Goudwinde, een ideale vijvervis

Goudwinde, een ideale vijvervis In een siervijver mogen eigenlijk geen vijvervissen ontbreken. Maar, er zijn meerdere soorten, afhankelijk van de vijver met goede en minder goede eigenschappen. De goudwinde is een ideale vijvervis, die eigenlijk in geen enkele natuurlijke siervijver mag ontbreken. Het is een mooie en sierlijke vis, met veel goede eigenschappen, kortom de ideale vijvervis!

De Goudwinde

De goudwinde (Latijn: Leuciscus Idus Melanotus) wordt maximaal zo'n 60 cm en is een welbekende kweekvorm van de winde (Latijn: Leuciscus Idus). De wildvorm is een inheemse vis, die in grote gedeelten van Europa en Azië voor komt, met een maximale lengte van 80 cm. Omdat de grootte van de siervijver uiteindelijk de grootte van de winde bepaalt, worden ze daar zelden groter dan 60 cm. Voor een siervijver zijn goudwindes van rond de 50 cm dan ook al vrij kapitale vissen. Naast de goudwinde zijn er nog andere kweekvormen, waarvan de blauwe winde een vrij veel voorkomende kweekvorm is. De drie kleuren winde en regenboogwinde zijn daarentegen een stuk zeldzamer en daarom ook veel moeilijker te vinden.

Goudwindes in de vijver 1.Goudwindes in de vijver 1.
Goudwindes in de vijver 2.Goudwindes in de vijver 2.

Waarom de ideale vijvervis?

De goudwinde is een echte oppervlaktevis, die zich graag aan het wateroppervlak laat zien. In tegenstelling tot de goudvis, die juist bekend staat om zijn wroetgedrag, laat de goudwinde de bodem met rust. Dit komt de waterkwaliteit en helderheid van de siervijver zeker ten goede.

Ze staan bekend om hun actieve jachtgedrag op insecten aan het wateroppervlak, waarbij ze soms volledig uit het water springen. Dit gebeurt vooral in de warmere zomermaanden, rond de schemer, wanneer er zich veel insecten op of rond het wateroppervlak begeven. In principe hoeven goudwindes ook niet gevoerd te worden, en halen ze voldoende voeding uit de vangst van insecten en dergelijke, maar wordt er gevoerd, dan is de goudwinde graag aanwezig voor een makkelijk hapje.

De goudwinde plant zich relatief moeilijk voort in een siervijver, maar dat is zeker niet altijd een nadeel. Doordat ze zich relatief moeilijk voortplanten raakt de vijver ook niet snel overbevolkt, wat weer een nadelig effect heeft op de waterkwaliteit. In tegenstelling tot de goudwinde plant bijvoorbeeld de shubunkin zich juist wel makkelijk voort, en kan de siervijver in slechts een paar jaar tijd dusdanig overbevolkt raken, dat de siervijver biologisch uit balans raakt en de vijver verandert in een groene soep.

Eigenlijk heeft de goudwinde voor voorplanting stromend water nodig, en dat is in de meeste siervijvers niet echt voor handen. In vijvers met betere, en sterkere, filtersystemen staat wel enigszins wat stroming en is die op bepaalde plekken langs bodemstructuren en beplanting voldoende groot om het windes wat makkelijker te maken. Maar dan nog is het geen garantie dat ze zich voortplanten.

De goudwinde is een snelle, maar wat schuchtere vis en probeert zich bij onraad snel te verstoppen. Hierdoor zal deze minder snel ten prooi vallen aan bijvoorbeeld een reiger, maar kan zich vervolgens wel voor meerdere dagen verstoppen, zodat het lijkt alsof ze allemaal verdwenen zijn.

Enkele kanttekeningen

De goudwinde is een echte scholenvis, en leeft daarom het liefst met een aantal soortgenoten. Wanneer er te weinig van zijn soortgenoten in de buurt zijn vertoont de goudwinde wat paniekerig vluchtgedrag en daarom is het verstandig om dan ook minimaal zo'n acht a tien goudwindes in een siervijver te houden.

Het actieve springgedrag is een lust voor het oog, maar loopt soms ook verkeerd af en springt de vis op het droge, of over de vijverrand. Aangezien het springen veelal in de schemer gebeurt en dit niet altijd opgemerkt wordt, kan dat af en toe ook fataal af lopen.

De goudwinde is een enigszins kwetsbare vis, en kan minder goed tegen bepaalde chemische stoffen. Wanneer medicatie gebruikt wordt voor andere vissen, kan dat juist nadelig uitwerken op goudwindes. En ook bij chemische toevoeging, om bijvoorbeeld algen te doden heeft dat op goudwindes vaak geen goede invloed. Daarnaast houdt de goudwinde van zuurstofrijk water, en zal als een van de eerste vissen een zuurstof gebrek vertonen.

Lees verder

© 2014 - 2025 Dgtzelf, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tuinvijver: goed evenwicht en geschikte vissoortenTuinvijver: goed evenwicht en geschikte vissoortenDoor vissen te houden in een tuinvijver wordt die levendig en spannend om naar te kijken. Maar zo maar een aantal vissen…
Wel of geen vissen in de vijverWel of geen vissen in de vijverAls je vissen in de vijver wilt, ga dan altijd goed voorbereid naar de winkel of het tuincentrum. Of laat je anders alda…
Vissen in je vijverVissen in je vijverAls je een vijver hebt, kun je overwegen om er vissen in te doen. Bedenk eerst goed wat voor een soort vissen je in je v…
Carassius Auratus - GoudvisCarassius Auratus - GoudvisWat je op het plaatje hiernaast ziet, is wel het grootste misverstand dat er bestaat over de goudvis: hij mag absoluut n…

Eiwitafschuimer voor de vijver om schuim te verwijderenEen eiwitafschuimer is een vijver filtersysteem welke opgeloste organische stoffen uit het water kan filteren. Veel vers…
De Chinese danio, aquarium en vijvervisDe Chinese danio, aquarium en vijvervisDe Chinese (of Kantonese) danio is een zoetwatervisje. De benaming Kantonese danio horen we vrijwel niet meer. Het visje…
Bronnen en referenties
  • Gebruikte foto's zijn eigen foto's.
Reactie

Peter Baeke, 02-03-2017
Een van m'n goudwindes is uit de diepte gekomen, na de winter, met een donkergroene, pelsachtige vlek op de rug. Weinig beweeglijk en laat zich vrij makkelijk vangen. De vlek lijkt op algen. Weet iemand raad? Reactie infoteur, 14-03-2017
Dat is zeer waarschijnlijk een schimmelinfectie. Dat de winde zich makkelijk laat vangen geeft al aan dat deze flink ziek is. Of de schimmelinfectie komt omdat de winde ziek is, of andersom, durf ik niet te stellen, maar over het algemeen is dit een aflopende zaak. Ik weet dat er middeltjes tegen de infectie zijn, en daarbij de winde in quarantaine moet worden gezet, maar of het uiteindelijk loont is maar de vraag. Laat je de geïnfecteerde winde met rust dan zal deze denk ik snel overlijden. Het probleem met windes is dat ze niet zulke hele sterke vissen zijn, en relatief veel ziektes en/of problemen hebben.

Dgtzelf (14 artikelen)
Laatste update: 28-10-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.