Wonden bij dieren en wat u er zelf aan kunt doen

Er zijn verschillende verwondingen bij dieren. Hieronder staan de wonden die allemaal in grades in gedeelt kunnen worden. Er zijn dus verschillende mates van ergte. U kunt in dit artikel lezen hoe de wonden ontstaan, wat de verschijnselen zijn en wat u kunt doen bij u dier om hem/haar te helpen.

Brandwonden

Hoe ontstaan brandwonden?

Brandwonden kunnen ontstaan door een warmtebron.

Verschijnselen

  • eerste graads brandwond - opperhuid is rood en geïrriteerd maar niet kapot. Bij een eerste graad brandwond is er dan ook geen gevaar voor infectie. Deze verbrandig is zeer pijnlijk.
  • tweede graads brandwond - de opperuid is aangetast en meestal ook de lederhuid. Doordat er vocht uitkomt worden er blaren gevormd.
  • derde graads brandwond - de huid gaat volledig verloren. De zenuwen zijn verbrand waardoor de brandplek niet pijnlijk is maar de rand eromheen wel omdat daar de verbranding minder diep is. De huid is wit of zwart van kleur.

Behandeling

De brandwond 10 minuten afkoelen in lauw water. Verwijder de halsband in verband met zwellingen. dek het verbrande deel af met een natte doek, steriel verband of aluminiumfolie. Tweede en derdegraads brandwonden moet je altijd door een dierenarts laten behandelen.

Bevriezingswonden

Hoe ontstaan bevriezingswonden?

Door te lage temperaturen vernauwen er bloedvaten in lichaamsdelen waardoor er geen bloeddoorstrooming meer zal zijn.

Verschijnselen

Het bevroren lichaamsdeel kan niet gebruikt worden. Des te langer de bloed doorstrooming stil staat des te groter de kans dat de huid afsterft en het dier in shock raakt. Bij bevriezing voelt het dier geen pijn.

Behandeling

Het dier moet langzaam opgewarmt worden. U kunt dit doen door bijvoorbeeld cohtige wamre doeken over het lichaamsdeel te leggen. De witte huid wordt vervolgens rood, pijnlijk en warm. Als de bevroren delen zijn ontdooid dan kunt u een laagje vaseline of slaolie aanbrengen en de plek masseren, dit stimuleerd namelijk de bloedsdoorstroming. Als de bevriezingen te erg zijn is het van belang een deken om het dier te doen en zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan.

Chemische wonden

Hoe ontstaan chemische wonden?

Deze ontstaan door in aanraking te komen met bijtende stoffen of gifstoffen.

Verschijnselen

De zuren zorgen dat cellen worden aangetast. De huid is rood en voelt pijnlijk aan.

Behandeling

Zo snel mogelijk de wond uitspoelen met water. Zo kunt u de wonden neutraliseren:
  • als het komt door een loog - azijnoplossing
  • als het komt door zuren - met een sodaoplossing of verdunde ammoniakoplossing.
Als verzachtend middel kunt u plantaardig olie of antibiotische zalf aanbrengen. Ogen moeten goed uitgespoeld worden met lauw water. Breng het dier vervolgens met spoed naar de dierenarts.

Elektrische wonden

Hoe ontstaan elektrische wonden?

Door elektriciteit of bliksem.

Verschijnselen

Deze wonden zijn vaak klein en hebben de vorm van droog dood weefsel. Als het in de mond is gebeurd ziet u rode diepe verbrande gebieden rondom de bek. Het dier kan spierkrampen vertonen en de hartslag word onregelmatig. Als het dier al vocht op hoopt in de longen dan begint het dier ook moeilijk te ademen. Elektrische wonden kunnen het gevolg hebben tot bewusteloosheid of de dood.

Vehandeling

Zet het stroom uit en raak het dier daarvoor niet aan. Als het komt door hoogspanning bel dan het alarmnummer en raak het dier niet aan. Zorg dat de omgeving droog is want water geleid stroom. Bij een elektrische schok kan het dier een onregelmatige hartslag krijgen, vocht in de longen, een shock en bewusteloosheid veroorzaken. Behandel de wonden als brandwonden en beadem het dier als het nodig is. Ga zo snel mogelijk met uw dier naar de dierenarts.

Stralingswonden

Hoe ontstaan stralingswonden?

Deze wonden worden veroorzaakt door bijvoorbeeld:
  • radioactieve straling
  • röntgenstraling
  • zonnestraling

Verschijnselen

De verschijnselen worden vaak pas opgemerkt na een lange tijd. Er kunnen ontstekingen ontstaan, de huid wordt warm en er ontstaan soms blaren. In het ernstige geval kan de huid afsterven.

Behandeling

Meestal herstelt het dier vanzelf. Een verzachtende zal kan helpen. Als er blaren zijn ontstaan of de huis id afgestorven, neem dan contact op met de dierenarts.
© 2009 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het genezen van een wondIedereen heeft wel eens een schaafwond gehad, of een snee. Zulke wonden herstellen zich wonderbaarlijk snel weer. Ernsti…
Wat is een rode wond?Wonden kunnen voor komen op verschillende lichaamsdelen, ze kunnen zowel groot als klein zijn. Er bestaan verschillende…
VAC therapie als wondbehandelingVAC therapie is een methode om wonden te behandelen met behulp van een speciale vacuümpomp. Er zijn verschillende indica…
Gezondheidsproblemen bij honden: Wonden en blessuresVerkeersongelukken, vechtende honden, en onverwachte verwondingen zijn de belangrijkste oorzaken van bloedende wonden bi…

Bloedingen bij dieren: wat voor en hoe behandelen?Bloedingen zijn er in verschillende soorten en komen helaas wel eens voor bij dieren. Hieronder kunt u infromatie lezen…
Mok bij paardenWanneer een paard mok heeft is dat bijzonder pijnlijk voor het dier. Tijdige behandeling kan voorkomen dat de mok omslaa…
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 30-04-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.