Spondylose bij honden

Spondylose bij honden Spondylose is een ernstige aandoening waarbij er door slijtage van de tussenwervels en gewrichtsbanden een verstijving van de wervelkolom optreedt. Het kan erge pijn veroorzaken en soms ook tot verlamming leiden bij de hond. Hoe ontstaat spondylose en wat zijn de vooruitzichten?

Wervelkolom van de hond

De wervelkolom van de hond bestaat uit wervels die ten opzichte van elkaar kunnen bewegen door middel van de tussenwervelschijven (discus) en de gewrichtsvlakjes (facetgewrichten). Een hond heeft 7 halswervels, 13 borstwervels, 7 lendenwervels, het heiligbeen en staartwervels (wisselend aantal). In totaal heeft de hond 26 tussenwervelschijven; 6 in de hals, 13 in de borst en 7 in de lendenen. De tussenwervelschijven vormen een verbinding tussen 2 wervels en bestaan uit kraakbeen met daarin een zachte kern. De functie van de tussenwervelschijf is het bij elkaar houden van de wervels, zodat ze niet ten opzichte van elkaar kunnen verschuiven. Daarnaast zorgt het voor het opvangen van verschillende belastingen (denk aan stoten, botsen, trillingen) ter voorkoming van beschadigingen en slijtage van de wervels.

Bij spondylose is er sprake van een beschadiging van de tussenwervelschijven, er komen ontstekingsreacties en er ontstaan botwoekeringen tussen de ruggenwervels.

Hoe ontstaat spondylose?

Spondylose kan ontstaan door een genetische oorzaak, bij sommige honden kan sneller slijtage optreden. Daarnaast kan spondylose ontstaan door belasting van buitenaf, door bijvoorbeeld een te vroege belasting van de (nog jonge) hond, te zware belasting (bijvoorbeeld sport) waarbij er teveel gevraagd wordt van een hond, veel springen, overgewicht en door trauma.

Wat gebeurt er bij spondylose?

Door de beschadiging en/of slijtage aan de tussenwervels wordt de rug minder soepel en flexibel. Het lichaam probeert dit verlies van elasticiteit op te vangen door het aanmaken van nieuw botweefsel. Het probleem is dat hierdoor botwoekeringen ontstaan en deze verbinden twee of meer wervels waardoor deze met elkaar vergroeien. De wervelkolom wordt nog minder elastisch en het bewegen gaat steeds moeilijker. Des te meer wervels met elkaar vergroeid zijn, des te stijver de hond zal zijn.

Het proces kan op een gegeven moment tot staan zijn gebracht als de wervels met elkaar vergroeid zijn. Door de stabilisatie is er geen irritatie en pijn meer, alleen de wervelkolom blijft stijf en de beweeglijkheid daarvan is dus verloren gegaan.

Alleen een vaak bijkomend verschijnsel is dat de botwoekeringen kunnen zorgen voor druk op andere omliggende weefsels, zoals zenuwen en ruggenmerg . Wanneer de zenuwen worden geprikkeld en in de knel komen, veroorzaakt dit veel pijn en kunnen er andere problemen ontstaan, zoals bijvoorbeeld een hernia, incontinentie en uitvalsverschijnselen.

Symptomen

 • Pijn, vooral bij het aanraken van de rug en/of nek
 • Stramme en stijve rug en/of nek
 • Moeilijk overeind komen
 • Veel in de mand blijven liggen
 • Voorzichtig lopen, vaak met een hoge, bolle rug
 • Een stijve manier van lopen
 • Zwabberende gang
 • Slecht trap lopen
 • Kan moeilijk springen
 • Een slappe achterhand (door de achterpoten zakken)
 • Spieren in de achterhand worden minder
 • Krassen over de grond met de nagels van de achterpoten (door het slepen)
 • Eenmaal in beweging kan het lopen weer wat soepeler gaan.
 • Incontinentie (ontlasting en urine)

Niet alle symptomen hoeven voor te komen. Voor een duidelijke diagnose kan spondylose het beste worden vastgesteld door röntgenologisch onderzoek (met aanvullend orthopedisch en neurologisch onderzoek), op de foto’s zijn de bruggen en haken in de wervelkolom meestal duidelijk te zien.

Behandeling

Spondylose kan niet meer genezen, wel kan de hond ondersteund worden door middel van pijnstilling (indien nodig), supplementen en bepaalde therapieën. De supplementen die goed kunnen ondersteunen zijn bijvoorbeeld Puur Spondy, Doils Joint, glucosamine/chondroïtine. Qua therapieën zijn er goede ervaringen met fysiotherapie, acupunctuur (gewone en goudacupunctuur) en zwemmen (aqua-therapie).

Een hond kan met spondylose nog jaren leven of minder lang vanwege de ernst van de aandoening. Dit is dus mede afhankelijk van in hoeverre de wervels met elkaar vergroeid zijn en de mate waarin er druk komt op de zenuwen en ruggenmerg.

Aandachtspunten

 • Goede en gedoseerde beweging kan spondylose voorkomen. Bij een hond met veel energie die niet naar zijn lichaam luistert en zich overbelast kan dit probleem verergeren.
 • Zorg dat een hond met spondylose in beweging blijft om spierverlies te voorkomen.
 • Laat een hond met spondylose nooit manipuleren door orthomanuele therapie, masseren is wel goed.
 • Vooral bij koud, winderig en vochtig weer kunnen de klachten verergeren. Bij zulke weersomstandigheden kan een jas de hond helpen.
© 2011 - 2024 Emi1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe de hond in bad te doen?Hoe de hond in bad te doen?Af toe de hond in bad doen helpt om hem gezond en schoon te houden. Baden helpt als afweermiddel tegen vlooien en beperk…
Probleemgedrag bij Honden: trekken aan de lijnIn ieder bos en aan ieder strand is het te zien: baasjes die voort worden getrokken door hun hond. Heeft u een klein hon…
Verhuizen met een hondVerhuizen met een hondVerhuizen betekend meestal veel doen in een korte tijd. Als u een hond heeft denkt u dan ook van te voren na over hoe u…
Druiven en rozijnen zijn levensgevaarlijk voor uw hondDruiven en rozijnen zijn levensgevaarlijk voor uw hondDat chocolade giftig is voor uw hond dat weten de meeste mensen wel maar wist u dat druiven en rozijnen ook levensgevaar…

Parvo: een levensbedreigende ziekte bij de hondParvo: een levensbedreigende ziekte bij de hondJe hond is lusteloos, wil niet eten en slaapt veel. Tal van ziekten kunnen deze symptomen veroorzaken en in eerste insta…
Paard met pijn, inslapen of slachten als alternatief?mijn kijk opPaard met pijn, inslapen of slachten als alternatief?Geen enkele paardeneigenaar hoopt ooit in deze situatie te komen, maar we weten allemaal dat de kans reëel is dat het we…
Bronnen en referenties
Emi1 (34 artikelen)
Gepubliceerd: 20-08-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.