ruimte zijn met in het midden de behandeltafel. Deze moet makkelijk schoon te maken zijn en bestaat dus meestal uit roestvrij staal (RVS). De behandeltafel moet ook voorzien zijn van een goed te reinigen antislipmat zodat de patiënten zich staande kunnen houden.

Omdat er in de spreekkamer ook licht administratief werk wordt uitgevoerd (vnl. patiëntenadministratie), zijn een goed bureau en een aangepaste werkstoel belangrijk. Een goed verstelbare stoel kan bijvoorbeeld rugklachten vermijden.

Een voldoende groot wandmeubel om de diverse materialen overzichtelijk op te bergen mag ook niet ontbreken; op die manier kan men de ruimte namelijk makkelijker ordelijk houden.

Hygiëne

Aangezien men in de spreekkamer continue in aanraking komt met zieke dieren is hygiëne er zeer belangrijk. Er moet daarom in deze ruimte steeds een ruime spoelbak met daarboven een kraan aanwezig zijn. Een elleboogkraan, een sensor of een kraan met voetpedaalbediening zijn het meest hygiënisch. Aan de wand hoort er ook een dispenser bevestigd te zijn voor zeep en desinfectiemiddelen, alsook een disposable handdoekrol.

Extra

Om vaccins, diverse medicijnen en onderzoeksmaterialen ten behoeve van laboratoriumonderzoek gekoeld te kunnen bewaren, moet er in de spreekkamer ook een koelkast aanwezig zijn. Deze moet een temperatuur tussen +2 en +8 graden Celsius hebben.

Wat ook zeker niet mag ontbreken zijn zowel een grote als een kleine tafelweegschaal omdat zowel de grotere als de kleinere dieren gewogen moeten kunnen worden.

Als er in de kliniek geen ruimte is voor een apart laboratorium dan moet ook daarvoor in de spreekkamer een klein hoekje voorzien worden. De inrichting van een laboratorium in de spreekkamer ziet er als volgt uit:
  • Een werkblad dat vervaardigd is uit een goed te reinigen materiaal
  • Goede verlichting boven het werkblad
  • Binnen handbereik een kast met daarin de benodigde materialen en chemicaliën
  • Wanden die bestaan uit afneembaar materiaal
  • De nodige apparatuur en gebruiksmaterialen (afhankelijk van de onderzoeken)
© 2012 - 2022 Sarahh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dierenarts, arts voor dierenDierenarts, arts voor dierenEen dierenarts is een arts die gewonde of zieke dieren behandeld. Voor de opleiding is een VWO-diploma een vereiste. Daa…
Optillen en fixeren van de hond bij de dierenartsBen je nu de dierenartsassistent of de eigenaar van de hond, om het dier op te tillen en te fixeren moet je samenwerken…
Paraveterinair, meer dan alleen een assistentDe opleiding paraveterinair is niet helemaal het zelfde als de opleiding tot dierenarts assistente, al hebben velen het…
Dierfysiotherapie: aanvulling op behandeling door dierenartsDierfysiotherapie: aanvulling op behandeling door dierenartsIn Nederland zie je steeds vaker een nauwe samenwerking tussen dierenartsen en dierenfysiotherapeuten in de behandeling…
Urinemonsters afnemen bij hond of katUrinemonsters afnemen bij hond of katDe klinische biologie is de specialiteit die zich bezighoudt met het aantonen van afwijkingen in lichaamsvochten, zoals…
Bronnen en referenties
  • Lancée, E. cursus dierenartsassistent. Les 1: De assistent en de kliniek. Antwerpen: Centrum voor Afstandsonderwijs.
Sarahh (77 artikelen)
Gepubliceerd: 20-06-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.