Papillomatose bij dieren

Papillomatose is een huidaandoening die gekenmerkt wordt door de ontwikkeling van meerdere papillomen. Een papilloom, een wrat, is een goedaardig gezwel die bij alle diersoorten kan voorkomen. De virale papillomatose wordt veroorzaakt door het Papillomavirus.

Papillomatose bij de hond en kat

Virale papillomatose komt vooral voor bij de hond en zelden bij de kat. Er bestaat ook een variant die non-viraal is maar deze vorm is zeldzaam en komt vooral voor bij oudere dieren. De hond kan de ziekte overdragen op andere honden via direct of indirect contact. Hetzelfde geldt voor katten. Vooral jonge dieren vormen hierbij een risicogroep, zij zijn extra gevoelig. Daarnaast zijn er bij de hond ook wat rassen die extra gevoelig zijn, waaronder de cocker spaniël.

Verschijnselen

Bij de hond worden papillomen gezien in en rond de bek, op de huid en ogen. De wratten variëren in grootte van enkele millimeters tot centimers en zijn grijs of wit van kleur. Bij de kat worden papillomen voornamelijk gezien op de kop, de nek en de romp. De wratten zien er anders uit dan bij de hond, zij steken vaak wat minder ver van de huid af.

Behandeling

Virale papillomatose is een aandoening die na 1 tot 3 maanden spontaan herstelt. Hierna kent het dier een levenslange immuniteit voor de aandoening. Een behandeling is eventueel wel mogelijk met behulp van cryochirurgie, waarbij de wratten met stikstof behandeld worden. Ook is chirurgische verwijdering of electrochirurgiemogelijk.
Het gevaar van virale papillomatose is wel dat het om kan slaan naar een plaveiselcelcarcinoom, waardoor de prognose veel minder gunstig wordt.

Papillomatose bij het paard

Papillomatose bij het paard is, net als bij de hond en kat, direct en indirect overdraagbaar naar andere dieren. De infectie vindt plaats via kleine wondjes of schaafwondjes. Het volgroeien van de wratten duurt ongeveer 3 tot 4 maanden, waarna de wratten over het algemeen spontaan verdwijnen.

Verschijnselen

De wratten komen voornamelijk voor op de neus en rond de lippen, maar worden soms ook gezien aan de onderbenen en geslachtsorganen. De wratten zijn meestal onregelmatig van vorm en uitzaaiingen komen zelden voor.

Behandeling

Net als bij de hond en kat is een behandeling zelden noodzakelijk omdat de wratten vanzelf weer verdwijnen. Het kan wel zijn dat de wratten operatief verwijderd worden wanneer de papillomatose heel uitgebreid is of op een lastige plaats zit. Dit doet met meestal met behulp van cryochirurgie.

Papillomatose bij herkauwers

Verschijnselen

Papillomatose wordt in de groep herkauwers vooral gezien bij het rund en zelden bij schapen of geiten. Bij runderen zitten de wratten vooral op de tepels, de kop, de hals, het kossum, de oogleden en de poten. Bij schapen en geiten komen ze vooral aan de kop, de hals, de poten en het uier voor.
Grote wratten kunnen gaan bloeden door trauma waarna er een wond onstaat. Hierdoor kan dan een secundaire bacteriële infectie ontstaan.

Behandeling

Net als bij de voorgaande groepen is een behandeling hier ook zelden nodig. Uitbreiding en verspreiding van de wratten kan wel worden tegengegaan door de dieren met wratten te isoleren en halsters en dergelijke goed te reinigen. Over het algemeen verdwijnen de wratten binnen 12 maanden.
© 2011 - 2024 Xkell, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Infectieziekten bij kinderen WrattenWratten zijn bekende dingetjes in Nederland. Het ene kind heeft er veel last van, het andere kind helemaal niet. Het is…
Huismiddeltjes tegen wrattenHuismiddeltjes tegen wrattenWratten zijn huidveranderingen die meestal goedaardig zijn en weinig kwaad kunnen. Ze kunnen de huid echter flink ontsie…
Wat moet je doen tegen wratten?Wat moet je doen tegen wratten?Wratten zijn een soort pukkeltjes die vaak op de voeten voorkomen. Het is een soort eeltachtig bultje wat op de huid zit…
Wratten: soorten, oorzaken en behandelingWratten: soorten, oorzaken en behandelingWratten worden door een virus veroorzaakt. Zodra het virus in aanraking komt met je huid, kun je wratten krijgen. Je loo…

Het gevaar van grasaren bij hondenHet gevaar van grasaren bij hondenIn het voorjaar en de zomer groeit het gras en vooral in het wilde hoge gras worden er grasaren gevormd. Deze aren besta…
Plaveiselcelcarcinoom bij de hond, kat en het paardPlaveiselcelcarcinomen zijn kwaadaardige tumoren, uitgaande van de huid, waarbij uitzaaiing gemakkelijk plaats vindt. He…
Bronnen en referenties
  • Syllabus Huid & Huidderivaten
Xkell (9 artikelen)
Gepubliceerd: 06-07-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.