Bacteriën in een vijver toevoegen

Bacteriën in een vijver toevoegen Bacteriën zijn een essentieel onderdeel van een gezonde vijver. De bacteriën zullen ervoor zorgen dat de omzetting van schadelijke stoffen zoals ammoniak, welke koi of andere vijvervissen produceren, worden omgezet in minder schadelijke stoffen. Ammoniak is een uiterst giftige stof, wanneer dit proces niet wordt uitgevoerd in een vijver, zullen de vissen zichzelf op termijn vergiftigen. Het is dan ook belangrijk dat de bacteriën in een vijver in de juiste hoeveelheid aanwezig zijn voor een gezond vijvermilieu.

Waarom bacteriën toevoegen?

In iedere vijver vindt constante vervuiling plaats. Vissen zorgen voor ontlasting en vervuiling in het vijverwater, bladeren en planten verrotten, uitwerpselen van vogels en andere dieren komen in het water terecht. Voornamelijk de aanwezigheid van vissen in een vijver zorgen voor een constante vervuiling, namelijk ammoniak afscheiding. Ammoniak wordt niet alleen door de ontlasting van de vissen in het vijverwater gebracht, maar daarnaast ook via de kieuwen. Hoe actiever de vissen zijn, hoe meer ammoniak er in het water zal komen. Voornamelijk in het voorjaar en de zomer vindt er dus toename van ammoniak plaats.

Ammoniak is een giftige stof, en dient dus uit het water verwijderd te worden. Om het proces rond te maken en de afvalstoffen te kunnen verwijderen uit het vijverwater, is het van belang dat er een filter aanwezig is welke kan zorgen voor de huisvesting van bacteriën. De bacteriën welke aanwezig zij zullen zorgen voor een omzettingsproces van ammoniak naar minder schadelijke stoffen zoals nitraat. Wanneer dit omzettingsproces niet plaatsvindt, zullen de vissen in de vijver zichzelf vergiftigen.

Zorg voor voldoende carbonaat

Tijdens het omzetten van ammoniak naar nitraat, wordt er carbonaat en zuurstof verbruikt door de bacteriën. Dit is de belangrijkste reden waardoor veel vijvers er last van hebben dat de kH waarde, de carbonaathardheid van het water, alsmaar blijft zakken. Doordat carbonaat (kH) wordt verbruikt door de bacteriën, raakt deze stof uitgeput, immers vindt er in een vijver geen proces plaats waardoor carbonaat ontstaan. De enige manier om carbonaat in een vijver toe te voegen, is door kH poeder of vers leidingwater toe te voegen. Daarnaast is het mogelijk om oesterschelpen toe te voegen in het water, welke langzaam carbonaat zullen afgeven.

Nitraat als restproduct, planten weten er raad mee

Door het omzettingsproces van ammoniak blijft er een restproduct achter, namelijk nitraat. Nitraat is een voedingsbron voor vele soorten planten en algen. Nitraat kan haast niet omgezet worden door een filtersysteem, planten kunnen dit daarentegen wel. Hierdoor komt het vaak voor dat vijvers vol groeien met algen, ondanks dat er een enorm filtersysteem aanwezig is. Het toepassen van een plantenfilter kan er in dit geval voor zorgen dat het nitraat opgenomen wordt, waardoor de algen geen voedingsstoffen meer krijgen. Een betere en natuurlijkere manier van algenbestrijding bestaat niet

Welke bacteriën heb ik nodig voor mijn vijver?

Er zijn heel erg veel verschillende soorten bacteriën verkrijgbaar in aquarium- en vijverwinkels of tuincentra. Ze zijn onder andere verkrijgbaar als vloeibare bacteriën, in gel of in poedervorm. Daarnaast heeft ieder merk zijn eigen kenmerken, sommige merken is het geheel een kleverig goedje, terwijl je bij andere merken de bacteriën zelfs zelf moet opkweken in een activator, welke ervoor zorgt dat de temperatuur constant blijft en hierdoor een ideale omgeving wordt gecreëerd voor de bacteriën. Over het algemeen is het verschil niet enorm groot, gevestigde namen zijn Microbe-Lift, Natural Aquatic, Evolution Aqua en Bactoplus. Met één van deze merken bacteriën wordt het doel bereikt.

Goede omstandigheden voor bacteriën zijn essentieel voor goede waterkwaliteit

Het belangrijkste om een gezond vijversysteem te hebben, is zorgen voor de juiste omstandigheden voor de vissen. Hiervoor is het van belang dat de waterwaarden in de vijver uit de kunst zijn. Om dit te bereiken, zijn bacteriën van belang welke de afvalstoffen in de vijver omzetten. Om te zorgen voor een goede werking van de bacteriën in een filter, dient er gezorgd te worden dat de omgeving voor de bacteriën optimaal is. Dit begint allereerst met de juiste filtermaterialen waarop de bacteriën zich kunnen vasthechten. Daarnaast dient er gezorgd te worden voor voldoende carbonaat (kH), minimaal 5 of hoger en als laatste dient er ruim voldoende zuurstof aanwezig te zijn in het water. Een filter beluchten is dan ook geen overbodige luxe en zal ervoor zorgen dat de dichtheid van bacteriën in het filter ver verhoogd kunnen worden, wat zal zorgen voor meer omzetting van vuil.
© 2015 - 2024 Anteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zweefalgen bestrijden met een UVC-lampZweefalgen bestrijden met een UVC-lampZweefalgen kunnen ervoor zorgen dat een vijver geheel groen kan worden. De eencellige algen zijn zo klein, dat ze niet z…
Vijveronderhoud: waterplanten voor biologisch evenwichtVijveronderhoud: waterplanten voor biologisch evenwichtBij het voorjaarsonderhoud van onze tuinvijver, neemt de verzorging van onze waterplanten een belangrijke plaats in. Ze…
Dit zijn de oorzaken van een groene vijverDit zijn de oorzaken van een groene vijverAls een vijverbezitter ergens een hekel aan heeft, is het wel een groene vijver. Soms lijkt het net soep, vissen zijn ni…
Koi vijver: Trickle filterKoi vijver: Trickle filterFiltratie is een belangrijk punt voor iedere vijver. Het filter dient als hart van de vijver. De vissen produceren afval…

Opstarten van Zuid-Amerikaans biotoop aquariumOpstarten van Zuid-Amerikaans biotoop aquariumEen biotoop aquarium probeert de natuur in een bepaald gebied zo goed mogelijk na te bootsen. Een van de populairste bio…
Opstarten met het voeren van koi in het voorjaarOpstarten met het voeren van koi in het voorjaarHet kriebelt bij de meeste mensen al heel snel wanneer de winter achter de rug lijkt te zijn en de eerste warmere dagen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Caninus, Pixabay
  • http://www.topvijver.nl/bacterien%20vijver%20filter.html
  • http://www.schonevijver.nl/contents/nl/d32_nitrificerende-bacterien.html
  • http://www.hobbykwekers.nl/artikelen/item/van-ammoniak-naar-nitriet
Anteur (147 artikelen)
Laatste update: 22-11-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.