Hoe kom je de winter door? - tips en trucs

Hoe kom je de winter door? - tips en trucs Hoera, de winter komt eraan! Of toch niet? Voor veel mensen betekend de winter steevast een periode van koude en donkere dagen. Ze vertrekken thuis in het donker en het is alweer donker als men terug komt. De winter is voor veel mensen een periode waarin ze liever thuis blijven bij het haardvuur. Sommigen worden zelfs humeurig en depressief en komen maar moeilijk de dagen door. Hoort u er ook bij? Probeer dan deze tips uit en u zal zich veel beter voelen!

Gebruik laagjes!

Raar maar waar, een dikke trui kan minder warm zijn dan een aantal laagjes kleding over elkaar. De reden hiervoor is dat tussen de lagen 'luchtlagen' ontstaan die de lichaamswarmte bijhouden. De warmte kan op die manier niet ontsnappen en het lichaam blijft op goede temperatuur. Gebruik kleding die uit verschillende soorten stoffen bestaat. Zo moet de 'binnenlaag' de lucht kunnen vasthouden en de buitenlaag moet wind - en waterdicht zijn. Overdrijf niet want zweet kan niet weg door de vele lagen kleding en dan bestaat de kans dat u zich klam gaat voelen.

Het voordeel van het 'meerlagen - systeem' is dat u, als het te warm is, steeds een laag kan verwijderen naargelang de weersomstandigheden.

Zoek het niet te ver

Bedenk het maar even en het kan gebruikt worden. Koop thermo ondergoed of een broek en hemd voor onder de kleding.
Voor wie geen geld wilt uitgeven, helpt een ouderwetse hemd ook, maak het af met een legging voor onder de broek en u kan zo de winter in zonder kou te hebben. Wat niet veel gebruikt wordt en we allemaal wel hebben zijn de plastic zakjes. Ze kunnen perfect gebruikt worden om rond de voeten vast te binden. Op die manier kan de warmte niet ontsnappen en hebt u steeds warme voeten. Let er zeker op dat uw voeten niet zweten want dan krijgt u juist koude voeten als u de plastiek zakjes gebruikt. Hebt u geen zakjes in huis? Ook voor de voeten geldt het 'meerlagen - systeem'. Hebt u geen interesse om verschillende paren sokken aan te trekken? Dan kan u in de winkel voor een kleine prijs specale warmte - zooltjes kopen die u gewoon in uw schoen moet schuiven.

Niet alleen koude voeten, maar ook koude handen kunnen erg vervelend en zelfs pijnlijk zijn. Wacht daarom niet te lang om handschoenen aan te trekken en gebruik liever geen skihandschoenen, tenzij u in aanraking komt met sneeuw. Skihandschoenen zorgen voor niet veel warmte en zijn erg onhandig in gebruik. Draag warme sjaals die u knoopt en onder uw jas draagt, een muts is zeker aan te raden aangezien er zeer veel warmte via het hoofd verdwijnt.

Ook binnen moet het warm zijn

Een vochtig en kil huis is niet erg aangenaam en het is bovendien ook niet goed voor het huis zelf. De vochtigheid dringt zo in de muren binnen en u hebt meer kans op schimmelvorming. Laat daarom ook in ongebruikte kamers de verwarming aanstaan op een zachte temperatuur. Wat vooral verwarmd zal moeten worden zijn de badkamer en leefruimte. Om in een warm huis thuis te komen kan u de thermostaat programmeren zodat de verwarming op slaat net voor u thuis komt. Om het verbruik te temperen en milieuvriendelijk te leven, is het zelfs aangewezen om de verwarming de hele dag door te laten draaien, ook al bent u niet thuis.
Houd de deuren van ongebruikte ruimtes dicht en zorg voor tochtstrips. Vooral 's ochtends bij het opstaan is het meest koude moment van de dag, leg daarom een badjas of een dikke trui klaar die u kan aantrekken zodra u uit bed komt.

Behoud een vrolijke stemming

Veel mensen krijgen te maken met een winterdepressie, de koude en donkere dagen zijn hiervan de boosdoener. Men heeft een gebrek aan warmte en zonlicht en wordt humeurig en/of neerslachtig. Ga dit tegen en neem op tijd maatregelen. Voor sommige mensen met een winterdepressie helpt alleen lichttherapie: een uur in de buitenlucht wandelen, een wekelijkse zonnebank, de wake - up wekker van Philips of een overwintering in een tropisch land indien u de financiële middelen heeft. De winter kan een erg gezellige periode zijn als u uw sociale contacten en dagelijkse activiteiten blijft onderhouden. Op die manier voorkomt u dat u in een depressie zakt. Grijp direct in als u merkt dat het moeilijker gaat.
© 2011 - 2024 Armaris, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tamme konijnen de winter door helpenTamme konijnen de winter door helpenVeel huisdieren die buiten worden gehouden hebben het moeilijk in de koude wintermaanden. Konijnen zijn hier geen uitzon…
Sneeuwplezier: hoe maak je de mooiste sneeuwpop?Sneeuwplezier: hoe maak je de mooiste sneeuwpop?Als de sneeuw weer valt hopen we met zín allen natuurlijk één ding: laat het niet dooien! Met sneeuw kun je ongelooflijk…
Tips om warm te blijven en je woning te verwarmen in de kouTips om warm te blijven en je woning te verwarmen in de kouZodra het weer koud wordt buiten, zoeken mensen naar allerlei manieren om zich warm te houden. Het moet thuis lekker war…

Alles over tamme kastanjesAls je in de herfst in het bos komt heb je grote kans om tamme kastanjes te vinden. Het zoeken is niet alleen leuk, maar…
Wolken lezen: welke soorten wolken bestaan erWolken lezen: welke soorten wolken bestaan erHet weer wordt tegenwoordig voorspelt aan de hand van hoogtechnologische technologie zoals sattelieten en computers. All…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Romeo Koitmäe, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://www.pml-travel.com/index.php/vissen-in-de-kou
  • http://www.dreamstime.com/warm-cold-winter-sunset-thumb14476594.jpg
Armaris (83 artikelen)
Gepubliceerd: 28-10-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.