Veelvoorkomende oogziektes bij de hond

Veelvoorkomende oogziektes bij de hond Een hond heeft net als vrijwel elk ander dier maar twee ogen, het is dus iets waar we voorzichtig mee moeten zijn. De ogen van een hond zijn zeer gevoelig voor verschillende ziektes. Ze kunnen al last krijgen van een bindvliesontsteking wanneer het buiten flink waait. Ook kan een hond last krijgen van onder andere glaucoom en een cataract.

Glaucoom

Glaucoom is een verhoogde druk in het oog. Een zwelling van het oog of een infectie in het oog kan zeer pijnlijk zijn.

Symptomen

 • Zwelling van het oog waardoor het oog gaat uitpuilen.
 • De hond zal krabben aan zijn oog of met zijn oog over de grond wrijven.

Diagnose

Een dierenarts zal soms kunnen voelen aan het oog of de druk te hoog is. In andere gevallen zul je met je hond naar een specialist toe moeten om de oogdruk op te meten.

Behandeling

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk voor een hond om de druk in het oog te doen afnemen.
 • Men kan de aanmaak van water in de kamer verminderen door een speciaal soort oogdruppels toe te dienen.
 • Ook kan de afvoer van kamer water worden gestimuleerd. Dit kan men doen door de pupil kleiner te maken met een speciaal soort oogdruppels.

In sommige gevallen blijft de hond zo veel pijn hebben aan zijn oog en ziet hij er zo slecht mee dat het een slimmere optie is om het oog te laten verwijderen door een dierenarts.

Cataracten

Cataracten komen soms voor bij jonge honden maar vooral bij oudere honden. Deze ziekte wordt vaak ook wel grauwe staar genoemd. Wanneer een hond hier last van heeft zal zijn lens langzaam dikker worden en hierdoor vertroebelen, uiteindelijk kan het zijn dat je hond blind wordt.

Symptomen

 • Vertroebeling van de lens
 • Verminderd zicht

Behandeling

Erfelijke cataracten bij jonge honden kunnen worden verwijderd waardoor het zicht van deze honden weer zal verbeteren. De meeste cataracten worden echter veroorzaakt door het ouder worden van het oog en de omliggende structuren. Het verwijderen van zon cataract is in de meeste gevallen niet erg zinvol. Honden die last hebben van diabetes kunnen ook een speciaal suikercataract ontwikkelen. Wanneer je dus ziet dat je hond veel drinkt en zijn oog er slecht uitziet is het verstandig om een afspraak bij de dierenarts te maken.

Ziektes van het netvlies

Sommige honden hebben last van een erfelijke aandoening waarbij het netvlies steeds slechter wordt.

Diagnose

Er is een erfelijkheidstest waarmee potentiële fokhonden kunnen worden gecontroleerd op eventuele netvliesaandoeningen. Honden van rassen die hier zeer vaak last van hebben moeten verplicht worden gecontroleerd en goedgekeurd voordat er met ze gefokt mag worden!

Conjunctivitis

Conjunctivitis is een ontsteking van het bindvlies van het oog. Het bindvlies wordt ook wel de conjunctiva genoemd. Het bestaat uit het slijmvlies aan de binnenkant van de oogleden en de buitenste laag van de oogbol. De ontsteking ontstaat vaak door een irritatie, zo kan een hond gevoelig zijn voor wind of kan er een scherp voorwerp in zijn oog terecht zijn gekomen.

Symptomen

 • De vliezen rond het oog en aan de binnenzijde van de oogleden zijn gezwollen en rood.
 • Afscheiding van slijm en/of pus.
 • De cornea kan ontstoken raken en het oog kan er hierdoor troebel uitzien.

Diagnose

Het is van belang om naar de dierenarts te gaan wanneer je een vermoeden hebt dat je hond last heeft van een bindvliesontsteking aan het oog. Deze kan met behulp van een aantal testen controleren of het inderdaad het geval is of dat de hond toch last heeft van een andere oogaandoening. In veel gevallen zal er gecontroleerd worden of het hoornvlies niet beschadigd is, dit is waar te nemen door het oog te kleuren met een fluorkleuring.

Behandeling

Er is vaak sprake van een bacteriële infectie. Er zullen dus in de meeste gevallen antibacteriële oogdruppels of een zalfje nodig zijn. Ook helpt het om het oog uit te spoelen met gekookt en afgekoeld water.
© 2016 - 2024 Lienepien95, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oogziekte cataract: symptomen, oorzaken & behandelingOogziekte cataract: symptomen, oorzaken & behandelingCataract is een oogprobleem dat voor heel wat ongemak kan zorgen. Je ooglens gaat geleidelijk aan vertroebelen en je zic…
Conjunctivitis (pink eye), een ontsteking van de conjunctivaConjunctivitis (pink eye), een ontsteking van de conjunctivaConjunctivitis is een ontsteking van de conjunctiva, dit is de slijmvlieslaag die de binnenkant van de oogleden en de bu…
Oog laser behandeling - Tegen welke aandoeningen helpt het?Oog laser behandeling - Tegen welke aandoeningen helpt het?Ooglaser behandeling is een uniek waardevolle behandeling, maar het is alleen nuttig voor bepaalde, specifieke kwalen. B…
Ui is levensgevaarlijk voor je hondUi is levensgevaarlijk voor je hondWaarschijnlijk heb je wel eens gehoord chocolade giftig is voor je hond. Maar wist je ook dat je hond ook vergiftiging o…

Aandoeningen bij de kat: pancreatitisAandoeningen bij de kat: pancreatitisPancreatitis is de officiële naam voor een ontsteking van de alvleesklier. Het is een niet altijd eenvoudig te detectere…
Zorgen voor je oude, zieke of terminale huisdierZorgen voor je oude, zieke of terminale huisdierOp internet kun je veel informatie vinden over de verzorging van huisdieren. Ook over het afscheid nemen als je huisdier…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Kapa65, Pixabay
 • https://www.dierenkliniekecht.nl/glaucoom
 • http://dierenartsdelaak.nl/conjunctivitis/
 • http://www.dierenkliniekdeventer.nl/gezelschapsdieren/ziektes/conjunctivitis.php
 • http://merelsdierenkliniek.nl/wiki/honden/grauwe-staar-cataract/
 • http://www.dierenarts-dierenkliniek.nl/ziekten-abc/hondenziekten/cataract-grijze-staar-bij-honden.html
Lienepien95 (132 artikelen)
Gepubliceerd: 22-03-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.