Kopen en aanvragen van de vispas
Wie in Nederland wilt gaan vissen heeft een vergunning nodig. In Nederland is dat de zogeheten VISpas. Deze kan worden aangevraagd via een hengelsportvereniging. U kunt hem ook kopen via het internet. Als u deze vergunning niet heeft kunt u een boete krijgen. Er zijn wel kosten aan verbonden. Met de opbrengst daarvan probeert de sportvisserij de kwaliteit wat het water zodanig te verbeteren dat er overal gevist mag worden.
Als iemand in Nederland wilt vissen heeft hij eerst toestemming mogelijk. Het is namelijk niet toegestaan om zomaar overall te gaan vissen. Er zijn daar verschillende redenen voor. Ten eerste worden er soms veel kosten gemaakt voor vissers. Zo moeten er geschikte aanlegplaatsen zijn en zij vormen ook altijd – tot een bepaalde hoogte – een belasting voor de natuur. Ook worden er kosten gemaakt om de kwaliteit van het water te waarborgen zodat er voldoende vissen in kunnen leven. Er wordt door natuurorganisaties en waterbeheerders ook regelmatig overleg gepleegd met de sportvisserij. Dat is wel belangrijk, want er wordt bijvoorbeeld steeds meer gebaggerd. Ook vindt er steeds minder riooloverstort plaats. Verder is er in het overleg extra aandacht voor stroperij en overbevissing. Door middel van het kopen van de zogeheten VISpas wordt bijgedragen in de kosten daarvan. Een andere redden is dat de overhead goed wilt bij houden wie waar vist. Indien er iets fout gaat kan er worden ingegrepen, bijvoorbeeld door middel van overleg. In dat geval is het handig dat alle vissers makkelijk bereikbaar zijn.
Aanvragen van een vispas
Wanneer iemand ergens wilt vissen heeft hij of zij toestemming nodig van de visrechthebbende. In de meeste gevallen is dat een bij de Sportvisserij Nederland aangesloten hengelsportvereniging. In Nederland zijn honderden van deze verenigingen. In de meeste gevallen hebben visverenigingen onderling afspraken gemaakt dat ze in elkaars water mogen vissen. Vaak heeft een visvereniging van de overheid toestemming gekregen om vislicenties te verstrekken voor een bepaald water of een bepaald gebied. In dat geval kan er direct met deze vereniging overlegd worden over eventuele verbeteringen, of bijvoorbeeld als de visstand dreigt af te nemen.
Waar mag ik vissen?
Wanneer u lid wordt van een hengelsportvereniging krijgt u ook de VISpas en daarbij een lijst van water waar u mag vissen. Via de meeste hengelsportwinkeliers of vissporters is het mogelijk om lid te worden van een hengelsportvereniging. Omdat de verschillende verenigingen elkaars leden toestemming geven bij de ander te vissen heeft u met een VISpas toestemming om in de meeste Nederlandse wateren te vissen.
Boete voor illegaal vissen
Het is belangrijk dat u uw vispas altijd bij u heeft wanneer u gaat vissen. De politie controleert namelijk met enige regelmaat of hengelaars wel een vergunning hebben. Er wordt namelijk nog altijd op relatief grote schaal gevist door vissers die geen vergunning hebben. Een boete kan oplopen tot boven de honderd euro. Er zijn twee soorten vispassen die u kunt aanvragen.De eerste VISpas is de grote VISpas. U betaalt daar 14 euro voor. In dat geval vindt e rook een federatieve afdracht plaats. De andere VISpas is de kleine VISpas. In dat geval wordt u niet lid van een lokale hengelvereniging, maar betaalt u meteen de landelijke bijdrage. Deze vergunning kunt u het beste aanvragen via het internet. De kosten voor deze vispas lagen in 2011 op 10.50 euro.