Rugklachten bij paarden

Rugklachten bij paarden, het herkennen van rugklachten en het laten behandelen van rugklachten bij paarden. Osteopathie voor deze dieren is steeds meer in opmars. Lees hier de do's en dont's en laat je informeren over de oorzaken en gevolgen.

Algemeen

Steeds vaker horen we deze term in de paardenwereld; osteopathie. Maar wat doet een osteopaat nou eigenlijk en waar zijn ze voor nodig? Net als mensen kunnen paarden flink last hebben van rugklachten, variërend tussen lichte klachten en hevige pijn in de rug. Deze rugpijn kan bijvoorbeeld een gevolg zijn van een slecht passend zadel of een glijpartij op het land. Wanneer we ons eenmaal bewust zijn van de klachten van ons paard kunnen we verder; behandeling en het toekomstige voorkomen. Maar voor we hier aankomen moeten we beginnen bij stap 1; herkenning.

Herkenning

Om een paard te kunnen behandelen moeten we allereerst weten of er wat aan de hand is en zo ja, wat. Paarden zijn dieren die makkelijk hun pijnen verbergen en ons op deze manier weken lang kunnen foppen. Het is dus belangrijk om als u symtomen herkent, deze serieus te nemen. Deze syptomen kunnen worden geuit in gedrag of in lichamelijke problemen.
Om deze syptomen te herkennen is het belangrijk u te verdiepen in de behandeling van rugklachten bij paarden.
U kan bijvoorbeeld een boek aanschaffen of uzelf inlezen op het internet.

Een aantal van de bekendste sypmtomen bij rugklachten zijn:
  • Het wegdrukken van de rug bij aanraking of druk
  • Veelvuldig struikelen
  • Zuur gedrag vertonen bij aanraking van de rug
  • Vluchten/wegrennen tijdens het springen
  • Onzuiver in de bewegingen of kreupelen zonder duidelijke oorzaak

Behandeling

Eenmaal gevonden waar het probleem zit: in dit geval in de rug, kan het paard behandeld worden door een gediplomeerd en professioneel osteopaat. Deze zal de knelpunten opzoeken en het paard zo goed mogelijk behandelen. Wervels kunnen worden rechtgezet en scheve standen van gewrichten kunnen worden verbeterd. Dit soort problemen kunnen zich overal in de rug bevinden. Van de staartaanzet tot de nekwervels net achter de oren. Soms moet het paard in meerdere keren worden behandeld. Dit kan zijn doordat er teveel moet worden rechtgezet voor 1 keer. Als het lichaam zich te snel in1 keer moet aanpassen zal het paard zijn lichaam verkeerd kunnen gaan belasten. Door de behandeling over 2 keren te verspreiden kan het paard rustig wennen aan de veranderingen van zijn lichaam.

Vaak volgt hierop een week rust van het rijden om het paard te laten wennen aan zijn veranderde lichaam. Wel wordt er aangeraden om het paard regelmatig op de weide te laten gedurende deze week rust. Doordat het daar de nodige beweging krijgt kan het zonder ruiter, goed leren omgaan met zijn 'nieuwe' lichaam.

Na de behandeling zal er al snel verbetering worden waargenomen. Het paard beweegt zich losser, is vaak prettiger in de omgang en is beter te rijden.

Het is af te raden om lange tijd te wachten met een behandeling. In die tijd kunnen de klachten aanzienlijk verergeren. Hoe langer het paard zijn lichaam op een verkeerde manier gebruikt, hoe groter de blokkades en problemen kunnen worden.

Voorkomen is beter dan genezen

Om het resultaat te behouden is het verstandig om het paard ieder jaar minstens 1 keer na te laten kijken en te laten behandelen. Wanneer dit regelmatig wordt bijgehouden wordt er voorkomen dat er grote blokkades ontstaan die 2 behandelingen en veel tijd nodig hebben. En een gezond paard is immers een blij paard.
© 2011 - 2024 Carlijntjehh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paardrijden op het strand: toegankelijkheidPaardrijden op het strand is voor veel paardenliefhebbers het ultiem uitje, de wind in de haren en lekker door het water…
Rugpijn door slappe buikspierenRugpijn door slappe buikspierenRugpijn kent vele oorzaken. Wat de meeste mensen niet weten, is dat rugpijn ook vaak een gevolg is van slappe buikspiere…
Rugklachten en zwangerschapOngeveer 50 % van de zwangere vrouwen hebben rugklachten. Vrouwen die meerdere baby's baarden hebben doorgaans ernstiger…
Bij chronische rugklachten kan psycholoog de oplossing zijnBij chronische rugklachten kan psycholoog de oplossing zijnWie chronisch met hardnekkige lage rugklachten kampt, en bijvoorbeeld bij de afdeling revalidatie van een ziekenhuis ter…

Alles over mok bij paarden: symptomen, behandelen, voorkomenAlles over mok bij paarden: symptomen, behandelen, voorkomenMok is een aandoening aan de huid van de onderbenen van een paard. Mok komt veel voor en is erg frustrerend voor paard e…
Nierfalen bij de hondNierfalen bij de hondNierfalen is een zeer vaak voorkomende aandoening bij honden. Een hoog percentage van oudere honden krijgen hiermee te m…
Bronnen en referenties
  • www.osteopathievoorpaarden.nl
Carlijntjehh (3 artikelen)
Gepubliceerd: 12-12-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.