Guppen kweken, tips en draagtijd
Guppen zijn kleine kleurrijke visjes die als bekendste aquariumvis worden gehouden en zelfs in een vissenkom worden gehuisvest. Vaak worden ze als een koudwatervis verkocht, maar de gup leeft het beste op een temperatuur tussen de 20 en 28 graden. Guppen laten zich makkelijk kweken, ook voor de beginner. Het verschil tussen mannetje en vrouwtje is duidelijk te herkennen.
De gup
Gup, guppy, miljoenenvisje, Poecilia reticulata. Een vreselijk populaire aquariumvis die zijn oorsprong vindt in Zuid-Amerika. Deze vis behoort tot de groep der eierlevendbarende tandkarpers. Eierlevendbarend wil zeggen dat de eieren binnen het lichaam van het vrouwtje worden bevrucht en uitgebroed. Het is dus niet zo dat er een jong middels een placenta in de baarmoeder zit, maar een eitje dat wordt uitgebroed binnen de moedervis zelf. Wanneer de eieren uitkomen worden de jongen geboren.
Verschil tussen man en vrouw
Net als bij de meeste eierlevendbarende vissen is het ook bij de guppy's niet moeilijk om man en vrouw van elkaar te onderscheiden. De mannetjes zijn kleiner dan de vrouwtjes en veel kleurrijker. Ook bezitten ze over het algemeen een langere sluierstaart. De vrouwtjes zijn onopvallend zodat ze meer bescherming genieten tegen roofvissen. Het mannetje bezit in tegenstelling tot het vrouwtje een gonopodium. Dit is een anale vin die duidelijk verschilt van die van het vrouwtje. Het mannetje kan deze helemaal naar voren bewegen om zo het vrouwtje te bevruchten. Dit maakt het kweken van guppy's vrij makkelijk.
Mannetjes worden ongeveer 4 centimeter lang, vrouwtjes gemiddeld 6 centimeter. In gevangenschap worden mannetjes niet oud: ongeveer 3 maanden tot 2 jaar oud. De staart van het mannetje wordt makkelijk aangevreten door andere vissen en veel guppen krijgen een krom lichaam als gevolg van slechte leefomstandigheden of slechte genen.
Guppen in koud water
Veel beginners houden guppen in koud water en vaak in een vissenkom. Een vissenkom is ten eerste al ongeschikt voor welke vissoort dan ook. In Duitsland is de vissenkom verboden: in Nederland wordt deze nog steeds massaal verkocht. Een vissenkom is te klein en door de vorm vindt er te weinig zuurstofuitwisseling plaats aan het oppervlak. Om die reden hebben veel vissen een chronisch zuurstoftekort. Dit is te zien aan het continue luchthappen van de guppen.
Guppen horen niet in koud water thuis ondanks dat dit vaak wel wordt beweerd. In de zomer zullen guppen het nog wel enkele maanden uithouden in koud water maar in de winter gaan ze eraan onderdoor. Guppen die in koud water worden gehouden zullen vaak scheefstand van het lichaam vertonen of sneller ziekten krijgen. Ook het kweken zal moeilijker gaan. Daarnaast worden guppen fletser van kleur door koud water. Ook bewegen ze trager. Er zijn guppen die zich laten kweken in koud water maar lang houden ze dit niet vol. De ouderdieren sterven vroegtijdig en de kwaliteit van de jongen laat vaak te wensen over.
Watertemperatuur om te kweken
Guppen leven in water met een temperatuur van 23 tot 28 gaden Celsius. Er wordt soms gezegd dat de temperatuur tussen de 18 en 28 graden moet liggen maar onder de 20 graden is eigenlijk geen prettige leefomgeving voor de gup. Om te kweken is een temperatuur van 25 tot 26 graden ideaal. Dit geldt niet alleen voor de mannetjes en vrouwtjes maar ook voor de jongen die geboren moeten worden. Met de ideale temperatuur kweek je gezonde en mooie guppy's.
Draagtijd
Jonge vrouwtjes en jonge mannetjes zijn geslachtsrijp vanaf 4 tot 6 weken oud. Meestal wordt het vrouwtje voor het eerst bevrucht rond de 7 tot 10 weken. Actieve jonge mannetjes kunnen al vroeg een vrouwtje bevruchten. Het mannetje zal het vrouwtje vaak achterna jagen om haar zo te kunnen bevruchten. Op het moment van bevruchten benadert het mannetje het vrouwtje zijlings en brengt zijn gonopodium naar voren en brengt deze bij het vrouwtje naar binnen. Het vrouwtje kan het sperma van het mannetje lange tijd bewaren en er meerdere malen zwanger van raken.
De draagtijd bedraagt ongeveer 28 dagen oftewel 4 weken. In deze periode wordt het vrouwtje langzaam steeds dikker en vertoont aan de achterzijde van haar buikje een zwarte vlek. Wanneer het vrouwtje echt dik is geworden en op een ballonnetje lijkt kan ze het beste in een kweekbakje gezet worden of middels een scheidingswand apart gezet worden. Dit om te voorkomen dat andere vissen de jongen opeten. let op: ook moeder houdt wel van een lekker hapje. Een speciaal guppenbakje heeft een rooster waardoor de jongen vallen. De bevalling kan enige tijd duren: de jongen floepen er een na een uit. Na het baren kan het vrouwtje uiteindelijk weer terug gezet worden: ze zal niet voor de jongen zorgen. De jongen zijn op zichzelf aangewezen. Voer ze met fijn stofvoer of speciaal voer voor jonge vissen. Ook plankton of tubifex op maat kan gegeven worden. Het beste is de jonge guppy's om de twee uur te voederen. Geef net zoveel als ze op kunnen en de bak niet vervuild wordt. Achtergebleven voer vormt een vervuiling die slecht is voor het watermilieu.