InfoNu.nl > Dier en Natuur > Zieke dieren > Mok bij paarden

Mok bij paarden

Wanneer een paard mok heeft is dat bijzonder pijnlijk voor het dier. Tijdige behandeling kan voorkomen dat de mok omslaat in natte mok. Een paard met mok heeft een schone en droge omgeving nodig.

Wat is mok precies?

Mok bij het paard is een verzamelnaam voor verschillende soorten huidirritaties. Mok bevindt zich aan de onderbenen van het paard en het komt het meeste voor in het najaar wanneer de weilanden ook op hun vochtigst zijn. Er bestaan heel veel remedies tegen mok. Maar omdat er ook veel verschillende oorzaken zijn van mok, kan er dus ook niet een precies middel tegen worden aangewezen.

Mok is meestal een ontsteking van de huid in de kuitholte. Wanneer bij mok ook vochtigheid vrij komt, dan spreekt men van natte mok. Het begint vaak als een rode verdikte plek. Daarna kunnen er korsten en kloven ontstaan.

Wat kan er gedaan worden tegen mok?

Paarden met mok moeten in ieder geval droog kunnen staan in een schone stal. Soms kan het middel Sudocrem, dat is een smeuïge zinkzalf in een grijs potje dat in iedere supermarkt te verkrijgen is, een verzachtende en drogende werking geven.
Maar dikwijls wordt mok veroorzaakt door schurftmijt of schimmelinfecties. En dan kan alleen een ervaren veearts de juiste middelen voorschrijven.

Middelen die ook goed kunnen helpen tegen mok:

  • Zinkzalf
  • Uierzalf
  • Cure mok pillen
  • Calendulazalf
  • Droogzetters

Hoe ziet mok er uit?

  • Als korstjes, schilfers, roodheid en pijnlijke kloofjes in de kootholte.
  • Het been kan dikker zijn in zijn geheel of onderaan.
  • Het kan eruit zien als een vochtig eczeem.
  • Het paard geeft aan jeuk te hebben door te stampen of te schuren.
  • Als een paard kreupel loopt kan dat ook wijzen op mok.

Mok is vaak lastig te behandelen.

Mok is in sommige gevallen erg hardnekkig. Overigens kunnen paarden met witte benen in de zomer ook nog mok krijgen door teveel zonlicht. In dat geval kan verband rond de benen ook goed helpen. Maar mok is vaak moeilijk te behandelen omdat het veel verschillende oorzaken kan hebben. Menig eigenaar van een paard kan dan ook echt radeloos zijn met een paard met mok. Maar gelukkig is mok niet besmettelijk voor andere paarden.
© 2009 - 2020 Dorybos, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Natte mok bij paardenEen paard met mok kan de eigenaar echt tot wanhoop drijven. Reden daarvoor is dat mok erg hardnekkig kan zijn. Een paard…
Witte paarden zijn zeldzaamWitte paarden zijn zeldzaamPaarden zijn er in allerlei kleuren: zwart, bruin, vos, bont, schimmel en wit. Maar is het paard dat jij ziet ook wel ec…
Het Marwari paardHet Marwari paardHet Marwari paard Het Marwari paard is niet heel erg bekend in Nederland. Dit paard is herkenbaar door hun vorm in hun o…
Paarden: Het verharen/ruien van je paardPaarden: Het verharen/ruien van je paardRond maart gaan de meeste paarden hun wintervacht weer omruilen naar een zomervacht. Als u uw paard maar aanraakt zit u…
Paarden scheren: goed of niet?Paarden scheren: goed of niet?Wat is het nut van scheren van paarden? Hoor je je paard te scheren of niet? Wat zijn de voor- en nadelen van het schere…

Reageer op het artikel "Mok bij paarden"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Paardje, 07-08-2016 20:54 #1
Beste Dorybos,
Een interessant stuk over mok, zeer uitgebreid met verschillende soorten en ook wat er tegen te doen. Toch ben ik van mening dat je 1 belangrijk geneesmiddel bent vergeten te vermelden: Vrouwenurine in de holte van het aangedane stuk been aanbrengen is een zeer oude, maar zeer goede manier om van alle mokken af te komen. Dit 2 maal per week doen en voorzien van een schone droge stal werkt verbluffend snel en zonder enige kosten!

Infoteur: Dorybos
Gepubliceerd: 26-02-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Reacties: 1
Schrijf mee!