Fasciolose (leverbot) bij paarden
Fasciolose is, zoals de titel al zegt, meer bekend onder de naam 'leverbot' en wordt veroorzaakt door de platworm Fasciola hepatica.
Achtergrondinformatie
De leverbot is een platworm die in de lever flink wat schade kan aanrichten en er soms voor zorgt dat de lever ernstig ontstoken raakt. De larfjes, die in het gras zitten, worden door het paard opgegeten en kruipen door de maag en de dunne darm naar de lever. Daar groeien ze uit tot volwassen leverbotten.
Besmetting
De volwassen leverbot legt eitjes in de lever van bijvoorbeeld een schaap of koe. Deze eitjes komen via de mest weer naar buiten en komen zo in het leefgebied van het paard terecht. Op het moment dat deze eitjes in enigszins drassig gras terechtkomen kunnen ze uitkomen. De hieruit ontstane larven, miracidia, vermeerderen zich in waterslakken en ontwikkelen zich tot cercariae. Deze kleven zich vast aan het gras, waarna ze veranderen in de besmettelijke metacerciae. Het paard eet deze larven, met het gras, op, en via het maagdarmkanaal komt de larve terecht in de lever, waar hij uitgroeit tot een volwassen leverbot. Deze leverbot kan zo'n 25.000 eitjes per dag leggen.
Symptomen
De meest voorkomende symptomen zijn bloedarmoede, gewichtsverlies, diarree en oedeem (vochtophopingen).
Diagnose
De leverbot scheidt bij het paard geen eieren af in de mest. De diagnose kan dus alleen gesteld worden door middel van een bloedonderzoek of door het uitpluizen van de omstandigheden. (denk aan weidegang in een drassige wei waar ook schapen staan en klachten die bij leverbot horen)
Prognose en therapie
Een leverbotinfectie is in principe goed te verhelpen, maar het hangt van de schade in de lever af in hoeverre het paard weer zal herstellen. Het paard moet goed ontwormd worden met een middel dat ook leverbot aanpakt (werkzame stof triclabendazol) en het is aan te raden om het paard niet te weiden op een perceel waar ook koeien of schapen staan.
© 2008 - 2024 Flew, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fotosensibiliteit bij paardenFotosensibiliteit is een reactie van de huid op zonlicht. Het lijkt op een soort verbranding, waar verschillende oorzake…
Zuigwormen of TrematodaZuigwormen zijn platwormen die voornamelijk in de (sub)tropen voorkomen. Ze leven in een vochtige omgeving. Besmetting b…
Bloedarmoede bij paardenBloedarmoede is een tekort aan rode bloedcellen (anemie), wat bij paarden ontstaat door bloedverlies, te weinig aanmaak…
Afrikaanse paardenpestAfrikaanse Paardenpest (Engels: African Horse Sickness) is een virusziekte die vooral voorkomt bij paarden en paardachti…
Bronnen en referenties
- http://www.rivm.nl/ziekdoordier/zoon_op_rij/leverbot.jsp
- http://www.gezondheidvanmijnpaard.nl/index.php?content=146