Nierfalen bij de hond

Nierfalen bij de hond Nierfalen is een zeer vaak voorkomende aandoening bij honden. Een hoog percentage van oudere honden krijgen hiermee te maken. Helaas wordt de diagnose van nierfalen vaak te laat gesteld. In een vroeg stadium van nierfalen is het niet altijd gemakkelijk om als hondeneigenaar de symptomen te spotten. Wanneer de symptomen duidelijk zichtbaar worden en de diagnose wordt gesteld is het meestal al te laat en zo vergevorderd dat er weinig behandeling mogelijk is. Vroege diagnose is van levensbelang.

Wat is nierfalen bij de hond?

Bron: Ildar Sagdejev (Specious), Wikimedia Commons (GFDL)Bron: Ildar Sagdejev (Specious), Wikimedia Commons (GFDL)
De nieren verzorgen vele functies in het lichaam van de hond. Zo zorgen ze voor de ontgifting van het lichaam, uitscheiding van ongewenste stoffen, helpen bij het aanmaken van rode bloedcellen en zoveel meer.

Wanneer we spreken over nierfalen, is dit een verstoring in het werken van de nieren. Nierinsufficiëntie komt meer voor bij oudere honden dan jongere honden. Maar meestal is bij oudere honden de oorzaak van het nierfalen anders dan bij jonge honden. Bij oudere honden is de oorzaak te vinden bij het weefsel van de nieren. Bij oudere honden wordt dit goed werkend weefsel vervangen door littekenweefsel. Doordat het functionerende weefsel wordt vervangen door niet - werkend littekenweefsel zullen de nieren niet meer zo goed gaan werken.

Andere oorzaken van nierfalen:
  • Nierontsteking
  • Uitdroging
  • Vreemd voorwerp dat de urinewegen blokkeert
  • Vergiftiging
  • Tumor in de nieren

Wat zijn de symptomen van nierfalen bij de hond?

Bron: Peter Wadsworth, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: Peter Wadsworth, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Mogelijke symptomen bij nierfalen zijn zeer divers en in een vroeg stadium van deze ziekte bijna niet waar te nemen. Wanneer de symptomen uiteindelijk door de eigenaar worden waargenomen, is de ziekte al in zo'n vergevorderd stadium dat behandeling moeilijk tot onmogelijk lijkt. Welke symptomen wijzen nu op nierfalen? Deze zijn de meest voorkomende symptomen die kunnen wijzen op nierinsufficiëntie bij de hond:
  • Abnormaal veel drinken: je hond zal zonder duidelijke reden abnormaal veel beginnen te drinken.
  • Abnormaal veel plassen: je hond zal zonder duidelijke reden abnormaal veel gaan plassen. Ook kan het gebeuren dat je hond plotseling terug in huis begint te plassen.
  • Vermageren: in vele gevallen vermagert de hond zeer veel op een korte tijd. Ook zijn eetlust zal afnemen. Wanneer je hond minder tot niet meer eet en snel gaat vermageren is dit een teken van nierfalen.
  • Tekenen van algemene zwakheid: wanneer je hond een suffe inactieve indruk maakt kan dit een teken zijn van nierfalen. Dit gaat meestal gepaard met spierzwakte.
  • Diarree: een abnormale stoelgang is vaak een teken dat er iets mis is in het lichaam. Bij nierfalen is er meestal ook bloed aanwezig in de stoelgang.
  • Overgeven: braken of overgeven is ook een indicator van nierfalen. Bij nierinsufficiëntie bevat het braaksel meestal bloed.
  • Inactiviteit: doordat de nieren niet meer normaal functioneren zal je hond lusteloos en inactief lijken.

Wat zijn de gevolgen van nierfalen bij de hond?

Bron: Bodlina, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Bodlina, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Het grootste gevaar bij het wegvallen van de nierfunctie bij de hond is het vrijkomen van ureum in het bloed. Door het wegvallen van de functie van de nieren wordt de gifstof ureum niet meer verwerkt tot een onschadelijke stof. Hierdoor komt deze gifstof vrij in het bloed.
Ureum wordt normaal afgevoerd via de urine door de nieren. Wanneer de nieren niet meer functioneren komt dit ureum dus in het bloed terecht. Dit heeft schadelijke gevolgen voor je hond zoals:
  • Misselijkheid
  • Geen eetlust
  • Tast de hersenen aan (coördinatiestoornis)
  • Slechte adem
  • Ontsteking van darm-, maag-, en mondslijmvlies
  • Braken
  • Bloedarmoede

Wat is de behandeling bij nierfalen?

De behandeling bij nierinsufficiëntie is afhankelijk van het stadium waarin de ziekte wordt vastgesteld. Het onderzoek naar nierfalen gebeurt meestal door middel van een bloedonderzoek en een urineonderzoek. Wanneer via het bloedonderzoek nierinsufficiëntie wordt vastgesteld volgt meestal een bespreking met de eigenaar van de hond. Daarin kan de dierenarts de mogelijke opties met de eigenaar bespreken.

Wanneer de nierfunctie volledig is weggevallen zal er meestal aangeraden worden om de hond te laten inslapen. Een vroege diagnose is essentieel voor de overlevingskansen van je hond. Indien nierfalen in een vroeg stadium wordt ontdekt zijn er methoden die worden gebruikt om de ziekte af te remmen en de schade te beperken.

De meest voorkomende behandelingen zijn:
  • Infuus voor de afvoer van gifstoffen met een infuus voor de aanvoer van tekorten zoals Kalium.
  • Dieet: speciale voeding om de opname van slechte eiwitten te beperken en zodoende de aanmaak van de gifstof ureum te beperken. Hoge kwaliteit eiwitten zorgt ervoor dat er minder ureum wordt aangemaakt. Ook is er minder fosfor in deze aangepaste voeding aanwezig, deze zorgt ervoor dat de ziekte wordt afgeremd. Ook een aanvulling van essentiële vetstoffen wordt in deze voeding ingebracht.
  • Aanvullende homeopathische middelen voor onder meer het bevorderen van de darmflora.
© 2011 - 2024 Santje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nierfalen, wat gebeurt er?De nieren zijn belangrijke organen in ons lichaam. Ze hebben vele verschillende taken, zoals filtratie, zouthuishouding…
Wat betekent uremie?De definitie van uremie, ook wel het uremisch syndroom, is een toename van de hoeveelheid ureum in het bloed. Ureum is n…
Adem ruikt naar ammoniak: oorzaken van adem met ammoniakgeurAdem ruikt naar ammoniak: oorzaken van adem met ammoniakgeurVan alle soorten slechte adem kan een adem die naar ammoniak ruikt een ​​van de meest onaangename ervaringen…
Het belang van de nierHet belang van de nierDe nieren zijn verantwoordelijk voor heel wat processen in het menselijk lichaam. Daarom zijn goede nieren vaak van het…

Rugklachten bij paardenRugklachten bij paarden, het herkennen van rugklachten en het laten behandelen van rugklachten bij paarden. Osteopathie…
Stress bij de katStress bij de katStress bij katten komt veel meer voor dan de meeste mensen denken. Deze stress is vaak de oorzaak van zichtbare medische…
Bronnen en referenties
  • http://www.hondenplaza.nl/nierfalen_hond
  • http://commons.wikimedia.org/wiki/File:2008-07-14_White_GSD_pup_drinking_from_a_puddle.jpg
  • http://commons.wikimedia.org
  • Afbeelding bron 1: Ildar Sagdejev (Specious), Wikimedia Commons (GFDL)
  • Afbeelding bron 2: Peter Wadsworth, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 3: Bodlina, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Reacties

Cecile, 12-02-2015
Mijn hondje heeft ook nierfalen, ze eet maar een heel klein beetje, juist genoeg om in leven te blijven, heeft iemand tips, om haar aan het eten te krijgen, want er zijn toch ook dieren die jaren leven met deze ziekte?

groetjes cecile. Reactie infoteur, 23-02-2015
Hoi Cecile,

Het is helaas niet zo gemakkelijk. Het hangt af van hond tot hond en hoe erg de nieren zijn aangetast. Je kan natuurlijk altijd proberen met enkele hondensnoepjes om hun eetlust wat aan te wakkeren, maar jammer genoeg kunnen we meestal niet zoveel doen. Onze kat had ook nierfalen enkele maanden terug en ze kreeg nog enkele maanden. Helaas hebben we ze moeten laten inslapen, ze zag echt teveel af en was graatmager.

Jammer genoeg kan je ze alleen maar comfortabel houden en zoveel mogelijk proberen te motiveren om te eten. Maar natuurlijk moet hun lichaam het ook aankunnen.

Hopelijk komt alles goed voor je.

Vriendelijke groeten,
Sandra

Coppens Betty, 23-08-2014
Mijn hondje har nieren werken maar 20%meer, ze neemt medicatie en speciale voeding van bij de veearts nu de laaatste tijd doet ze niets anders dan likken aan haar buikje en achterpoten. Zou dit kunnen komen van haar nierziekte, ook heeft ze korstjes in haar flanken en buikje. Vriendelijke groeten Betty Reactie infoteur, 27-08-2014
Beste,

Heeft zo ooit problemen gehad met huidaandoeningen? Slecht werkende nieren kunnen wel een oorzaak zijn, maar er zijn enkele bijkomende aandoeningen die dit kunnen veroorzaken.

Groetjes,
Sandra

Martine, 12-01-2014
Ik vrees hier ook het ergste.Mijn hondje(13jaar) heeft sinds maart 2013 de ziekte vancushing (tumor op de bijnier)
Zij krijgt hiervoor vetoryl. Tot verleden maand ging alles goed. Haar gewicht was goed, haar pels was terug, ze voelde zich goed?
NU sinds een week eet ze bijna niet meer! Ze weegt nog 3,500 kg (ze woog 7 kilo) Niks wilt ze nog eten, ik geef haar verse kip, kippehartjes, kippemaagskes, niks.
Ze is nog het vel over de benen. Ik weet echt niet wat te doen. de da zegt, dat er niks aan te doen is. wat moet ik doen? Reactie infoteur, 06-02-2014
Beste Martine,

Het spijt me te horen dat je hond er zo erg aan toe is. Soms is het moeilijk om je beste vriend in pijn te zien. Nierfalen kan soms wat afgeremd worden, maar dit is zeker geen garantie. Dit is zeker het geval bij oudere honden, die niet de fysieke kracht van jongere honden bezitten. Ik weet dat het soms moeilijk is om hierin een beslissing te nemen. Ikzelf heb ook een moeilijke beslissing genomen voor mijn hond. Hij had kanker. Dit werd pas ontdekt na een epilepsie aanval, en toen was het jammer genoeg al te laat. Hij kreeg nog wat behandeling, maar ging daarna snel achteruit. Uiteindelijk hebben we de beslissing genomen om de hond te laten inslapen. Als een hond niet meer kan lopen, rennen en spelen, is een hond vaak vrij ongelukkig. Je hond laten inslapen is geen criminele daad en in vele gevallen zelfs beter voor de hond. Dit gebeurt ook op een humane manier. Ik ben bij mijn hond gebleven toen het gebeurde, en ik ben blij dat ik dit deed. Ik kon zelfs zweren dat hij lachte en me bedankte toen hij zachtjes wegdreef. Ik besef dat dit moeilijk voor je is, ik krijg zelf nog tranen wanneer ik aan mijn lieve hond Toby denk, maar ik besef ook dat hij teveel pijn had en niet langer meer kon vechten.

Voordat je een beslissing neemt, praat je best even met de dierenarts. Zij kunnen alle opties aan je voorleggen, en dan kan je een geïnformeerde beslissing nemen.

Eddy van Loon, 02-01-2014
Ik heb vandaag mijn poedel moeten laten inslapen. nadat de diagnose 25 dagen geleden gesteld werd, is het nu fataal afgelopen. ik ben er kapot van, gisteren nog was ze 17 jaar geworden en de dag erna was ze dood. haar nieren werkten niet meer en ze zag te veel af, dus inslapen was de enige mogelijkheid. het is de verschrikkelijkste dag van het nieuwe jaar. Reactie infoteur, 06-02-2014
Beste Eddy,

Het spijt me echt dat dit je is overkomen. Ik weet heel goed hoe het voelt om je beste vriend zo verschrikkelijk te verliezen, vooral wanneer je de beslissing voor hem/haar moet maken. Maar onthou dat dit het beste was voor je hond en als zij je zou kunnen bedanken zij ook dit zou doen. Het doet verschrikkelijk veel pijn, maar ik weet zeker dat je hond nog altijd bij je is.

Ik wens je alvast veel sterkte toe.
Infoteur Santje

Santje (61 artikelen)
Gepubliceerd: 09-12-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.