De zeekrokodil, de grootste krokodil op aarde

De zeekrokodil, de grootste krokodil op aarde De zeekrokodil is de grootste krokodillensoort op aarde. Hij behoort tot de meest agressieve krokodillensoorten. De zeekrokodil heeft de unieke eigenschap om in zowel zoet als in zout water te kunnen overleven. Hierdoor is hij in allerlei soorten omgevingen te vinden. De volwassen exemplaren zijn meestal in zout water te vinden. De zeekrokodil heeft een zeer gevarieerd dieet en eet onder andere reptielen, vis en zoogdieren. Wat eet hij nog meer en waar komt dit reptiel allemaal voor? Hoe groot kan een zeekrokodil maximaal worden?

De zeekrokodil


Benaming

De zeekrokodil wordt soms een 'zoutwaterkrokodil' of 'kamkrokodil' genoemd. In het Engels staat het reptiel vooral bekend als de 'saltwater crocodile'. De wetenschappelijke benaming voor dit dier is 'crocodylus porosus'.

Natuurlijk leefgebied

Deze krokodillensoort komt in Noord-Australië en Zuid-Azië voor. Hier is hij onder andere te vinden in Sri Lanka, Indonesië en India. In India is hij grotendeels aan de oostkust te vinden. In overige delen van India is hij zeer zeldzaam. Op het continent Australië komt hij vooral in het noorden en westen voor. Hij zwemt in zowel zoet als zout water. Andere krokodillensoorten komen slechts in zoet water voor. De zeekrokodil heeft de voorkeur voor rivieren en moerassen. Deze moerassen kunnen zich nabij rivieren of aan de kust bevinden.

Het nageslacht

Jonge zeekrokodillen komen in zoet water voor. Naarmate deze dieren volwassen worden verplaatsen zij zich naar gebieden waar het water een hoger zoutgehalte heeft. Dit is meestal stroomafwaarts richting de kust.

Uiterlijk

Zijn ogen en snuit bevinden zich aan de bovenkant van zijn kop. Dit geeft hem het vermogen om grotendeels onder water te blijven. Omdat zijn zintuigen zich boven water bevinden, kan hij zijn prooi zien, horen en ruiken.

De snuit (vorm)

De snuit van een zeekrokodil is ronder van vorm dan die van zoetwaterkrokodillen.

Omvang

Zeekrokodillen zijn de grootste krokodillen op aarde en tevens de grootste reptielen. Het reptiel kan een lengte van meer dan 7 meter bereiken. Sommige exemplaren hebben een gewicht van meer dan een ton. De vrouwtjes zijn gemiddeld enkele meters kleiner dan de mannetjes. Zij worden namelijk gemiddeld zo'n 2 à 3 meter lang. Het pasgeboren nageslacht is ongeveer 30 centimeter lang en heeft een gewicht van zo'n 70 gram. Dit maakt het verschil tussen het formaat van een volwassen exemplaar en het nageslacht enorm. Het gewicht van de krokodillen neemt exponentieel toe naarmate zij langer worden.

Zeekrokodillen hebben zeer sterke kaken. / Bron: Louis Jones, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Zeekrokodillen hebben zeer sterke kaken. / Bron: Louis Jones, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Kop en gebit
Zijn kop is zeer groot en kan maximaal zo'n 75 centimeter lang worden. Hij heeft sterke kaken met een enorme bijtkracht. Zijn kaken bestaan uit maar liefst 15 rijen tanden in de onderkaak, 13 tot 14 rijen tanden in de bovenkaak en 4 tot 5 rijen vooraan in de bovenkaak. In totaal kan het reptiel maximaal 68 tanden hebben.

Dieet

De zeekrokodil heeft een zeer gevarieerd dieet. Hij jaagt op allerlei diersoorten, namelijk vogels, reptielen, insecten, vissen, amfibieën en zoogdieren. Het zijn zeer agressieve roofdieren die erg gevaarlijk kunnen zijn voor mensen die zich toevallig in de buurt bevinden. Meestal zorgt hij voor een onverwachte verrassingsaanval, waarbij hij zijn slachtoffer verdrinkt. Kleinere prooidieren (zoals vissen en insecten) worden in één keer opgeslokt. Enkele diersoorten die op zijn menu staan zijn onder andere schildpadden, krabben, wilde varkens en buffels.

Verteren van voedsel

Het reptiel slikt soms stenen in zodat het eten beter verteerd kan worden. De steentjes die in zijn maag terechtkomen zorgen er namelijk voor dat het voedsel in kleine stukjes wordt afgebroken.

Voortbeweging

De zeekrokodil is slechts over korte afstanden snel. Hij kan maximaal een snelheid van 18 kilometer per uur halen. De zeekrokodil is een uitstekende duiker. Zijn sterke spieren in zijn staart zorgen ervoor dat hij zich snel in het water kan voortbewegen. Tijdens het duiken worden zijn neusgaten door middel van spieren afgesloten. Zijn keel wordt ondertussen met een flap vlees afgesloten.
© 2017 - 2024 Island, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De sarcosuchus, een prehistorische reuzenkrokodilDe sarcosuchus, een prehistorische reuzenkrokodilDe sarcosuchus was een enorme krokodil. Het prehistorische reptiel leefde meer dan honderd miljoen jaar geleden. In deze…
De deinosuchus, een reuzenkrokodil uit de oertijdDe deinosuchus, een reuzenkrokodil uit de oertijdDe deinosuchus was een gigantische krokodil uit de prehistorie. Hij kwam voor in het krijttijdperk. Regelmatig kwam hij…
Krokodil, het levensgevaarlijke reptielDe krokodil is een reptiel. Het is koudbloedig en zal daarom vaak in de zon liggen om op te warmen. Op deze manier zijn…
KrokodilachtigeAlligators en krokodillen zijn onbevreesde jagers. Ze gaan achter iedereen aan die ook maar in de buurt van het water ko…

Slangen in Italië: alle giftige en ongiftige soortenSlangen in Italië: alle giftige en ongiftige soortenJe kunt verschillende slangen tegenkomen in Italië. De meeste van de slangen die je in Italië kunt vinden, zijn ongiftig…
Waterslangen: hoe gevaarlijk zijn deze slangen?Waterslangen: hoe gevaarlijk zijn deze slangen?Waterslangen hebben hun naam gekregen vanwege hun leefomgeving. Zij leven namelijk veelal in het water en de omgeving hi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Fvanrenterghem, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Zeekrokodil
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Saltwater_crocodile
  • https://www.reference.com/pets-animals/saltwater-crocodiles-eat-f44c3a05a3f77d2f
  • http://reptilepark.com.au/animals/reptiles/alligator-crocodiles/saltwater-crocodile/
  • Afbeelding bron 1: Louis Jones, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Island (91 artikelen)
Laatste update: 17-12-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Reptielen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.