Guppy's kweken doe je zo

Guppy's kweken doe je zo De guppy, ookwel de miljoenenvisje of missionarisvisje genoemd, is een levendbarende tandkarper. Wereldwijd is de guppy de populairste vissensoort die gehouden wordt in aquaria. De guppy heeft een makkelijke verzorging en is prima te houden in een kleine aquarium.

De guppy

RijkDieren
StamChordadieren
KlasseStraalvinnigen
OrdeTandkarpers
FamilieLevendbarende tandkarpers
GeslachtPoecillia

Guppy's komen oorspronkelijk voor in Zuid-Amerika en worden tussen de 4 en 6 centimeter. De meeste guppy's leven twee tot drie jaar, maar er zijn enkele voorbeelden van guppy's die wel vijf jaar zijn geworden. De guppy kent verschillende variaties in kleur en vinvorm en is overal ter wereld in huizen te vinden door verspreiding door de mens. Omdat de guppy een liefhebber is van muggenlarven werden ze rond 1930 ingezet in Brazilië om de malariamug tegen te gaan.

Zwangere guppy / Bron: Drew R. Smith, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Zwangere guppy / Bron: Drew R. Smith, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Kweken

Guppy's zijn te houden in een aquarium. Het is een vrij makkelijke vissoort voor beginners en heeft niet veel zorg nodig. Bij het kweken van guppy's probeer dan ongeveer drie keer zoveel vrouwtjes dan mannetjes te houden, want anders gaan de mannetjes teveel op een vrouwtje jagen en dit kan zorgen voor stress. Nadat het vrouwtje bevrucht is kan ze de sperma bewaren en later pas bevrucht raken. Dus schrik er niet van dat een gescheiden vrouwtje na een lange tijd toch nog een nest kan hebben. Als een vrouwtje bevrucht is krijg je na ongeveer een maand een nest. Meestal tussen de 10 en 70 baby guppy's per keer. Let er wel op dat oudere guppy's de baby's lekker kunnen vinden en opeten. Daarom is het dus verstandig een zwangere vrouwtje van te voren te scheiden van de rest. Wanneer de eitjes in aanraking komen met het water komen ze uit. De baby guppen zijn ongeveer 4 millimeter bij de geboorte.

Huisvesting

Guppy's zijn makkelijk te houden in een aquarium van minimaal 60 centimeter. Met een watertemperatuur tussen de 18 en 28 graden. Het beste is gewoon om een aquarium te vullen met leidingwater en het tot watertemperatuur te laten opwarmen.

Voeding

Qua voeding zijn guppy's niet veeleisend. Het zijn alleseters, dat betekent dat ze dus dierlijk en plantaardig voedsel eten. In dierenwinkels is droogvoer speciaal voor guppy's te koop.

Geslacht

Je kunt een mannetje en vrouwtje onderscheiden door te kijken naar grootte. Mannetjes worden kleiner dan vrouwtjes. Een ander kenmerk om het geslacht te bepalen is kijken naar de zogenoemde anaalvin.

Mannetje / Bron: Benoît Prieur, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Mannetje / Bron: Benoît Prieur, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Vrouwtje / Bron: Gourami Watcher, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Vrouwtje / Bron: Gourami Watcher, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Wist je dat

Wist je dat...
  • guppy's vernoemd zijn naar dominee Robert J.L. Guppy
  • guppy's worden uitgezet in niet gebruikte zwembaden om muggenlarven te bestrijden
  • de meeste guppy's uit Singapore komen
  • guppy's miljoenvisjes genoemd worden, omdat ze zo makkelijk voortplanten
  • guppy's hun eigen baby's opeten

Lees verder

© 2013 - 2024 Muogka, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Poecilia reticulata - GuppyPoecilia reticulata - GuppyGuppy's zijn al jarenlang onverminderd populair bij aquarianen. Voor beginners zijn ze heel geschikt, omdat ze vrij ster…
Guppen kweken, tips en draagtijdGuppen kweken, tips en draagtijdGuppen zijn kleine kleurrijke visjes die als bekendste aquariumvis worden gehouden en zelfs in een vissenkom worden gehu…
Familie Poeciliidae (levendbarenden)De familie levendbarenden is een groep vissen op zich. Zoals de naam al zegt leggen deze vissen geen eieren, maar worden…
Aquariumvissen voor beginnersAquariumvissen voor beginnersEen mooi aquarium kan een goede toevoeging aan een woonkamer zijn. Een probleem bij het inrichten van een aquarium is ec…

Snotolf – strandvondstSnotolf – strandvondstHet strand is een geweldige plek om lekker te wandelen en het is een eldorado voor de jutter. Je vindt er altijd wel wat…
Pijlinktvis in zee, op het strand en op het menuPijlinktvis in zee, op het strand en op het menuPijlinktvissen zijn prachtige dieren die in de Noordzee voorkomen. Zo nu en dan spoelt er een dood exemplaar aan op het…
Bronnen en referenties
Muogka (11 artikelen)
Gepubliceerd: 04-01-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.