Tyrannosaurus rex

Overal huizen, auto's en wegen om ons heen. Voor de moderne mens is het moeilijk om voor te stellen dat er een tijd was waarin het allemaal ontbrak. Bossen, moerassen, zeeën en rivieren waren het enige wat de aarde bezat. Een paradijs op aarde, maar er waren wezens die van dat paradijs een hel maakten: dinosaurussen. Mocht de mens in dat tijdperk hebben geleefd, dan was hij allang uitgestorven. 65 miljoen jaar geleden was je ofwel een prooi ofwel roofdier. Tyrannosaurus rex is één van de bekendste roofdieren van het Krijt tijdperk. Maar waarom werd hij zo gevreesd? Tyrannosaurus rex is een typesoort van het geslacht Tyrannosaurus. Hij leefde in het late Krijt, dat is zo'n 60 tot 65 miljoen jaar geleden, en kwam voornamelijk voor in het westelijk deel van Noord-Amerika.

Uiterlijk

Lichaamsbouw

T. Rex werd vooral bekend door de film "Jurassic Park". Het was een reusachtige vleeseter die voortdurend op zoek was naar voedsel. Hij kon tot zeker acht ton zwaar worden en veertien meter lang. De voorpoten waren heel erg klein in vergelijking met de rest van zijn lichaam. De achterpoten daarentegen, waren sterk en hoog. De grote kop met een bek vol scherpe, angstaanjagende tanden konden een enorme bijtkracht uitoefenen dankzij de sterk gespierde kaken.

Kleur

De kleur van de T. Rex kan niet met zekerheid vastgesteld worden. Dit komt omdat de fossielen de kleur van het gesteente hebben aangenomen. Vandaag de dag zijn de dieren in de natuur verschillend gekleurd. In de tijdperk van de T. Rex was het niet anders. Zij moesten ook een partner lokken met een opvallende kleur of juist zo onopgemerkt mogelijk blijven met een camouflagekleur. Dinosaurussen die in kuddes leefden, hadden een saaie, onopvallende kleur om het roofdier in verwarring te brengen en niet op te vallen. De jonge T. Rex had veren die hoogstwaarschijnlijk fel gekleurd waren. Veren is wel sterk gezegd, want het waren geen echte veren zoals vogels die hebben. Eerder donsveren die zich vooral op de kop bevonden.

Seksueel dimorfisme

Het verschil tussen vrouwtjes en mannetjes was ook duidelijk zichtbaar. Meestal is het mannetje groter, maar bij de T. Rex was het omgekeerde het geval. Het vrouwtje was robuuster en groter en had een breder bekken om gemakkelijker eieren te leggen.

Levenswijze

Leefgebied

T. Rex leefde in een gebied met een warm subtropisch klimaat en een dichte bebossing. In het zuiden van zijn leefgebied was het droger en het landschap leek er op een savanne. In het noorden daarentegen kon het in de winter erg vriezen. Er wordt aangenomen dat de prooidieren in de winter naar het zuiden trokken en dat de T. Rex hetzelfde deed.

Menu

Op het menu van de T. Rex stonden vooral grote plantenetende dinosaurussen. Concurrentie tijdens het jagen had de T. Rex duidelijk niet. Tenzij van zijn soortgenoten. De methode die de T. Rex gebruikte tijdens het jagen was kenmerkend voor de theropoden, tweevoetige vleesetende dino's. Hij bleef zijn prooi een lange tijd achtervolgen en hem af en toe serieuze verwondingen aanbrengen tot zijn slachtoffer het begaf. De schedel van de T. Rex was zo gebouwd dat het dier door beenschubben en botten kon bijten om zijn prooi een fatale slag toe te brengen.

Roofdier, geen aaseter

De wetenschappers weten niet precies of het dier echt kon rennen, aangezien zijn enorm gewicht in de weg zat. Het is bijna zeker dat de T. Rex een echt roofdier was en geen aaseter. Aaseters zijn dieren die niet jagen, maar leven van de resten die ze vinden of wachten tot de prooi vanzelf sterft. Er zijn wel botten van T. Rexen gevonden waarop duidelijk bijtsporen te zien waren van een andere T. Rex. Toch waren Tyrannosaurussen geen kannibalen en jaagden ze niet op soortgenoten. In dit geval was een dode T. Rex aasvoedsel en een bron van voedingsstoffen voor een levende T. Rex.

Warmbloedig

Tyrannosaurus was een heel speciaal reptiel, hij was namelijk warmbloedig. Kleine, koudbloedige reptielen warmen zich op in de zon. T. Rex, met zijn enorm lichaam, zou heel veel tijd hebben nodig gehad om zich met zonnestralen op te warmen. Dus eigenlijk kwam het hem goed uit dat hij warmbloedig was. De temperatuur van T. Rex lijkt op die van de moderne vogels, rond 40°C.

Verwant van T. Rex

Een groep wetenschappers van de Universiteit van Harvard heeft een onderzoek gevoerd om de naaste verwant van de Tyrannosaurus rex te ontdekken. Toen paleontoloog Mary H. Schwitzer in 2005 zacht weefsel vond in een 68 miljoen jaar oud fossiel van een T. Rex, begonnen ze onmiddellijk met de experimenten. Het bleek dat de eiwit van de T. Rex erg lijkt op dat van de moderne vogels. Meer bepaald op dat van een kip.
© 2014 - 2024 Opolly, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
T–Rex, de bekendste dinosaurus onder de dinosaurussenDe Tyrannosaurus Rex (T Rex) is mede dankzij Hollywood films als Jurassic Park, de bekendste dinosaurus onder de dino´s.…
Was de Tyrannosaurus rex een jager of een aaseter?Was de Tyrannosaurus rex een jager of een aaseter?De Tyrannosaurus rex spreekt tot de verbeelding en was de grootste hagedis die de wereld ooit gekend heeft. Het is dan o…
Dinosaurus Giganotosaurus, was hij de grootste dino ooit?Dinosaurus Giganotosaurus, was hij de grootste dino ooit?Het prehistorisch roofdier Giganotosaurus bezit een naam die doet vermoeden dat hij de grootste carnivoor ooit was. Maar…
Dinosaurus Spinosaurus, een van de grootste dino's ooitDinosaurus Spinosaurus, een van de grootste dino's ooitDinosaurussen zijn uitgestorven prehistorische roofdieren, ze blijven tot de verbeelding spreken. Sommige dinosaurussen…

Temperatuurafhankelijke geslachtsdeterminatieTemperatuurafhankelijke geslachtsdeterminatieOp deze wonderlijke wereld lopen, kruipen, vliegen en zwemmen dieren rond met allemaal één doel voor het ogen; voortplan…
Alligatorschildpad, bijtkracht als een alligatorAlligatorschildpad, bijtkracht als een alligatorDe alligatorschildpad is een gigantische angstaanjagende schildpad met een enorme bijtkracht. Deze schildpad is relatief…
Bronnen en referenties
  • http://tientjevoortrex.naturalis.nl/nl/rexpedia/Trex-infosnacks/welke-kleur-had-t-rex/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Tyrannosaurus
  • http://www.wetenschap24.nl/nieuws/artikelen/2008/april/T-rex-verwant-aan-kip.html
Opolly (16 artikelen)
Gepubliceerd: 09-07-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Reptielen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.