Ruigpootuil, Aegolius funereus

Ruigpootuil, Aegolius funereus De ruigpootuil, Aegolius funereus, is een kleine uilensoort. Hij lijkt sterk op de steenuil. Het is een typische nachtuil, hoewel hij in de arctische gebieden ook overdag jaagt. Hij nestelt in holten in bomen. Vooral oude holten van spechten zijn geliefd. Het grootste deel van zijn voedsel bestaat uit kleine zoogdieren, maar eet hij ook andere dieren. In Nederland komt de ruigpootuil weinig voor. In 2008 was hier voor het eerst in 30 jaar een succesvolle broed. De ruigpootuil is niet bedreigd.

Taxonomische indeling

  • Rijk: Animalia (Dieren)
  • Stam: Chordata (Chordadieren)
  • Klasse: Aves (Vogels)
  • Orde: Strigiformes (Uilen)
  • Familie: Strigidae
  • Geslacht: Aegolius
  • Soort: Aegolius funereus

Kenmerken

De ruigpootuil is een kleine uilensoort. Hij wordt niet groter da 26 centimeter, met een spanwijdte van 60 centimeter. Mannetjes wegen gemiddeld 100 gram, vrouwtjes tot wel 160 gram. Behalve het verschil in formaat zijn er geen of nauwelijks zichtbare uiterlijke verschillen tussen de geslachten. Qua kleuring lijkt de ruigpootuil sterk op de steenuil, maar er zijn verschillen te onderscheiden. Zijn houding is opgericht en hij heeft een grotere, rondere kop met bredere, lichter gekleurde wenkbrauwen. Het verenkleed is donkerder bruin. Zijn poten zijn wit bevederd tot aan de klauwen en zijn kruin is wit. Rond zijn ogen heeft hij een duidelijke ring van lichtere veren. Hij heeft een ‘krans’ om zijn kop, die zijn gezicht er plat uit doet zien. Dit wordt de ‘sluier’ genoemd. Hij heeft een korte haaksnavel. Jonge ruigpootuilen hebben een meer egale bruine kleur. De lichte en donkere accenten komen nog niet naar buiten.

Dagvogel of Nachtvogel

De ruigpootuil is een nachtuil. Alleen in de arctische gebieden is hij overdag actief.

Voortplanting

Voor de broedt maken ruigpootuilen gebruik van holten in bomen. Vooral de holen van de zwarte specht worden veel gebruikt. Een paartje ruigpootuilen blijft slechts één seizoen bij elkaar. Voor het volgende broedseizoen zoeken ze andere partners. In april of maart legt het wijfje twee tot zeven eieren. Hierop broedt ze ongeveer 27 dagen. Ze broedt alleen, het mannetje zorgt intussen voor de voedselaanvoer. Nadat de eieren zijn uitgekomen, blijven de jongen nog 30 dagen in het nest. Daarna vliegen ze uit. Ze keren vervolgens niet terug naar hun nest maar blijven wel in de buurt van hun ouders. Deze zorgen nog drie tot vijf dagen voor hun jongen. Als ze één jaar oud zijn, kunnen de ruigpootuilen zich voortplanten.

Voedsel

De ruigpootuil eet verschillende soorten kleine zoogdieren. Dit is het voornaamste onderdeel van zijn dieet. Hij vult het aan met kleine vogels en ongewervelde dieren. Hij jaagt door te wachten totdat er een geschikte prooi langskomt. Hij neemt zijn prooi voornamelijk waar met zijn oren.

Verspreiding

De ruigpootuil komt in een groot gedeelte van het noordelijk halfrond voor. Het leefgebied loopt van Alaska, de Rocky Mountains en de Grote Meren in Noord-Amerika, via de Alpen en Scandinavië in Europa tot de bossen van Rusland en Oost-Azië. In Nederland heeft in 2008 voor het eerst sinds 30 jaar een koppel ruigpootuilen gebroed. Hij komt hier dus niet veel voor.

Habitat

De ruigpootuil komt voor in bossen. Hij heeft naaldbossen nodig voor de beschutting, hoewel hij op sommige gebieden ook kan overleven in hooggelegen berkenbossen. Hij heeft open plekken in het bos nodig om in te jagen.

Bedreigd?

De ruigpootuil is geen bedreigde diersoort.
© 2009 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bijholteontsteking: verschijnselen en behandelingBijholteontsteking: verschijnselen en behandelingBij een bijholteontsteking is de bekleding van een of meer holten in de botten rond de neus geïnfecteerd.Vaak zetten de…
Homeopathie: Voorhoofdsholten, SinusDe voorhoofdsholten zijn gelegen in de botten boven de ogen en rond de neus. Normaal zit er alleen lucht in. Maar hij ee…
Waarom vogels op één poot staan en andere feitenWaarom vogels op één poot staan en andere feitenWaarom vogels op een poot staan, ze op hoogspanningsdraden zitten, soms niet kunnen vliegen, ze niet tegen olie kunnen e…

Ekster, Pica picaEkster, Pica picaDe ekster, Pica pica, staat bekend als een luidruchtige nestrover en dief en wordt vaak als een plaag gezien. Toch zijn…
Sneeuwuil, Bubo scandiacusSneeuwuil, Bubo scandiacusDe sneeuwuil, Bubo scandiacus, is bekend geworden bij het grote publiek door zijn rol in Harry Potter. Voor veel vogelaa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • Petersons vogelgids van alle Europese vogels – door R. Peterson, G mountfort en P.A.D. Hollom – elfde druk.
  • www.kerkuil.com
  • www.vogelvisie.nl
  • www.wikipedia.nl
Info_lisa (253 artikelen)
Laatste update: 26-10-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.