De piranha, echt zo'n agressieve vis?

De piranha, echt zo'n agressieve vis? De piranha behoort tot de familie van de karperzalmen. Het is een zoetwatervis en hij komt voor in de rivieren van de Zuid-Amerikaanse jungle. Hij is is vrijwel ieder land in Zuid-Amerika te vinden. Ook zijn ze verschenen in het zuiden van de VS.

Agressie

De piranha staat bekend om zijn agressie. De mond van de piranha zit vol met scherpe, driehoekige tanden, die bij afbreken weer vervangen worden en hij voedt zich met andere vissen, zoogdieren en vogels. Dit doen ze in groepen, door zich in grote razernij met zijn allen op een prooi te storten. Ze zijn in staat om behoorlijk grote dieren in een paar minuten tijd tot op het bot van het vlees te ontdoen. Toch is de piranha een omnivoor, hij eet eigenlijk alles wat hij kan vinden, zoals naast vissen ook slakken, insecten, fruit en waterplanten.

Vijanden

Een piranha heeft ook vijanden. Natuurlijk valt hier de mens onder, maar ook rivierdolfijnen, waterslangen, otters, krokodillen, schildpadden, vogels en grotere vissen jagen op piranha’s.

Beschrijving

De piranha is ongeveer 15-25 cm lang, komt voor inde kleuren grijs, geel, blauw en rood voor. Ze bevinden zich in de snelstromende rivieren, waar genoeg voedsel is. Ze leven in scholen en zijn voortdurend op zoek naar voedsel. Een gezonde piranha kan rond de 20-25 jaar worden.

Voortplanting

Piranha’s planten zich voort in trager water in de periode van april, mei. Ter voorbereiding Wordt een nest gebouwd en de vrouwelijk piranha legt daar ongeveer 5000 eieren in. Piranha’s zijn vissen die hun eieren zeer fanatiek beschermen, wat als gevolg heeft dat meer dan 90% overleeft.

Piranha's en de mens

Er gaan een hoop verhalen over mensen die zouden zijn gebeten door piranha’s, maar daadwerkelijke verslagen daarvan zijn zeldzaam. Natuurlijk komt het wel voor dat piranha’s mensen hebben gebeten wanneer ze in aquaria gehouden worden en er worden handen in het water gestoken. Maar dat gebeurt niet vaak en wanneer het wél voorkomt, is dat meestal door onoplettendheid. Deze vissen zijn over het algemeen juist heel rustig, slechts bij het voeren dient met voorzichtig te zijn.

Veel mensen zijn doodsbang voor de piranha, maar in hun leefomgeving zwemmen heel veel inboorlingen in hetzelfde water als deze vissen en deze mensen blijven gewoon ongedeerd. De wilde verhalen die de ronde doen, zijn vaak behoorlijk overdreven. Piranha’s zijn in staat om behoorlijk toe te slaan in dat in zeer korte tijd, en ze bijten en verwonden zo nu en dan ook wel zwemmers maar er zijn geen gedocumenteerde rapporten over mensen die zij omgekomen na een aanval van piranha’s. Wel zijn ze bedreigend voor de sportvissers, omdat ze het aas stelen, de vangst verminken en de netten beschadigen.

De lokale bevolking doet zijn voordeel met deze vissen. Ze zijn populair als voedsel en hun tanden worden gebruikt om gereedschappen en wapens van te maken.
© 2012 - 2023 Nadasha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De tomeloze vraatzucht van piranha'sDe tomeloze vraatzucht van piranha'sDe vraatzucht van piranha’s is spreekwoordelijk. Met hun vlijmscherpe tanden maken ze korte metten met alles wat een klo…
Help! Mijn puppy bijt!Help! Mijn puppy bijt!Een bijtende puppy kan een zeer irritant probleem zijn. Vaak stopt het bijten na een tijdje vanzelf. Bij anderen soms he…
Dermatofagie, het bijten op en het eten van je eigen vleesDermatofagie, het bijten op en het eten van je eigen vleesVeel mensen bijten op de velletjes rond hun nagels en op hun vingers, sommige mensen eten daarbij ook de losgekomen vell…
Tijgervis (hydrocynus)Tijgervissen behoren tot het geslacht Hydrocynus. De latijnse naam is samengesteld uit Hydro (water) + Kyon (hond). De t…

Samenstelling vissen voor aquariumSamenstelling vissen voor aquariumEen aquarium komt u overal tegen, van slaapkamer tot woonkamer en van restaurant tot aan een hotel. Toch zitten er ondan…
Familie Poeciliidae (levendbarenden)De familie levendbarenden is een groep vissen op zich. Zoals de naam al zegt leggen deze vissen geen eieren, maar worden…
Bronnen en referenties
Nadasha (203 artikelen)
Gepubliceerd: 16-07-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.