Wolken lezen: welke soorten wolken bestaan er

Wolken lezen: welke soorten wolken bestaan er Het weer wordt tegenwoordig voorspelt aan de hand van hoogtechnologische technologie zoals sattelieten en computers. Alleen hoef je deze dure apparaturen niet te hebben om te voorspellen welk weer het gaat worden. Door gewoon eens rond je te kijken en de verschillende natuureigenschappen te observeren kan je al veel achterhalen over het weer.
Cirruswolken / Bron: Fir0002, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Cirruswolken / Bron: Fir0002, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Wolken lezen

Als je iets weet over de verschillende wolken en hoe ze zich bewegen en gedragen kan je al veel te weten komen over het weer. Hieronder vind je de vier belangrijkste soorten wolken die je kan vinden. Ze worden elk onderverdeeld naar de hoogte van hun positie in de lucht.

Cirruswolken

Deze wolken zijn de hoogste bewolking die je gaat vinden op een hoogte van 6 km of verder, ze zijn dun en piekerig en worden door de wing geblazen tot lange slierten. Cirruswolken verplaatsen zich meestal door de lucht van west naar oost. Over het algemeen betekenen ze dat het dat het redelijk of aangenaam weer is.
Altostratuswolken
"Alto" wolken vind men terug op het middelste niveau tussen 2km en 6km boven de zeespiegel. Altrostratus wolken vormen samen een grijs tot blauwachtig grijs wolkendek dat de lucht grotendeeld bedekt maar waardoor toch nog zonneschijn doorheen kan schijnen. Lichte regen of nevel kan voortkomen uit deze wolken.

Stratuswolken

Grijze wolken die op een hoogte kunnen komen van 2Km, wanneer deze lager komen tot het aardoppervlak word er gesproken van mist. Niet alle stratuswolken duiden aan op regen, wel de familiesoort nimbostratuswolken. Wanneer je deze ziet kan je je gaan verwachten dat het gaat regenen.

Cumuluswolken

Wolken met vlakke bodem en klonterige topjes zoals een bloemkool vind men op. Je vind deze wolken meestal onder de 2km maar kan ook hoger terug gevonden worden. Er zijn veel familiesoorten van deze wolken, de kleinere wolken geven aan mooi weer te gaan zijn terwijl de grotere vormen aangeven dat er storm op komst is.
Cumuluswolken / Bron: Bidgee, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Cumuluswolken / Bron: Bidgee, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

weer en wind

De wind kan je al veel vertellen over hoe het weer gaat zijn dat eraan komt. Windsnelheid word gemeten met een anometer en de windrichting met een windvaan. Beiden zijn gemakkelilijk zelf te maken uit allerlei materialen dat je bij je thuis nog hebt rondslingeren. Schrijf op regenachtige en zonnige dagen de windrichtingen op en kijk als je een patroon kan vinden. Als je bijvoorbeeld weet dat het regent wanneer de wind uit het zuidwesten komt, dan weet je dus de volgende keer als de wind uit die richting waait wat je te wachten staat.

Observeer de natuurelementen

De natuur observeren kan je al veel te weten komen over welk weer het gaat zijn. Sommige dieren en planten gaan zich anders gedragen wanneer er zon of regen op komst is. Zo zal het bijvoorbeeld gaan regenen wanneer zwaluwen laag vliegen, sommige soorten bloemen sluiten voor de regen, kikkers stil zijn, enz. Wanneer de zon gaat schijnen zal je dingen opmerken zoals bijvoorbeeld ochtenddauw, zwaluwen die hoog gaan vliegen, mieren die druk bezig zijn enz. Let op de dingen die veranderen in de natuur en schrijf het op in een notitieboekje zodat je weet wanneer het zal gaan regenen of de zon gaat schijnen.
© 2011 - 2024 Krisdeprest, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke verschillende soorten wolken zijn er?Welke verschillende soorten wolken zijn er?Wanneer je naar de lucht kijkt zie je ze vaak. Wolken komen in alle verschillende vormen en maten. Sommige zijn echt laa…
Mist, kleine dauwdruppels in de luchtIedereen heeft wel eens mist gezien. Maar wat is mist nou eigenlijk? Hoe ontstaat mist en welke soorten mist zijn er? Wa…
Het imaginaire effect van wolkenWolken zijn er in alle vormen, soorten en maten. Ze bepalen in vele opzichten het weer- en luchtbeeld. Ze zijn verantwoo…
Hoe ontstaat het weerAls de zon aan een blauwe hemel staat, vinden we het fijn weer. Zelfs als er een paar wolkjes te zien zijn, vinden we he…

Hoe kom je de winter door? - tips en trucsHoe kom je de winter door? - tips en trucsHoera, de winter komt eraan! Of toch niet? Voor veel mensen betekend de winter steevast een periode van koude en donkere…
Moerascipres of TaxodiumMoerascipressen in een Vlaams landschap lijken toch altijd wat buitenaards. Dikke bomen die lijken te verdrinken in het…
Bronnen en referenties
Krisdeprest (143 artikelen)
Laatste update: 05-02-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.