Mok bij paard behandelen

Mok is een veel voorkomende irritatie bij paarden aan de voet. De huid gaat schilferen, irriteren en er kunnen zelfs ontstekingen ontstaan. Niemand weet het perfect werkende middel tegen mok, ieder paard heeft voor de genezing van mok andere middeltjes nodig. Ook middeltjes van de dierenarts willen niet altijd werken. Daarom hier een lijst met goedkope, werkende middelen tegen mok.

Wat is mok?

Mok is een irritatie aan de huid in de kootholte van de hoef van het paard. Symptonen waar aan u mok kunt herkennen bij uw paard zijn een kale gevoelige huid, schilfers of zelfs open plekken in de kootholte. Mok is niet besmettelijk maar wel erg vervelend voor het paard.

Wanneer komt mok voor?

Mok komt het meeste voor bij paarden met een lichte kleur voet, meestal wit. De huid onder de witte haren is wat gevoeliger voor mok dan die bij donkere voeten. Meestal komt mok voor tijdens de natte periode van het jaar. Paarden die altijd in de nattigheid en blubber moeten staan zullen meer kans hebben op mok dan paarden die droog kunnen staan. Ook de weerstand van uw paard kan iets zeggen over de kans dat mok voorkomt bij uw paard. Ook is het zo dat het ene paard het andere niet is en dus het ene paard gevoeliger is voor mok dan het andere paard.

Wat kunt u doen tegen mok?

Er zijn verschillende middelen van de dierenarts, vaak zalf, die u kunt smeren op de plek waar de mok is opgetreden. Niet altijd werken de middelen van de dierenarts en vaak zijn de kosten van de middelen erg duur. Dit wil niet zeggen dat u niet met een paard dat mok heeft naar de dierenarts moet gaan, soms is dit erg verstandig om te doen.

Mok bestrijden vanuit het probleem:

Het beste kunt u mok bestrijden vanuit het probleem, de nattigheid en blubber waarin uw paard staat. Breng in de weide wat betegelde stukken aan. Voor een goede inrichting van uw weide is u aan te raden dit artikel te lezen: De ideale weide indeling voor uw paard.Ook kunt u na gaan wat uw paard te eten krijgt. Krijgt uw paard voldoende vitamine en mineralen binnen? Dit is erg belangrijk voor de weerstand. U kunt bijvoorbeeld wat magnesium bij het voer van uw paard doen.

Ochtend urine:

Het klinkt erg raar maar het blijkt erg goed te werken bij sommige paarden, uw eigen ochtend urine opvangen en dit op de plaats van de mok gieten. Dit enkele keren herhalen en bij veel paarden is resultaat te zien. Dit middel is erg goedkoop en altijd bij de hand.

Vaseline, uierzalf of sudo creme:

Mok ontstaat doordat de huid te nat word en dus erg week. Door de geirriteerde huid in te smeren met vaseline, uierzalf of sudo creme zorgt u dat het water niet op de huid komt. De zalven zijn namelijk erg vet en laten niet veel water door. Het nadeel is wel dat de zalf er snel af zal gaan als uw paard op de weide blijft staan. U moet dit dus enkele malen per dag herhalen.

Chloor:

Een middel dat al erg lang door boeren wordt gebruikt is chloor. Doe dit in een spuitbus en spuit de plaats waar de mok zit in met chloor. de eerste keer zal dit misschien iets prikken. Dit middel kunt u enkele keren herhalen.

Koffiepoeder:

Ook zijn er mensen die beweren dat koffiepoeder erg goed helpt. Dit een beetje mengen met wat zalf bijvoorbeeld en zo blijft dit zitten en trekt het in de huid.

Zinksulfaat:

Zinksulfaat is ook een middel dat bij sommige paarden erg goed aanslaat. Smeer dit op de wond en herhaal dit enkele keren en de mok zal minder moeten worden.
© 2010 - 2024 Dobel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Natuurlijke bestrijdingsmiddelenNatuurlijke bestrijdingsmiddelenNatuurlijke bestrijdingsmiddelen tegen insecten. Ze zijn er .Natuurlijk zijn er flessen vol gif te vinden om in tuinen i…
Gember tegen hoofdpijn en migraineGember tegen hoofdpijn en migraineMigraine is een vervelende vorm van hoofdpijn die het dagelijks leven flink kan ontregelen. De huidige geneesmiddelen te…
Hoe werkt een zonneboiler?Hoe werkt een zonneboiler?Een zonneboiler is een installatie op het dak van een huis, die door middel van de zonne-energie het water verwarmt. Dit…
Je eigen moestuin: BasilicumJe eigen moestuin: BasilicumBasilicum is een kruid dat je gemakkelijk in je eigen moestuin kunt laten groeien. Het is hierdoor ook heel leuk voor ee…

Een zieke vis hoeft nog geen dode vis te zijn!!Vissen behoren tot de meest populaire huisdieren. Toch overlijden bijvoorbeeld goudvissen gemiddeld 9 maanden na aankoop…
Artrose bij het paardArtrose bij het paardArtrose is een aandoening die vooral bij oudere paarden voorkomt, maar er zijn ook uitzonderingen. Een paard met artrose…
Dobel (155 artikelen)
Gepubliceerd: 30-11-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.