Guppies: veelzijdige visjes, makkelijk te kweken

Guppies zijn veelzijdige kleine visjes die gemakkelijk te houden en te kweken zijn. Ze zijn ideaal voor een beginnend aquariumhouder omdat ze zeer sterk zijn, omdat ze bijna alles eten en omdat ze in veel verschillende kleuren voorkomen. Er is voor elk wat wils!

Gegevens

  • Latijnse benaming: Poecilia Reticulata
  • Benaming in de volksmond: miljoenenvisje
  • Lengte mannetje: 5 cm
  • Lengte vrouwtje: 6 cm
  • Herkomst: Zuid-Amerika
  • Levensduur: gemiddeld 2 jaar

Het houden van guppies

Guppies zijn zeer gemakkelijk door beginners in een warmwater aquarium te houden. Ze leven in zoet water, dus er mag geen zout aan het water toegevoegd worden. De temperatuur van het water is ideaal 26°C, maar mag variëren tussen 18°C en 28°C. Dit betekent dat je zelfs guppies in een onverwarmd aquarium kunt houden, zolang de omgevingstemperatuur maar nooit onder de 18°C zakt. Guppies zijn dus een leuk alternatief voor goudvissen, maar houd guppie en goudvissen nooit samen in hetzelfde aquarium. Goudvissen zijn agressiever en zouden de guppies aanvallen. Plaats een onverwarmd aquarium met guppies bij voorkeur dicht bij de verwarming, en zorg er voor dat de temperatuur ook 's nachts niet onder de 18°C zakt. In onverwarmd water kunnen ze langer dan gemiddeld leven, maar zullen ze nooit kweken. Ze zullen ook minder beweeglijk en actief zijn. Guppies houd je best in groepen. Ideaal is om per mannetje 3 vrouwtjes te voorzien, omdat de mannetjes sexueel zeer actief zijn en constant de vrouwtjes achterna zitten. Als de aandacht van een mannetje over meerdere vrouwtjes verdeeld wordt, zijn de vrouwtjes minder opgejaagd. Guppies kunnen heel veel soorten visvoer eten. Ze eten vlokkenvoer, kleine korrels, tabletjes, diepvries voer, levend voer en soms ook algen. Ook eten ze van dode vissen, maar laat dit niet toe. Haal dode vissen meteen uit het aquarium om verspreiding van ziektes te voorkomen.

Guppies zijn ideaal voor een gezelschapsaquarium. Ze zijn zeer vreedzaam, en kunnen gemakkelijk samen gehouden worden met andere vreedzame soorten vissen, op voorwaarde dat deze dezelfde temperatuur en waterkwaliteit verdragen. Houd eventueel enkele bodemkuisende vissen in je aquarium om uitwerpselen en andere afvalstoffen op te ruimen. Dit houdt de kwaliteit van het water goed.

Mannetjes en vrouwtjes onderscheiden

Mannetjes hebben een kleiner lichaam dan vrouwtjes, maar meestal hebben mannetjes een grotere staart en grotere vinnen. Ze hebben gewoonlijk ook meer en fellere kleuren dan vrouwtjes. Vrouwtjes kunnen ook mooie kleuren hebben, maar deze zijn meestal beperkt tot hun vinnen en staart. Mannetjes hebben ook veel kleur op hun lichaam.

Erg jonge mannetjes hebben nog een kleinere staart dan volwassen mannetjes, en de kleuren zijn ook nog niet volledig ontwikkeld. Dit maakt dat ze moeilijker te onderscheiden zijn van vrouwtjes. Het eerste herkenningspunt is dan dat vrouwtjes achteraan hun buik een donkere plek hebben, waar gewoonlijk de eitjes in bewaard worden. De onderste vin bij mannetjes krult op tot een soort buisje naarmate ze volwassen worden. Dit buisje fungeert als geslachtsorgaan waarmee ze de vrouwtjes bevruchten. Van zodra dit buisje gevormd is en ze het naar voren kunnen bewegen, worden ze seksueel actief. Dit zijn ze al vóórdat ze helemaal volgroeid zijn.

Guppies kweken

Guppies kweken enorm snel. Het is niet voor niets dat hun bijnaam in de volksmond dan ook 'miljoenenvisje' is. Guppies zijn levendbarend. Dit wil zeggen dat ze geen eitjes leggen, maar dat de visjes meteen levend geboren worden uit hun moeder. In één worp kunnen wel tot 70 visjes geboren worden, maar een gemiddelde worp ligt rond de 25 visjes. Na een paring kun je een eerste worp na 4 weken verwachten, maar aangezien een vrouwtje het zaad van een mannetje kan bewaren, kan ze wel tot 5 keer na elkaar zwanger zijn van diezelfde paring. Besluit je dus op een bepaald moment om je mannetjes van je vrouwtjes te scheiden, dan kun je nog enkele worpen per vrouwtje verwachten. Guppies zijn geen zorgende ouders. Nadat de kleintjes geboren zijn, is het mogelijk dat het vrouwtje hen aanziet voor eten en ze opeet. Als je de kleintjes graag wilt houden koop je dan best een kweekbakje. Van zodra het vrouwtje begint te baren doe je haar dan over in dit bakje, zodat ze niet meer aan haar kleintjes kan. Op die manier is het mogelijk dat bijna alle visjes het overleven. Maar als je de natuur haar gang laat gaan, is het het best om veel beplanting in je aquarium te hebben. Zo kunnen de kleine visjes zich beter verbergen en hebben ze een betere overlevingskans. Na een aantal weken zijn de kleintjes al seksueel actief, dus nog vóórdat ze volledig volgroeid zijn. Mispak je dus niet: als je met kweekbakjes werkt heb je binnen de kortste keren een overbevolkt aquarium. Guppies proberen te verkopen zal je niets opbrengen. Je zal zelfs moeite hebben om ze gratis kwijt te geraken als je er veel hebt!

Soorten en kleuren

Guppies komen in heel veel verschillende kleuren. Vooral de mannetjes hebben de felste kleuren. Je hebt ze met rood, blauw, paars, geel, zwart, en nog oneindig veel kleuren, maar je hebt ze ook gevlekt, gestippeld, effen, regenboog, enzovoort. Naast de verschillen in kleur kun je ook verschillen in vorm hebben. Er bestaan guppies met een soort pijlstaart, met grote waaierstaarten, met lange en korte rugvinnen, dikke en dunne vissen, enzovoort. De meest voorkomende vorm is een gewone waaiervormige staart met een gemiddeld lange rugvin. Sommige kwekers leggen zich speciaal toe op het uitkweken van een bepaalde kleur of vorm. Dit zijn de zogenaamde fancy guppies. Maar het vergt heel wat generaties guppies en heel wat aquariums en vooral heel wat zorg, aandacht en kennis om dit te kunnen. Als gewone hobbykweker kies je best de kleuren die je wil kweken rechtstreeks in de winkel waar je de visjes koopt. Maar het is niet gegarandeerd dat de kweek dezelfde kleuren heeft van de ouders. Meestal zijn guppies afkomstig van voorouders met heel uiteenlopende kleuren, en dit blijft in hun genen zitten. Je kan dus steeds opnieuw verrast worden van het resultaat van je kweek, wat op zich ook wel interessant is natuurlijk.
© 2008 - 2024 Bron_van_kennis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Guppy's kweken doe je zoGuppy's kweken doe je zoDe guppy, ookwel de miljoenenvisje of missionarisvisje genoemd, is een levendbarende tandkarper. Wereldwijd is de guppy…
Poecilia reticulata - GuppyPoecilia reticulata - GuppyGuppy's zijn al jarenlang onverminderd populair bij aquarianen. Voor beginners zijn ze heel geschikt, omdat ze vrij ster…
Aquariumvissen voor beginnersAquariumvissen voor beginnersEen mooi aquarium kan een goede toevoeging aan een woonkamer zijn. Een probleem bij het inrichten van een aquarium is ec…
Familie Poeciliidae (levendbarenden)De familie levendbarenden is een groep vissen op zich. Zoals de naam al zegt leggen deze vissen geen eieren, maar worden…

Killivissen: AphyosemionHet verspreidingsgebied van het geslacht Aphyosemion (=vaantjesdrager) beperkt zich tot West-Afrika ten zuiden van de Sa…
Killi's: Geslacht AphaniusDe eierleggende tandkarpers, die gezamelijk de zeer uitgebreide familie Cyprinodontidae vormen, kan men over vrijwel de…
Reacties

Yoni, 04-04-2009
Heeey!

ik heb 3 guppy vrouwtjes en 6 guppy mannetjes.
ik heb een zwanger guppy vrouwtje maar hoe kan ik ervoor zorgen dat de kleine visjes niet worden opgegeten?

x Reactie infoteur, 05-04-2009
Om te zorgen dat de kleintjes niet worden opgegeten, haal je een kweekbakje in de dierenwinkel, dat is heel goedkoop. De meeste visjes gaan dan niet opgegeten worden. Maar het is wel een manier om snel een overbevolkt aquarium te krijgen, dus geen goed idee voor een klein aquarium.
Een andere manier is om veel plantjes en zo veel schuilplaats te bieden (vooral op de bodem maar ook aan het oppervlak), en de bodem te bedekken met steentjes in een grijsbruine kleur, dat geeft camouflage aan de visjes. Veel visjes gaan nog wel opgegeten worden, maar er zullen er meestal wel enkele overleven.

Isa, 20-02-2009
Hoi, ik heb al een tijdje guppies en het is al die tijd goed gegaan. Nu heb ik een groter aquarium gekocht, en gaan opeens mijn mannetjes een voor een dood… Het lijkt wel alsof hun staart stukgaat. Uiteidenlijk kunnen ze hun staart niet meer gebruiken en liggen ze de hele dag stil. Hoe kan de staart van een mannetje zomaar 'oplossen'? Er blijft echt niks meer van over en dit vind ik echt zielig. Reactie infoteur, 12-03-2009
Hallo,

Ik zou het niet echt weten, behalve misschien als het aan de waterkwaliteit ligt, of dat het een ziekte is, namelijk "staartrot". De offiiële naam ken ik niet.
Als het aan het water ligt, heb je misschien water rechtstreeks zonder behandeling uit de kraan gebruikt, of zonder het eerst minimum 24 uur te laten staan zonder af te dekken? Mogelijk dat er restjes chloor in zitten die niet goed zijn voor vissen, die verdwijnen vanzelf uit het water door het 24 uur onafgedekt te laten staan, of door met een middel te behandelen.
Best eens langsgaan in de aquarim winkel, of desnoods eens een dierenarts opbellen en om advies vragen.

Miriam, 27-01-2009
Ik heb even een vraag… Begin januari heb ik jonge guppies gekregen! Erg leuk om te zien, en ook om het vrouwtje te zien bevallen. Ik heb ze allemaal in een kweek bakje gedaan. Nu is mijn vraag: wanneer kan ik de guppies "vrij" laten… zonder dat ze opgegeten worden? Alvast bedankt! Reactie infoteur, 28-01-2009
Hallo,

Het hangt er een beetje van af hoe agressief je grote guppen de kleintjes najagen, of je plantjes hebt die ze beschermen of niet, en hoe snel je kleintjes groeien. In warmer water groeien ze namelijk sneller dan in koud water, en ook de voeding kan een effect hebben op de groeisnelheid.
Over het algemeen geldt wel dat het veilig is vanzodra de kleintjes niet meer in de mond van de grote passen.
Als je niet zeker bent, zet er eerst enkele uit, en bekijk de situatie, vooraleer je ze allemaal vrij laat.
Maar ik wil ook adviseren, wacht tot ze groot genoeg zijn om de sexen te scheiden en houd de mannetjes en vrouwtjes ze gauw mogelijk apart, ofwel houd de kleintjes in het vervolg niet meer in kweekbakjes. Want als je ze steeds gaat "redden" en ze blijven maar sneller en sneller kweken, dan heb je op korte tijd veel te veel visjes in een veel te kleine ruimte. En met zo'n overbevolking krijg je meer agressieve vissen, kapotgebeten staarten, heel snel vuil water, enzovoort.
Guppies hebben niet voor niets de bijnaam "miljoenenvisjes".

Nog veel succes ermee!

Bas, 25-12-2008
Ik heb een vraag. Ik ben sinds een week in het bezit van een aquarium, hij staat ook al een week te draaien met een paar plantjes. Ik heb er "safe start" van Tetra aquaria toegevoegd op aanraden van dierenspeciaalzaak. Ik zou eigenlijk alleen mannenguppen in het aquarium willen hebben, geen vrouwtjes dus. Is het mogelijk om alleen guppenmannen in mijn aquarium te houden? Reactie infoteur, 25-12-2008
Hallo,

Ja het is best mogelijk met alleen mannetjes. Ze gaan dan wel soms achter elkaar aan zitten in plaats van achter de vrouwtjes, als er geen vrouwtjes zijn.
Maar dat kan natuurlijk geen kwaad.

Groetjes

Nicole S., 27-10-2008
Hallo,

Ik had als eerste goudvissen in een gewone plastic kom. Nou vind ik het toch wel erg leuk en heb een aquarium gekocht en guppies. Ik heb ze samen in het aquarium zitten, maar als ik het goed begrijp wat ik allemaal lees, kunnen guppen niet samen met goudvissen omdat ze agressiefer zijn dan guppen. Klopt dit? Reactie infoteur, 30-10-2008
Hallo,

Ja goudvissen kunnen vrij agressief zijn en vaak genoeg bijten ze de staarten van de guppen kapot, of ze kunnen zelfs de guppen doodbijten.
Maar als je een paar vreedzame goudvissen te hebt die niet naar de guppen happen, dan heb je wel erg veel geluk. Toch blijven op letten want misschien zal het niet blijven duren.
Als je zeker wilt zijn, houd ze dan toch maar apart.

Groetjes

Jorien, 17-10-2008
Hallo allemaal,
sinds enige tijd heb ik thuis guppies, maar er is me tijdens het verschonen van het water iets opgevallen…
tussen de plantjes zat op verschillende plekken een soort snot om het zo maar even uit te leggen.
je zou het kunnen vergelijken met kikkerdril.
Ik dacht eerst dat het eitjes waren maar nu lees ik op internet dat guppies geen eitjes leggen.
Heeft iemand enig idee wat dit is?

groetjes jorien Reactie infoteur, 23-10-2008
Hallo,

Heb je toevallig ook slakjes in je aquarium, gewenst of niet? Mogelijks komt dit van slakjes.

Groetjes

Jur, 19-09-2008
Heb pas voor die kleine van mijn een bakkie gekocht met 5 guppies maar die zijn allemaal dood gegaan? Nou had ik nieuwe gekochte n die gaan ook al weer dood? Weet niet wat het is maar ze gaan op eens met hun kop om hoog zwemmen en met de staart naar beneden.


ze krijgen eten en ze hebben plantjes


kan iemand helpen? Reactie infoteur, 23-09-2008
Hallo,

Laat je het water tenminste 24u staan vooraleer je de visjes erbij doet?
Ligt het misschien aan de filter, is die goed gespoeld of gereinigd voor gebruik? Hetzelfde met de bak, decoratie, steentjes, …
En de temperatuur: ligt die niet al te laag?
Hebben ze genoeg ruimte voor beweging?
Als het allemaal hier niet aan ligt, probeer dan eens guppies van een andere winkel. Niet elke kweker levert even sterke gezonde visjes, sommige kwekers hebben veel last van inteelt (en trekken zich daar ook niks van aan), en dan zit je met zwak nageslacht.

En anders zul je moeten de water samenstelling testen, maar daar is al meer ervaring voor nodig om de resultaten goed te interpreteren en de samenstelling te veranderen. En het lijkt me ook heel wat gedoe voor een gewoon klein bakje met enkele guppies.

Als ultieme oplossing neem je dan best maar goudvissen, daarin heb je ook mooie en speciale soorten.

Groetjes

Margo Kerseboom, 04-08-2008
Hallo ik begon met 1 gup die achteraf zwanger was, dat is nu ongeveer ander half jaar geleden. Nu heb ik ongeveer 85 guppen. 48 jongen gewoon in een hele grote ronde kom. Zonder extra warmte of zo. Ze hebben het prima naar hun zin. Alleen wat doe ik er allemaal mee? Het worden er echt te veel. Groetjes Margo Reactie infoteur, 05-08-2008
Hallo,
Als je teveel guppen hebt, plaats je best de mannetjes en de vrouwtjes apart, zodat ze niet meer kunnen kweken.
Alle mini jonkies die je nu nog hebt of krijgt, kun je bij de andere guppen plaatsen die ze kunnen opeten.
Ik weet dat het grof klinkt, maar anders is het echt niet meer te doen.
Winkels aanvaarden gewoonlijk geen guppies van andere mensen dan hun vaste leveranciers. Dus je kunt ze maar heel moeilijk kwijt.

Als je kiest van de mannetjes en vrouwtjes toch samen te houden, dan zou ik zeker niet meer de jonkies apart plaatsen, laat ze maar vrij zwemmen tussen de grote en laat gewoon de natuur zijn gang gaan.
Anders word je nog zo wanhopig dat je eraan denkt ze door het toilet te spoelen of zo, en dat voorkom je best.

Groetjes

Nina, 31-07-2008
Ik krijg zaterdag 10 guppen, ze zij anderhalve maand oud. Kunnen ze dan al jonkies krijgen? En nog een klein vraagje, als ik jonkies krijg moet dan moeder bij de jonkies blijven of moet ze dan weg? Groetjes Nina Reactie infoteur, 05-08-2008
Hallo,
Guppies kunnen al paren vooraleer ze helemaal groot zijn.
Als je jonkies krijgt, zet je ofwel de moeder (en andere grote guppies) weg van hen zodat er zoveel mogelijk kunnen overleven, ofwel laat je ze vrij zwemmen bij al de andere guppen. Zorg er wel voor dat je genoeg beplanting hebt waarin kleine guppies zich kunnen verstoppen, als je wil dat er toch tenminste een paar overleven.
Laat je ze allemaal groot worden, dan weet je op den duur niet meer waar je ze kwijt moet want winkels nemen gewoonlijk geen guppies van andere mensen dan hun leveranciers.
Op een paar maanden tijd kun je namelijk met honderden guppies zitten, ook al begin je maar met 10.

Groetjes

Gilles, 24-07-2008
Hallo, wij hebben een aquarium met een 20-tal guppies, maar wij zouden er enkele andere tropische vissen willen aan toevoegen. Nu is de vraag welke soort steek je nu het best bij guppies? Reactie infoteur, 26-07-2008
Hallo,
Je kan best eens in de winkel vragen wat ze hebben dat goed samengaat, maar over het algemeen gaan guppies goed samen met tetra's, zebra's, grondzwijntjes (ken de echte naam niet), molly's, ruitenkuisers (catfish), glasvissen, en nog veel meer. Zeg gewoon dat het een warmwater gezelschapsaquarium is met guppies.
Introduceer bij voorkeur niet teveel nieuwe soorten ineens. Zorg er ook voor dat je aquarium niet overbevolkt geraakt, dit lokt agressie uit bij veel soorten vissen.

Nog veel succes!

Joelle, 08-07-2008
Hallo,
Ik (Joelle) heb 3 guppies.
Een Guppie is zwanger hoelang zal het ongeveer nog duren voor dat hij bebys krijgt? ( hij is een beetje dik maar ik weet wel zeker dat ze zwanger is).
Groetjes, Joelle Driessen. Reactie infoteur, 11-07-2008
Hallo,
Een guppie kan na 1 enkele bevruchting 3 keer om de maand baby's krijgen. De eerste worp zal het grootst zijn, daarna steeds een kleiner aantal. Tenzij ze telkens opnieuw bevrucht geraakt, dan kan het aantal groter, kleiner of hetzelfde zijn.

Een maand is een gemiddelde: hoe warmer het water is, hoe sneller het kan gaan. Als ze in redelijk koud water leeft kan het soms wel 2 maand duren.

Groetjes

Bron_van_kennis (9 artikelen)
Gepubliceerd: 25-03-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.