Mok bij paard behandelen

Mok is een veel voorkomende irritatie bij paarden aan de voet. De huid gaat schilferen, irriteren en er kunnen zelfs ontstekingen ontstaan. Niemand weet het perfect werkende middel tegen mok, ieder paard heeft voor de genezing van mok andere middeltjes nodig. Ook middeltjes van de dierenarts willen niet altijd werken. Daarom hier een lijst met goedkope, werkende middelen tegen mok.

Wat is mok?

Mok is een irritatie aan de huid in de kootholte van de hoef van het paard. Symptonen waar aan u mok kunt herkennen bij uw paard zijn een kale gevoelige huid, schilfers of zelfs open plekken in de kootholte. Mok is niet besmettelijk maar wel erg vervelend voor het paard.

Wanneer komt mok voor?

Mok komt het meeste voor bij paarden met een lichte kleur voet, meestal wit. De huid onder de witte haren is wat gevoeliger voor mok dan die bij donkere voeten. Meestal komt mok voor tijdens de natte periode van het jaar. Paarden die altijd in de nattigheid en blubber moeten staan zullen meer kans hebben op mok dan paarden die droog kunnen staan. Ook de weerstand van uw paard kan iets zeggen over de kans dat mok voorkomt bij uw paard. Ook is het zo dat het ene paard het andere niet is en dus het ene paard gevoeliger is voor mok dan het andere paard.

Wat kunt u doen tegen mok?

Er zijn verschillende middelen van de dierenarts, vaak zalf, die u kunt smeren op de plek waar de mok is opgetreden. Niet altijd werken de middelen van de dierenarts en vaak zijn de kosten van de middelen erg duur. Dit wil niet zeggen dat u niet met een paard dat mok heeft naar de dierenarts moet gaan, soms is dit erg verstandig om te doen.

Mok bestrijden vanuit het probleem:

Het beste kunt u mok bestrijden vanuit het probleem, de nattigheid en blubber waarin uw paard staat. Breng in de weide wat betegelde stukken aan. Voor een goede inrichting van uw weide is u aan te raden dit artikel te lezen: De ideale weide indeling voor uw paard.Ook kunt u na gaan wat uw paard te eten krijgt. Krijgt uw paard voldoende vitamine en mineralen binnen? Dit is erg belangrijk voor de weerstand. U kunt bijvoorbeeld wat magnesium bij het voer van uw paard doen.

Ochtend urine:

Het klinkt erg raar maar het blijkt erg goed te werken bij sommige paarden, uw eigen ochtend urine opvangen en dit op de plaats van de mok gieten. Dit enkele keren herhalen en bij veel paarden is resultaat te zien. Dit middel is erg goedkoop en altijd bij de hand.

Vaseline, uierzalf of sudo creme:

Mok ontstaat doordat de huid te nat word en dus erg week. Door de geirriteerde huid in te smeren met vaseline, uierzalf of sudo creme zorgt u dat het water niet op de huid komt. De zalven zijn namelijk erg vet en laten niet veel water door. Het nadeel is wel dat de zalf er snel af zal gaan als uw paard op de weide blijft staan. U moet dit dus enkele malen per dag herhalen.

Chloor:

Een middel dat al erg lang door boeren wordt gebruikt is chloor. Doe dit in een spuitbus en spuit de plaats waar de mok zit in met chloor. de eerste keer zal dit misschien iets prikken. Dit middel kunt u enkele keren herhalen.

Koffiepoeder:

Ook zijn er mensen die beweren dat koffiepoeder erg goed helpt. Dit een beetje mengen met wat zalf bijvoorbeeld en zo blijft dit zitten en trekt het in de huid.

Zinksulfaat:

Zinksulfaat is ook een middel dat bij sommige paarden erg goed aanslaat. Smeer dit op de wond en herhaal dit enkele keren en de mok zal minder moeten worden.
© 2010 - 2020 Dobel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Voorkom reisziekte bij honden tijdens autoritVoorkom reisziekte bij honden tijdens autoritReizen met de auto naar een vakantieverblijf moet ontspannen kunnen. Voor de gewone inzittenden ontbreekt het daarom aan…
Mieren bestrijdenMieren bestrijdenMieren vind je overal in je tuin en het zijn harde werkers. Het wordt pas vervelend wanneer ze hun intrede in huis hebbe…
Planten die muggen wegjagenPlanten die muggen wegjagenMuggen, insecten die vooral in de zomer voorkomen en u bijten. Heel vervelend. Gelukkig kunt u er iets tegen doen. In di…
Mok bij paardenWanneer een paard mok heeft is dat bijzonder pijnlijk voor het dier. Tijdige behandeling kan voorkomen dat de mok omslaa…

Een zieke vis hoeft nog geen dode vis te zijn!!Vissen behoren tot de meest populaire huisdieren. Toch overlijden bijvoorbeeld goudvissen gemiddeld 9 maanden na aankoop…
Artrose bij het paardArtrose bij het paardArtrose is een aandoening die vooral bij oudere paarden voorkomt, maar er zijn ook uitzonderingen. Een paard met artrose…

Reageer op het artikel "Mok bij paard behandelen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Dobel
Gepubliceerd: November 2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Schrijf mee!