Sportvissen op Voorne-Putten

Sportvissen op Voorne-Putten Het Zuid-Hollandse eiland Voorne-Putten is een waar eldorado voor de visliefhebber. Het water rond en op het eiland bevat enorm veel soorten vis en staat bekend als één van de meest visrijke gebieden van Nederland. Zo kan er langs de stranden in zee gevist worden of men kan in rivieren en in meren vissen. Niet voor niets werden er in dit gebied nationale en internationale viswedstrijden zoals de WPC (World Predador Classic) in Hellevoetsluis, gehouden.

Zeevissen

De kustlijn van Voorne-Putten is sinds de uitbreiding van de Maasvlakte enorm lang geworden. Er wordt dan ook veel aan zeevisserij gedaan. De Maasvlakte en de spuisluizen van de Haringvlietdam zijn bekende stekken om deze tak van sport te beoefenen.Het beste kan men eerst op de getijde tabel kijken, in de regel kan men twee uur voor laag water en tot twee uur na het keren van het tij goed vissen. Er vertrekken vanuit Hellevoetsluis of vanuit Stellendam ook regelmatig sportvisschepen om op de Noordzee te (wrak)vissen.

Vliegvissen

Het meest bekende vliegviswater is het Oostvoornse Meer. De uitgezette forellen groeien hier door de gunstige omstandigheden snel tot recordafmetingen. Het meer is zeer geschikt om vanuit de boot of vanaf de strekdammen te vissen. In het meer mag alleen met de vliegenhengel gevist worden en de vis moet teruggezet worden.

Het Brielse Meer

Het Brielse Meer heeft mooi beschut viswater. Er staan bomen en bosjes op de oevers en er zijn rustige eilandjes in het meer te vinden. Dit maakt het meer geliefd bij de vissers. Er worden onder andere karpers, snoeken en brasems gevangen. In de winter trekt de witvis en roofvis massaal de haven van Brielle binnen, zodat vissers daar hun hart op kunnen halen.

De Bernisse

In de groene omgeving van de Bernisse kan vooral Voorn gevangen worden. Er is in dit recreatie gebied met kreken en vaarten een speciale forellenplas ingericht. In deze plas kan onder andere op de Amerikaanse striper bass en de meerval gevist worden.

Spui

Door de sterke stroming van de getijden rivier het Spui is het heel moeilijk om in deze rivier te vissen. Er moet met een sterke hengel gevist worden. Dat is niet gemakkelijk, maar voor de meeste vissers wel een uitdaging en om die reden leuk.

Het kanaal door Voorne

Het kanaal dat Voorne van Putten scheid is bekend om zijn witvissen. Zo kunnen er karpers en brasems gevangen worden. Het kanaal is uitgerust met ruim 200 steigers en is met de auto goed te bereiken. Er worden in het kanaal dat het Haringvliet met het Voedingskanaal verbind regelmatig nationale en internationale viswedstrijden gehouden.

Haringvliet

Het Haringvliet is enorm rijk viswater. In het Haringvliet zwemmen grote aantallen brasems, paling, karpers en zeeforel. De zeeforel kan hier gevangen worden omdat de sluizen van de Haringvlietdam open staan. Op het Haringvliet is het vissen vanuit de boot een aanrader, maar ook vanaf de kant bij Hellevoetsluis of Oudenhoorn is er genoeg te vangen.

De polder

Ook in de mooie polders kan volop gevist worden. Er is genoeg variatie in de visstand. Vissen als ruisvoorn, zeelt en kroeskarper kunnen gevangen worden.

World Predator Classic

In Hellevoetsluis op het eiland Voorne-Putten wordt jaarlijks de WPC (World Predator Classic) gehouden, dit zijn internationale viswedstrijden waar in 2016 cabaretier Jochum Myjer ook aan mee deed. Hij ging voor een plaats in de top 10, maar dat haalde hij in 2016 niet.

Visvergunningen

Voor het vissen op zee is wettelijk geen visdocument nodig, maar wanneer men zorg wil dragen voor een goede visstand is het wel aan te bevelen om een zeevispas aan te schaffen. Om op Voorne te mogen vissen is het nodig een visvergunning van hengelsportvereniging de watergeus uit Brielle of hengelsportvereniging het Voornse kanaal te hebben. Het Oostvoornse meer staat in de lijst van viswateren van de vispas.
© 2015 - 2024 Hennymolenaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De molens op Voorne-PuttenDe molens op Voorne-PuttenIn ieder dorp of stad van Voorne-Putten staat bijna een molen. Het is een vertrouwd silhouet in het landschap. Water, po…
Recreëren rond het Oostvoornse MeerRecreëren rond het Oostvoornse MeerOp een prachtige locatie, tussen het Brielse Meer en de Noordzee, ligt het Oostvoornse Meer. Een recreatieplek dicht bij…
Welke hengel heb je nodig voor zeevissen?Welke hengel heb je nodig voor zeevissen?Welke hengel kun je het best gebruiken voor zeevissen? Er zijn twee manieren om te vissen op zee: vanaf het strand en va…
Recreëren rond het Brielse MeerRecreëren rond het Brielse MeerHet recreatiegebied het Brielse Meer is een groene oase tussen het eiland Voorne aan de zuidkant van het meer en de Rott…

Opstarten met het voeren van koi in het voorjaarOpstarten met het voeren van koi in het voorjaarHet kriebelt bij de meeste mensen al heel snel wanneer de winter achter de rug lijkt te zijn en de eerste warmere dagen…
Nautilus  inktvis met uitwendige schelpNautilus inktvis met uitwendige schelpDe nautilus is een schelpdier dat een prachtige schelp vormt. Het huis van de inktvis is spiraalvormig gedraaid en aan d…
Bronnen en referenties
  • www.beleefbrielle.nl
  • www.gzh.nl
  • www.brielle.nl
  • www.nlfishing.nl
  • www.hvdewatergeus.nl
  • www.hsvhetvoornsekanaal.mijnhengelsportvereniging.nl
  • www.zeevissers.com
Hennymolenaar (25 artikelen)
Laatste update: 27-03-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.