Sarcoïden bij paarden

Sarcoïden zijn huidtumoren die voorkomen bij paarden. Sarcoïden kunnen niet uitzaaien naar de interne organen van en paard en komen zodoende dus alleen voor op de huid en het onderliggende weefsel.

Achtergrondinformatie

Sarcoïden lijken in eerste instantie veel op wratten, het verschil is dat wratten zelf weg gaan, sarcoïden niet. Ze kunnen over het hele lichaam voorkomen, maar je ziet ze het meest op plekken waar de huid wat dunner is en waar het paard vaak zweet.

Soorten sarcoïden

Occult sarcoïd
Een ronde, grijze, haarloze plek op het lichaam van het paard. Veelvoorkomende plekken: hoofd, oksels, binnenkant dijbeen, lies.

Verucose sarcoïd
Wratachtige of schilferende plekken op de huid met soms een wat harder bultje in het midden, ze kunnen een heel groot oppervlak bedekken. Veelvoorkomende plekken: hoofd, lies, schacht, oksels.

Nodulaire sarcoïd
Kleine bultjes die doorgaans niet vast zitten aan het onderliggende weefsel en dus heen en weer bewogen kunnen worden. Ze kunnen alleen voorkomen, maar er zijn ook paarden die meerdere (denk aan honderd) sarcoïden hebben. Veelvoorkomende plekken: oogleden, oksels, binnenkant dijbeen, lies.

Fibroplastische sarcoïd
Vlezige plek die snel bloedt. Deze sarcoïd kan zich op elke plek van het lichaam ontwikkelen en komt soms voor uit een mildere soort sarcoïd (zie bovenstaande soorten).

Gemengde sarcoïd
De naam zegt het al, deze sarcoïd is ontstaan uit twee andere soorten sarcoïden. Veelvoorkomende plekken: hoofd, oksels, lies.

Kwaadaardige sarcoïd
Agressieve vorm waarbij de tumoren zich in een razend tempo over de huid van het paard verspreiden, gelukkig heel zeldzaam.

Therapie

Chirurgische ingreep
Methode die vaak succesvol is bij kleine sarcoïden, de kans op terugkeer van de sarcoïd is echter wel groot.

Bevriezen
De sarcoïd wordt met stikstof min of meer weggebrand, werkt alleen bij kleine sarcoïden die niet diep in de huid liggen.

BGG-injecties
Normaal wordt dit middel gebruikt bij inenting tegen tuberculose, maar het werkt ook redelijk tegen nodulaire en fibroplastische sarcoïden rond de ogen, op andere plekken is de behandeling minder effectief.

Chemotherapie
Een erg moeilijke methode omdat het lastig is aan deze medicijnen te komen. Het werkt wel goed bij bepaalde soorten sarcoïden.

Cytotoxische therapie
De beste behandeling op dit moment. Er wordt een speciale zalf voor het paard vervaardigd aan de universiteit van Liverpool. De zalf bevat zwaar metaalzouten en celgroei-remmers en mag alleen door een veearts aangebracht worden.
© 2008 - 2025 Flew, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.
Bronnen en referenties
  • http://pcwww.liv.ac.uk/sarcoid/Index.ssi