Aanleggen van een vijver voor koikarpers
Er zijn veel mensen die graag een vijver aanleggen voor het houden en kweken van koikarpers. De koikarpers zijn oorspronkelijk vanuit Japan afkomstig. In de 19e eeuw begonnen rijstboeren met het houden en kweken van de karper. Sinds de 20e eeuw is er ook veel interesse in Europa voor het kweken van karpers. Er zijn wel bepaalde eisen bij het aanleggen van een vijver. Zo is het beter om de koikarpers niet in aanraking te laten komen met planten.
De koi is de nationale vis van Japan. De koi wordt ook wel aangeduid als de brokaatkarper in het Japans, als de Nishikigoi. Nishiki betekent in het Japans ‘kleurig kleed’. De Koi is de laatste jaren snel gegroeid in populariteit. Er zijn veel mensen die een koikarper in hun vijver willen hebben. Er worden daarom veel tijd en moeite gestoken in de veredeling van de karpers. Ze worden onder andere gekruist met de Duitse spiegelkarpers. Er zijn ook koikarpers die in de wild voorkomen in de Japanse cultuur. Dit zijn de zogeheten Cyprinus rubrofuscus.
De Japanse koikarpers
De eerste verwijzingen naar de Japanse karpers zijn al te vinden in een Chinees boek dat stamt uit de vierde eeuw ten tijde van de Jin-dynastie. Het vermoeden is echter dat er echter pas werd begonnen met het kweken van de Koi rond de 19e eeuw. Dit gebeurde door Japanse edelen in Niigata. Rijstboeren ontdekten dat sommige karpers mooier waren gekleurd dan andere karpers. Vanaf de 20e eeuw warden e rook normen gesteld aan de kleuren van de karpers. Opvallende karpers warden gevangen en apart gezet. Vandaar uit werden ze verder gekweekt. Er was met name veel aandacht voor de wit-en-rood gekleurde karpers, de zogeheten Kohaku. De koikarper werd pas echt bekend in het buitenland door de jaarbeurs die in 1914 in Tokio werd georganiseerd.
Veel interesse voor koikarpers kweken en houden
Vanaf die tijd werden er ook in Europa steeds vaker koikarpers gehouden. Dit begon aanvankelijk in dierentuinen en biologische tuinen in Engeland, maar dit verschijnsel verspreidde zich snel verder over de rest van Europa. Er kwamen veel verzamelaars bij en er ontstond een heuse Europese markt voor het kweken van koikarpers. Na de Tweede Wereldoorlog gingen ook steeds meer particuliere liefhebbers een koivijver aanleggen. Het is niet goed duidelijk hoeveel koivijvers er precies zijn, maar de schattingen lopen op tot ongeveer vijftigduizend vijvers in de Benelux.
Vijver aanleggen voor koikarpers
Het is niet per se makkelijk om een koivijver aan te leggen. Er vereist namelijk nogal een bepaalde kennis. Zo is het belangrijk dat er een goed biologisch evenwicht is is en ook moet de waterhuishouding op orde zijn. Koikarpers zijn grote vissen en hebben genoeg ruimte nodig. Ook mogen er geen planten in de vijver aanwezig zijn. Dit komt omdat koikarpers de neiging hebben om de planten los te wroeten. Daardoor sterven de planten snel.
Inrichting van een vijver voor koikarpers
Ook is het belangrijk dat water schoon wordt gehouden. Er is daarom vaak een uitgebreid filtersysteem nodig dat het water ook nog eens rondpompt. Naast het waterfilter is er meestal ook nog een plantenfilter dat wordt aangelegd. Sommige particulieren kiezen er voor een bepaald deel van de vijver te reserveren voor planten. Het is dan wel belangrijk dat dit deel van de vijver wordt afgeschermd voor de koikarpers. U kunt er voor kiezen om zelf de vijver aan leggen, maar het is ook mogelijk om dit te laten doen door een bedrijf dat gespecialiseerd is in het aanleggen van vijvers voor koikarpers.