Paradijselijke Kashmir vallei

De Kashmir vallei ligt tussen de met sneeuw bedekte pieken en toppen van de Pir Panjal. Het dal is een van de mooiste, vruchtbaarste en klimatologisch meest gematigde streken van heel India. De Kashmir vallei was ooit zo geliefd dat toen de hofhouding de mogolkeizer Djehangir (die leefde van 1605 tot 1627) op zijn sterfbed vroeg of hij nog iets wenste, zijn antwoord luidde: "Alleen Kashmir".

Ontstaansgeschiedenis van de vallei

Ongeveer 60 miljoen jaar geleden was de Kashmir vallei de kom van een circa 900 meter diep meer. Dat meer was niet alleen 900 meter diep, het was ook 140 km lang en 30 km breed en werd gevoed met het smeltwater van gletsjers en het water van gezwollen bergrivieren. Toen later het meer verdween, bleef er een vruchtbaar dal achter. Tegenwoordig watert de Kashmir vallei af op de meanderende rivier de Jhelum, die Kashmir weer verlaat bij Baramula.

Hindoe-mythologie

Volgens de hindoe-mythologie was het meer ooit het domein van een watergeest, die Jalodbhava genoemd werd. Deze watergeest wilde de goden te gronde richten. Zolang Jalodbhava in het water verbleef, was hij onoverwinnelijk. Het conflict tussen de watergeest en de goden werd pas opgelost, toen een heilige (de kleinzoon van Brahma, de schepper) zich met zijn toverzwaard een weg baande door de bergen bij Bramula. Het lukte deze heilige om het meer leeg te laten lopen, waardoor de watergeest hulpeloos achter bleef.

Hedendaags Kashmir

Hoewel een deel van Kashmir nu in Pakistan ligt, vind je de Kashmir vallei in de deelstaat Jammu en Kashmir in het noorden van India. Het dal ligt op een hoogte van 1.600 meter in de bergen, die de inwoners ervan tegen de ergste moessonregens beschermen. Door die hoge ligging is het klimaat er veel zachter dan in de omliggende streken. Daardoor trokken - tijdens het koloniale bewind - de door de hitte geplaagde Britten in grote getale naar deze vallei, naar Kashmir en Simla. De echtgenoten bleven vaak achter in de drukkende hitte van Delhi en de vlakte. Op de vlakte hing soms dagenlang een broeierige hitte van rond de 40 graden Celsius.

Bedevaartsoord Amarnath

Iedere zomer trekken pelgrims naar de grot van Amarnath, waar Sjiva (de hindoe-god van schepping en vernietiging) aan zijn vrouw (de godin Parvati) de geheimen van het heelal zou hebben onthuld. In de grot is een grote ijszuil, die is ontstaan door het gestage druppelen van een natuurlijke bron. Wanneer de pelgrims tot Sjiva bidden, bestrooien zij de zuil met bloemblaadjes.

Ontstaansgeschiedenis van Kashmir

Tot 144 na Christus werd het land door 52 koningen geregeerd, waarna door diverse heersers het hindoeisme en de islam werden ingevoerd. Daarna werd Kashmir in1585 door de mogelkeizer Akbar veroverd en ingelijfd in het islamitische mogolrijk.
's Zomers verbleef Akbar in Kashmir, want het was ideaal gelegen: betrekkelijk dicht bij het machtscentrum in Delhi en de handelsroutes over de bergen. Verder bood het aangename verkoeling en was het er niet stoffig, zoals in de vlakte.
Later riep Akbar Kashmir uit tot zijn 'prive-tuin', met de bedoeling de inwoners ervoor te laten zorgen. Keizer Akbar stak met zijn gevolg de Ganges over en bracht India de irrigatie, bedacht belegeringstactieken en stelde de eerste regels voor het polospel op.

De hoofdstad Srinagar

Deze stad werd in de 3de eeuw voor Christus gesticht, toen keizer Asjoka boeddhistische zendelingen naar Kashmir zond. Later nam de mogolkeizer Akbar het initiatief tot de bouw van prachtige paleizen met lusthoven in deze hoofdstad.
Srinagar is altijd zeer in trek geweest. De maharadja weigerde de Britten land te verkopen om huizen op te bouwen, zodat ze maar het water opzochten en hun intek namen in zelfgebouwde houten woonboten op het Dalmeer. De Britten zijn nu vertrokken, maar de boten liggen er nog. Ze worden verhuurd aan toeristen.
De rivier de Jhelum stroomt dwars door Srinagar en doet dienst als de hoofdverkeersader. Waterwegen vol bootjes en watertaxi's zijn er talrijker dan landwegen. De hoofdstad is gebouwd in het water en heeft daarom de bijnaam gekregen van het ' Venetie van het Oosten '.

De mogoltuinen

Alle mogoltuinen zijn ingericht volgens een vast patroon, waarin altijd een reeks van rechthoekige, verspringende terrassen voorkomen. In de mogoltuin van Srinagar stroomt het water over stenen muurtjes en onder paviljoens door om ten slotte via een reeks van watervallen in de tuinen in het Dalmeer uit te komen. De grootste van deze tuinen is Nishat Bagh ( Bagh is de Hindi naam voor tuin). De Nishat Bagh heeft een oppervlakte van 550 meter bij 340 meter en werd aangelegd in 1633 naar een ontwerp van Asaf Chan (de zwager van Sjah Djahan, de bouwer van de Tadj-Mahal). Deze Sjah Djahan was ook de schepper van Shalimar Bagh, die de prachtigste tuin ter wereld genoemd wordt. Shalimar Bagh heeft schitterende paviljoens, watervallen en een overdaad aan exotische bloemen.

Het Dalmeer

Dit meer is ook beroemd om zijn drijvende tuinen. Elke drijvende tuin bestaat uit stroken riet van 2 meter breed met aarde erop. De drijvende tuinen liggen vast aan palen en kunnen door hun eigenaars worden meegenomen om elders weer te worden afgemeerd. De boeren verzorgen deze tuinen vanuit ondiepe boten en laveren tussen de tomaten, pompoenen of kleurige bloemen door. Deze ingenieuze manier van extra gewassen telen in een land waar vlakke landbouwgrond schaars is, is niet alleen heel efficient, maar ook uiterst decoratief.

Landbouwgrond

Voorbij de drukte van de stad ligt landbouwgrond waarop rijst, tarwe, mais en allerlei vruchten verbouwd worden. Boven de akkers (in het geisoleerde voorgebergte van de Himalaya, waar je slechts per pony of te voet kunt komen) leven de semi-nomadische stammen van de Gujar en Basharval, die buffels en geiten houden.

Kashmir geluksdal?

Kashmir wordt wel het 'geluksdal' genoemd, omdat het onbereikbaar schijnt voor de problemen van de rest van de wereld.
Maar dat is niet het geval. Kashmir is zo bevoorrecht, dat de buren er al duizenden jaren om vechten. De huidige strijd tussen het overwegend hindoeistische India en het islamitische Pakistan om de zeggenschap over Kashmir begon in 1947, na het vertrek van de Britten. Bovendien was de maharadja van Kashmir een hindoe, terwijl zijn onderdanen overwegend islamitisch waren. Aanvankelijk wilde hij geen van beide landen een toezegging doen. Toen viel Pakistan Kashmir binnen en stond de maharadja in ruil voor militaire hulp Kashmir formeel af aan India. In 1949 is er een bestand gesloten, maar de rust wordt nog steeds verstoord door schermutselingen tussen India en Pakistan en veel inwoners van Kashmir streven dan ook naar de totale onafhankelijkheid.
© 2010 - 2024 Emfkruyssen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aards paradijs: de Kashmir valleiDe Kashmir vallei ligt tussen de met sneeuw bedekte bergpieken van de Pir Panjal. Deze vallei is een van de mooiste, vru…
'Tranen over Kashmir' toont menselijke kant van het conflictrecensie'Tranen over Kashmir' toont menselijke kant van het conflict'Tranen over Kashmir' is een vertaling van 'Fidali's Way', geschreven door de Amerikaanse auteur George Mastras. Hij hee…
Indiase delta: betere voorbereiding op overstromingenNa rampen - zoals overstromingen - slaan hulporganisaties de handen ineen. Maar zo vraagt menig donateur zich af: "welke…
Wandelen in het groene La Orotava vallei, Noord TenerifeHet beroemde groene, vruchtbare, met z´n unieke flora, is de vallei van Orotava. Het ligt in het noorden van Tenerife en…

De Krater van BarringerDoor de eeuwen heen veroorzaken projectielen uit de ruimte enorme gaten in de aardbodem. In het droge landschap van de A…
Naaldenkervel ofte ScandixEr is zomaar Naaldenkervel komen groeien langs de oude muur van ons Franse huis. Zo maar, is misschien wat overdreven in…
Emfkruyssen (338 artikelen)
Gepubliceerd: 28-08-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.