Velduil, Asio flammeus

Velduil, Asio flammeus De velduil, Asio flammeus, is een bedreigde uilensoort die weinig in Nederland voorkomt. Toch laat hij zich zien. Dit komt omdat hij overdag jaagt, waardoor hij gemakkelijker te zien is. Als hij niet jaagt zit de velduil vaak op de grond. Hier nestelt hij. Op dit nest broedt alleen het vrouwtje, terwijl het mannetje voor bescherming zorgt. De jongen lopen al rond voordat ze kunnen vliegen. De velduil eet voornamelijk muizen. Hij leeft in open gebieden met voldoende beschutting door vegetatie.

Taxonomische indeling

  • Rijk: Animalia (Dieren)
  • Stam: Chordata (Chordadieren)
  • Klasse: Aves (Vogels)
  • Orde: Strigiformes (Uilen)
  • Familie: Strigidae (Kerkuilen)
  • Geslacht: Asio
  • Soort: Asio flammeus

Kenmerken

De velduil word tot ongeveer 38 centimeter lang, met een spanwijdte van ongeveer een meter. De velduil lijkt sterk op de ransuil, alleen heeft hij nauwelijks oorpluimen. De korte pluimpjes die hij heeft komen alleen bij opwinding tevoorschijn. De bovenzijde van deze uil is donkerbruin met geelwitte vlekken. De onderzijde is witgeel met smalle, donkere lengtestrepen. De ogen zijn opvallend geel, en omringt met zwarte veertjes. De rest van zijn gezicht is beige tot wit. De vleugels zijn lang en dwars gestreept met zwarte vleugelpunten. Van onder is er een opvallende polsvlek te zien. De velduil zit vaak op de grond in een gebogen houding.

Dagvogel of Nachtvogel

De velduil is actief bij schemer en overdag. Het is dus een daguil.

Voortplanting

Als nest gebruikt de velduil een kuiltje in de grond, tussen de vegetatie. In april legt het vrouwtje vier tot acht eieren. Ze broedt alleen. Het mannetje houd de wacht en beschermt het nest tegen roofvogels en andere roofdieren. Hij is ook agressief als mensen het nest willen benaderen. Na 26 dagen komen de eieren uit. Als de jongen 15 tot 17 dagen oud zijn, kruipen ze uit het nest en verkennen de omgeving. Na vijf weken kunnen de jongen goed vliegen, meestal trekken ze met deze leeftijd weg. Na een jaar zijn ze geslachtsrijp, en klaar om zelf een partner te vinden en jongen te krijgen.

Voedsel

De velduil eet voornamelijk muizen. Ook andere kleine zoogdieren en soms kleine vogels worden gegeten. Wanneer er veel muizen zijn, zijn de velduilen wel in groepen te vinden. Meestal jagen zij echter alleen. Hij jaagt vaak door laag over de grond te vliegen en zo zijn omgeving grondig uit te kammen. Soms wordt hij ‘biddend’ waargenomen, waarbij hij stil in de lucht blijft hangen totdat hij een prooi ziet. Een andere manier van jagen die hij toepast is vanaf een uitkijkpost. Hierbij zit hij stil totdat hij een prooi ziet.

Verspreiding

In West Europa is de velduil een zeldzame broedvogel. In het noorden en oosten van europa wordt hij vaker gezien. In Nederland komen ze vooral op de Waddeneilanden voor, hoewel het aantal broedparen hier sterk achteruit gaat.
In de rest van de wereld komt hij voor in Azië, Zuid Amerika en enkele Caribische eilanden. Verreweg het grootste deel van de velduilen leeft in Rusland.

Habitat

De velduil leeft in open landschappen met voldoende vegetatie. Deze moet dekking geven. Dergelijke gebieden zijn duinen, moerassen, heide en rietvelden.

Bedreigd?

Wereldwijd wordt de velduil niet beschermd, maar in Europa wel. In Nederland staat hij op de rode lijst in de categorie ‘bedreigd en kwetsbaar’. Door drooglegging van gebieden en ontginning heeft de velduil minder leefomgeving. Hierdoor is hij nu bedreigd.
© 2009 - 2023 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ransuil, Asio otusRansuil, Asio otusDe ransuil, Asio otus, is in Nederland een vrij algemene vogel. Toch is hij maar zelden te zien. Dit komt door zijn klei…
Sneeuwuil, Bubo scandiacusSneeuwuil, Bubo scandiacusDe sneeuwuil, Bubo scandiacus, is bekend geworden bij het grote publiek door zijn rol in Harry Potter. Voor veel vogelaa…
Bestrijden van muizen! Hoe en met welke middelen?We hebben er allemaal wel last van, ongedierte in de voor en/of achtertuin maar ook in het huis zoals mieren, rupsen, sl…

Steenuil, Athene noctuaSteenuil, Athene noctuaDe steenuil, Athene noctua, is een kwetsbare uilensoort in Nederland. Het is de kleinste uil die hier voorkomt met zijn…
Bosuil, Strix alucoBosuil, Strix alucoDe bosuil, Strix aluco, is een uilsoort die vrij veel in Nederland voorkomt. Samen met de ransuil is het de meest voorko…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • www.geaflecht.nl www.vogelvisie.nl www.kerkuil.com www.iucnredlist.org www.ivnvechtplassen.org www.vogelbescherming.nl www.eaglewatch.nl Petersons vogelgids van alle Europese vogels – door R. Peterson, G mountfort en P.A.D. Hollom – elfde druk.
Info_lisa (253 artikelen)
Laatste update: 26-10-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.