Grotten en Druipsteengrot
Hoe ontstaan grotten precies? Hoe diep kunnen grotten zijn? Waar kun je ijsgrotten vinden? Wat is een druipsteengrot, het verschil tussen stalactieten en stalagmieten? Welke groeide naar beneden en welke naar boven? Hoe snel groeien stalactieten en stalagmieten in druipsteengrotten? Weetjes die je misschien ooit hebt geweten, maar bent vergeten. Wetenswaardigheden over grotten en druipsteengrot, in de vorm van vragen en boeiende antwoorden, worden duidelijk uiteengezet in dit artikel.
Weetjes over grotten
Waardoor ontstaan Grotten?
Grotten zijn natuurlijk gevormde ruimtes en kunnen door het water van de zee gevormd worden (bij b.v. landtongen en kliffen). Tevens zijn er onderaardse grotten, die worden gevormd door oplossing van kalksteen.
Door de onafgebroken golfslag van de zee, slijpen zich in kliffen langzamerhand holten, zogenaamde grotten uit. Zo kunnen golven grotten uitslijpen aan weerszijden van een landtong. Op den duur komen de uitgeslepen grotten dan bijeen, en vormen een natuurlijke boog met een (spuit)gat in het gesteenteoppervlak.
Onderaardse Druipsteengrot
Onderaardse grotten ontstaan in kalksteen, doordat ondergrondse stromen door het gesteente vloeien en de kalksteen langzamerhand oplossen. Dit is een proces van oplossing van kalksteen (of calciet) in koolzuurhoudend water en wordt karstverschijnsel genoemd. Karst heeft betrekking op alle verschijnselen, die met de oplossing van kalksteen in water te maken hebben.
Grotten hebben in de oudheid een belangrijke functie vervuld als behuizing van mensen en ter bescherming tegen kou en gevaar. Tevens voor dieren vormden en vormen grotten nu nog steeds een belangrijke beschutting en behuizing. Er zijn zelfs diersoorten die alleen of voornamelijk in (donkere) grotten voorkomen c.q. leven. Denk b.v. aan vleermuizen of dieren die op een beschutte plek hun winterslaap houden.
Hoe diep kunnen Grotten zijn?
De diepste grotten zijn te vinden in Frankrijk, waar sommige grotten tot meer dan een kilometer diep zijn (beneden het aardoppervlak).
Waar kun je IJsgrotten vinden?
IJsgrotten bevinden zich in gletsjers. Bij de bodem van een gletsjer, waar het ijs smelt, ontstaan vaak grotten. In de grot is diepblauw licht waar te nemen, doordat het daglicht van buitenaf door het ijs dringt.
Wat is het Verschil tussen Stalagmieten en Stalactieten?
Stalagmieten en stalactieten zijn de fraai gevormde gesteentekolommen van calciet oftewel kalksteen (op pegels c.q. kegels lijkend) die zich in grotten vormen, ook wel druipsteen of druipsteenpilaren genoemd.
Stalactieten
Stalactieten hangen aan het 'dak' van de grot en groeien naar beneden toe, hetgeen gebeurt doordat grondwater van het dak van de grot drupt en daar in de vorm van een druppel blijft hangen. Door het verlies aan koolzuurgas slaat de opgeloste calciet tegen het dak neer als een piepklein mineraaldeeltje. Dit proces herhaalt zich keer op keer en na lange tijd vormt zich een pegel. (Een -ietwat seksistisch- ezelsbruggetje is, dat je door het woord tieten in het woord, aan hangtieten kunt denken om zo te kunnen onthouden dat ze naar beneden wijzen).
Stalagmieten
Het water dat uit de stalactiet druipt, valt op de grond. Door de val slaat het calciet in het water neer en de rest verdampt of vloeit weg. Dit proces herhaalt zich ook keer op keer en langzamerhand ontstaat een omhoog groeiende kegel van minerale afzettingen, dit wordt de stalagmiet genoemd. Stalagmieten groeien dus andersom: van de bodem af naar boven toe.
Uiteindelijk kunnen de dalende en stijgende kegel elkaar ontmoeten en samengroeien, waardoor een zuil ontstaat.
Hoe snel Groeien Stalactieten en Stalagmieten?
De meeste stalactieten en stalagmieten groeien maar heel langzaam, slechts enkele centimeters per eeuw. Het kan soms zelfs wel 2000 jaar duren voordat ze een centimeter zijn aangegroeid. Echter andere doen het veel sneller en kunnen in een jaar een centimeter groeien, hoewel dit wel de uitzonderingen zijn.
Lees verder