Grotten en Druipsteengrot

Grotten en Druipsteengrot Hoe ontstaan grotten precies? Hoe diep kunnen grotten zijn? Waar kun je ijsgrotten vinden? Wat is een druipsteengrot, het verschil tussen stalactieten en stalagmieten? Welke groeide naar beneden en welke naar boven? Hoe snel groeien stalactieten en stalagmieten in druipsteengrotten? Weetjes die je misschien ooit hebt geweten, maar bent vergeten. Wetenswaardigheden over grotten en druipsteengrot, in de vorm van vragen en boeiende antwoorden, worden duidelijk uiteengezet in dit artikel.

Weetjes over grotten


Waardoor ontstaan Grotten?

Grotten zijn natuurlijk gevormde ruimtes en kunnen door het water van de zee gevormd worden (bij b.v. landtongen en kliffen). Tevens zijn er onderaardse grotten, die worden gevormd door oplossing van kalksteen.

Door de onafgebroken golfslag van de zee, slijpen zich in kliffen langzamerhand holten, zogenaamde grotten uit. Zo kunnen golven grotten uitslijpen aan weerszijden van een landtong. Op den duur komen de uitgeslepen grotten dan bijeen, en vormen een natuurlijke boog met een (spuit)gat in het gesteenteoppervlak.

Onderaardse Druipsteengrot

Onderaardse grotten ontstaan in kalksteen, doordat ondergrondse stromen door het gesteente vloeien en de kalksteen langzamerhand oplossen. Dit is een proces van oplossing van kalksteen (of calciet) in koolzuurhoudend water en wordt karstverschijnsel genoemd. Karst heeft betrekking op alle verschijnselen, die met de oplossing van kalksteen in water te maken hebben.

Grotten hebben in de oudheid een belangrijke functie vervuld als behuizing van mensen en ter bescherming tegen kou en gevaar. Tevens voor dieren vormden en vormen grotten nu nog steeds een belangrijke beschutting en behuizing. Er zijn zelfs diersoorten die alleen of voornamelijk in (donkere) grotten voorkomen c.q. leven. Denk b.v. aan vleermuizen of dieren die op een beschutte plek hun winterslaap houden.

Hoe diep kunnen Grotten zijn?

De diepste grotten zijn te vinden in Frankrijk, waar sommige grotten tot meer dan een kilometer diep zijn (beneden het aardoppervlak).

Waar kun je IJsgrotten vinden?

IJsgrotten bevinden zich in gletsjers. Bij de bodem van een gletsjer, waar het ijs smelt, ontstaan vaak grotten. In de grot is diepblauw licht waar te nemen, doordat het daglicht van buitenaf door het ijs dringt.

Wat is het Verschil tussen Stalagmieten en Stalactieten?

Stalagmieten en stalactieten zijn de fraai gevormde gesteentekolommen van calciet oftewel kalksteen (op pegels c.q. kegels lijkend) die zich in grotten vormen, ook wel druipsteen of druipsteenpilaren genoemd.

Stalactieten

Stalactieten hangen aan het 'dak' van de grot en groeien naar beneden toe, hetgeen gebeurt doordat grondwater van het dak van de grot drupt en daar in de vorm van een druppel blijft hangen. Door het verlies aan koolzuurgas slaat de opgeloste calciet tegen het dak neer als een piepklein mineraaldeeltje. Dit proces herhaalt zich keer op keer en na lange tijd vormt zich een pegel. (Een -ietwat seksistisch- ezelsbruggetje is, dat je door het woord tieten in het woord, aan hangtieten kunt denken om zo te kunnen onthouden dat ze naar beneden wijzen).

Stalagmieten

Het water dat uit de stalactiet druipt, valt op de grond. Door de val slaat het calciet in het water neer en de rest verdampt of vloeit weg. Dit proces herhaalt zich ook keer op keer en langzamerhand ontstaat een omhoog groeiende kegel van minerale afzettingen, dit wordt de stalagmiet genoemd. Stalagmieten groeien dus andersom: van de bodem af naar boven toe.

Uiteindelijk kunnen de dalende en stijgende kegel elkaar ontmoeten en samengroeien, waardoor een zuil ontstaat.

Hoe snel Groeien Stalactieten en Stalagmieten?

De meeste stalactieten en stalagmieten groeien maar heel langzaam, slechts enkele centimeters per eeuw. Het kan soms zelfs wel 2000 jaar duren voordat ze een centimeter zijn aangegroeid. Echter andere doen het veel sneller en kunnen in een jaar een centimeter groeien, hoewel dit wel de uitzonderingen zijn.

Lees verder

© 2007 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De grotten (en druipstenen)De grotten (en druipstenen)Grotten vormen al decennia lang voor een spektakel en mysterie. Het zijn plaatsen die met hun ingewikkelde rotsformatie,…
Grotten van Nerja, Kathedraal van de Costa del SolIn de uitlopers van de Sierra de Almijara, aan de rand van de Axarquia, bevinden zich de grotten van Nerja. De prachtige…
Magische natuur in Spanje: de grotten van DrachMagische natuur in Spanje: de grotten van DrachIn Porto Cristo, een van de belangrijkste toeristische steden in de Balearen, in de gemeente Manacor bevindt zich het ac…
De grotten van FriouatoDe grotten van FriouatoMarokko is een land met veel en bijzonder natuur schoon. Voor de meesten van ons, maar ook voor veel van de marokkanen z…

Galapagos, eilanden van betoveringDe Galápagos-eilanden liggen in de Stille Oceaan op duizend kilometer uit de kust van Equador. Ze worden in het Spaans "…
Zeeën en oceanen: weetjes en vraag & antwoordZeeën en oceanen: weetjes en vraag & antwoordHoeveel oceanen zijn er? Wat is de diepste oceaan? Waarom golft de zee? Waarom is de zee zout? Waar kun je het continent…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Backpackerin, Pixabay
  • Blooming, W.A. Science and scientific facts. London: Kingfisher Books Limited
Jvd (613 artikelen)
Gepubliceerd: 09-09-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.