Vogels voeren het hele jaar door

Vogels voeren het hele jaar door Hoewel het voeren van vogels in de winter nodig is, is het een fabeltje dat je alleen in de winter vogels bij mag voeren. Het is voor de vogels juist goed, dat ze het hele jaar door een extra maaltje krijgen. In de winter is het echt noodzakelijk: dan verliezen vogels 10 procent aan lichaamgewicht. Ook heeft een vogel heeft een hoge lichaamstemperatuur (circa 40 graden), en ook 's nachts moeten ze op temperatuur blijven. Wanneer ze dan niet bijgevoerd worden, leggen ze sneller het loodje. 's Morgens is het dan ook altijd een komen en gaan van vogels in tuinen waar wat te halen valt. Ook in de lente hebben vogels het moeilijk, althans de zaadeters zoals de mus. Ze kunnen niet genoeg eten vinden in de natuur maar moeten energie steken in de voortplanting. Mezen en heggenmussen eten insecten, maar die insecten geven ze aan hun kindjes. Ze voeden zichzelf met wat er te eten valt in tuinen. Het is niet zo dat een vogel dusdanig verwend raakt, dat hij lui wordt en zelf niet meer gaat zoeken. Vogels blijven het grootste gedeelte van hun voer uit de natuur halen.
Echter, als meeuwen, reigers, eenden en andere soorten extra eten krijgen, hebben ze een lagere weerstand dan dit soort vogels die niet werden bijgevoerd. Om als voorbeeld te noemen: een eend wordt zo'n 11 jaar, maar in stedelijke populaties worden ze hooguit twee jaar.

Elke vogel z'n eetgewoonte

De heggenmus eet graag van de grond, de mees wil zijn hapje in de boom nuttigen en de merel eet het liefst van een voederplank. Op welke plek dan ook: het moet sneeuwvrij zijn en graag in de buurt van struiken of haag. Pas op voor het neerleggen van teveel voer, dit trekt ratten aan. Zout voedsel is uit den boze, dus geen kaas, brood en margarine. Margarine heeft voor vogels een laxerende werking.

Pas op met water: als vogels gaan badderen kunnen ze bevriezen. Om dit te voorkomen kun je suiker oplossen in het water of het vogelbad afdekken met gaas. Het water moet ook iedere dag verschoond worden.

Creatief vogels bijvoeren

De meeste mensen voeren bij door middel van pindaslingers en mezenbollen en zijn hierin weinig creatief. Er zijn leukere manieren om de beestjes eten te geven, zodat je twee vliegen in één klap vangt: de vogels komen niets tekort, en je hebt een leuke tuindecoratie. Een paar ideeën zijn een tulband voor vogels en een krans.

De tulband voor vogels

Je hebt frituurvet nodig en vogelzaad. Je verwarmt twee pakjes frituurvet en doet er dan een kilo vogelzaad bij. Je laat dit stollen in de tulbandvorm en een dag later haal je het eruit. Wanneer dit moeilijk gaat, houd je de tulband even onder warm water.

De krans

Een tulband in de tuin zetten is op zich een beetje saai, dus kun je de tulband in het midden van een krans zetten.
  • Je hebt hiervoor een stuk kippengaas nodig van 60cm bij 60cm en die knip je in het midden een beetje in zodat je de binnenkant wat omhoog kan vouwen. De buitenranden vouw je om zodat er een ronde vorm ontstaat. Je hebt dan een lege krans van gaas.
  • Je vult de krans met mos (dit haal je gewoon uit het bos), het kan ook spagnum zijn en je verdeelt er vijf potjes narcissenbolletjes over. Daartussen zet je blokjes oase (vijf blokjes).
  • In de oase steek je groen zoals hedera, steeneik of eucalyptus. Je kunt om de krans nog wat robuuste takken leggen, zoals de takken van een sering. Ze kunnen worden vastgezet, wanneer nodig.
  • Je legt de tulband in het midden, op een verhoging van bijvoorbeeld baksteen.
© 2009 - 2024 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kan ik vogels in de winter voeren?Met name tijdens de winter en de herfst is het fijn voor vogels als mensen voer in de tuin klaar leggen voor ze. De wint…
Vogels voeren zonder ongedierte te trekkenVogels voeren zonder ongedierte te trekkenWilde vogels kunnen best wat extra voer gebruiken. Zeker in de winter is bijvoeren nodig en leuk om te doen. Maar hoe vo…
Leuke en originele vogelvoerdecoraties zelf makenLeuke en originele vogelvoerdecoraties zelf makenVogels kunnen in de meeste jaargetijden zelf voor hun voedsel zorgen. In de herfst en winter vinden de vogels het echter…
Vogelvoer: veel soorten om het hele jaar door bij te voerenVogelvoer: veel soorten om het hele jaar door bij te voerenEen niet al te nette tuin met veel planten en struiken (liefst met veel bessen) en ook met een gazon biedt een geweldig…

Roofvogels in NederlandWe hebben er niet zo heel erg veel van in Nederland. En als je ze een keertje ziet, dan zie je ze meestal langs de snelw…
Wanneer moet je vogels voeren wat eten ze en waar leg je hetWanneer moet je vogels voeren wat eten ze en waar leg je hetVogels voeren kan het hele jaar door. Heel lang was men van mening dat vogels alleen in de winter gevoerd mochten worden…
Bronnen en referenties
  • www.vogelbescherming.nl
Reactie

Liane, 18-12-2011
Hallo,
moet het frituurvet zoutloos zijn? want ik heb namelijk een vogeltaart gemaakt, maar ik heb geen zoutloze frituurvet gebruikt. Want ik zat te denken: Vogels krijgen dorst van zout, maar als het nou heeft gevroren dan kunnen ze geen water meer krijgen omdat het water bevroren is.
Groetjes: Liane. Reactie infoteur, 19-12-2011
Hallo Liane, dat is een goede opmerking, zoutloos is inderdaad beter!
Groetjes

Ssandra3108 (253 artikelen)
Laatste update: 16-10-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.