De diepzeevissen

Men weet minder over de oceaan dan over de maan. Er zijn plaatsen in zeeën en oceanen die moeilijk bereikbaar zijn, zelfs met de hedendaagse moderne apparatuur. Veel wezens in de diepste dieptes moeten nog ontdekt worden, maar er zijn ook diepzeevissen die de cameralens al meermaals hebben gepasseerd.

Diepzeehengelvis

Waar

Diepzeehengelvis wordt ook wel lantaarnhengelvis genoemd en komt wereldwijd voor. Op een diepte van 300 tot 4000 meter is het stikdonker en zwemmen er maar liefst 150 soorten hengelvissen rond die zelden in contact komen met de mens. Het meest bekende voorbeeld van diepzeehengelvis is de "Johnson's anglerfish".

Lichtgevend lampje

Hengelvissen zijn te herkennen aan het lichtgevend lampje op hun kop. Dit lampje zit vast aan een soort hengel met aan het einde een fotofoor met miljoenen lichtgevende bacteriën. Het zijn echter alleen de vrouwtjesvissen die met dit lampje zijn uitgerust. Op die manier kunnen de hengelvissen prooien naar zich toe lokken en zich voortplanten, want in de duistere diepzee is het haast onmogelijk om een partner te vinden. Mannetjes worden in het donker door dat lichtgevend orgaan aangetrokken en zwemmen recht op hun vrouwtje af.

Voortplanting

De voortplanting bij diepzeehengelvissen is een zeer opmerkelijk proces. De primitieve mannetjesvissen zijn namelijk tien keer kleiner dan het vrouwtje. Zo'n groot verschil tussen de geslachten noemt men seksueel diformisme.

Het mannetje stelt op zich niet veel voor. Het is een soort zwemmende balzak die voortdurend op zoek is naar zijn droomvrouw. De geurverspreidende klieren die hij net onder zijn ogen heeft, verspreiden een geur die het vrouwtje aantrekt. Zodra ze elkaar gevonden hebben, bijt het mannetje zich vast aan haar buik en begint hij een enzym af te scheiden die hun huid doet samensmelten. Vanaf dat ogenblik zijn de twee vissen voor de rest van hun leven aan elkaar vastgehecht. Via de bloedsomloop van het vrouwtje krijgt hij alle nodige voedingsstoffen om te leven. Hij op zijn beurt voorziet haar op elk moment van zijn sperma. De twee hengelvissen leven in volledige harmonie met elkaar, tot het vrouwtje sterft.

Franjehaai

Waar

Franjehaaien leven op een diepte van 120 tot 1280 meter en komen voor in Japan, Europa, Californië en in het noorden van Chili. Ze kunnen een lengte van twee meter bereiken en komen zelden in aanraking met de mens. In 2007 werd er voor het eerst een franjehaai aan de kust van Japan aangetroffen. Hoogstwaarschijnlijk was deze door een sterke zeestroming naar de oppervlakte gedreven.

Kenmerken

Een franjehaai verschilt enorm van de klassieke haaiensoorten die vandaag de dag gekend zijn. Dankzij zijn afgeplatte kop kan hij gemakkelijk prooien uit spleten halen en zijn slangachtig lichaam doet sterk aan een aal denken. De rugvin van een franjehaai is opvallend kleiner dan de aarsvin en lijkt zelfs op het eerste zicht te ontbreken. Hoewel er weinig over deze haai gekend is, wordt er aangenomen dat hij zich voornamelijk met inktvissen voedt. De naam "franjehaai" heeft deze reptielachtige haai te danken aan de sierlijke kieuwen die erg op franjes lijken.

Blobvis

Waar

De blobvis leeft op een diepte van 600 tot 1200 meter en is vooral te vinden voor de kusten van het vaste land van Australië en Tasmanië. Omdat de blobvis vaak per ongeluk in de netten belandt die over zijn leefgebied worden gesleept, staat deze blubber op de lijst van de bedreigde diersoorten.

Kenmerken

De blobvis lijkt eerder op een klomp pudding dan op een vis. Dankzij zijn gelatineachtige lichaam kan hij zich in de diepste wateren vertoeven zonder zich iets aan te trekken van de gigantische druk die daar heerst. De totaal onschuldige blobvis, die maximaal dertig centimeter groot kan worden, is ooit verkozen tot het lelijkste dier ter wereld. Dit omwille van zijn ingezakt gezicht en een veel te grote, hangende neus.
© 2014 - 2024 Opolly, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Diepzeehengelvis – monster met een lampjeDiepzeehengelvis – monster met een lampjeDe diepzeehengelvis is een monster met een lampje, die prooien kan verschalken die groter zijn dan zijzelf. Het mannetje…
Kleuren in het dierenrijk: kleurenpracht onder waterKleuren in het dierenrijk: kleurenpracht onder waterIedereen die wel eens boven een tropisch rif is gaan snorkelen of duiken heeft de enorme diversiteit gezien. Tal van gek…
De keuze van een hengelHengels....de keuze in de hengelsportzaak is zo enorm groot. Wat is nu wat en wat is handig bij welke vissoort?? Doorove…

De eetbare mossel, Mytilus EdulisDe eetbare mossel, Mytilus EdulisAls je naar naar het strand gaat, zie je vast wel palen met mosselen erop. Ze zitten in grote hoeveelheden aan de paal e…
Dwergkoraalduivels in het zeeaquariumKoraalduivels zijn indrukwekkende dieren en veel mensen zouden graag zo’n mooie vis in hun zeeaquarium houden. Deze viss…
Bronnen en referenties
  • http://www.aquariumfreak.nl/nieuws-evenementen/deepzee-vissen-monsters.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Blobvis
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Franjehaai
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Hengelvis
Opolly (16 artikelen)
Gepubliceerd: 26-02-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.