Nationaal Park Tsavo oost & Tsavo west in Kenya

Nationaal Park Tsavo oost & Tsavo west in Kenya Het oudste nationale park van Kenya is Tsavo. Tsavo wordt door de autoweg van Nairobi naar Mombasa in tweeën gedeeld. Tsavo oost en west zijn prachtige en unieke wildparken waar je fantastische safari trips kan maken.

Tsavo Oost en West

Nationaal park Tsavo: In het zuiden van Kenya ligt Tsavo. Tsavo is met 21.000 vierkante kilometer het grootste nationale park van Kenya. Tsavo ligt op een afstand van 275 kilometer van de hoofdstad Nairobi, en is verdeeld in twee stukken omdat de autoweg van Nairobi naar Mombasa er dwars doorheen loopt. Tsavo staat bekend om zijn diep rode aarde. Omdat het er enorm droog kan zijn is alles dan ook bedekt met een flinke laag rode stof. Zelfs de olifanten hebben hier een rode kleur. In de regenseizoenen is het park weelderig groen en zijn sommige wegen geheel onbegaanbaar. Toch is het in Tsavo het grootste deel van het jaar verzengend heet en droog. De grote regenperiode duurt van maart tot mei en de kleine van eind oktober tot december. Tsavo Oost en Tsavo west hebben veel dezelfde eigenschappen maar verschillen op sommige punten ook enorm van elkaar.

Tsavo oost

Tsavo oost is het oudste deel van de twee nationale parken maar ook van Kenya. Het bestaat voornamelijk uit stukken moeras en eindeloze droge savannes met veel doornstruiken. In Tsavo oost ligt het Yatta Plateau. Dit is een lavastroom van ongeveer 1.2 miljoen jaar oud en heeft een lengte van 300 kilometer en ongeveer 10 kilometer breed. De lavastroom is ontstaan door een eruptie van de vulkanische berg Ol Doinyo Sabuk Mountain . In het oosten van Tsavo is een groot gedeelte niet toegankelijk voor publiek en daar kan de natuur zijn eigen gang gaan.

Tsavo west

Tsavo west ligt aan de voet van de Kilimanjaro en heeft naast savanne ook een veel gevarieerder landschap door zijn heuvels en vulkanische bergen. Het hoogste punt van het park ligt op 2400 meter. Mzina springs zijn zoetwaterbronnen die ruim 220 miljoen liter water per dag opleveren. Er leven in de poelen van Mzina Springs veel nijlpaarden en krokodillen. Veel van het water verdwijnt door de grond via onderaardse stromen en komt een kilometer of 8 verder weer uit in de tsavo rivier. Het water dat opkomt in Mzina Springs wordt ook voor drinkwater gebruikt en via pijpleidngen naar Mombasa gepompt.

Vegetatie

Langs de oevers van de rivier de Tsavo die door beide parken loopt groeit een weelderige begroeiing van Acacia’s en tamarindebomen. De bijzondere baobab of apenbroodboom komt zowel in Oost als West Tsavo voor. De boom kan wel 2000 jaar oud worden.

Het wild

De olifantenpopulatie die ooit meer dan 10.000 dieren telde is door, het stropen in de jaren 60 en 70, en de soms langdurige periode van droogte terug gelopen naar ongeveer 5000. Naast de olifanten leven er natuurlijk talloze andere diersoorten zoals nijlpaarden, zebra’s, giraffen, leeuwen luipaarden, buffels en krokodillen. Er leven ook meer dan 500 vogelsoorten waaronder het bekende wevers vogeltje.

Film

In 1996 werd hier de film The ghost of the darknes opgenomen. Een verfilming van het boek The man eaters of Tsavo uit 1907. Het verhaal vertelt over de 140 slachtoffers die vielen door jagende leeuwen tijden de bouw van de spoorweg in Tsavo.

Tsavo is een prachtig park dat je zeker bezoeken moet als je aan de kust van kenya bent. Het is goed mogelijk om tijdens een strandvakantie in Mombasa een leuke safari tocht te maken in het mooie Tsavo.
© 2010 - 2024 Sjef, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kenia, combinatie van strand en safariHet is Kenia gelukt om als eerste als één van de Afrikaanse landen belangstelling te wekken voor de toeristische mogelij…
Alles wat je wilt weten over KeniaAlles wat je wilt weten over KeniaKenia. Misschien niet het eerste land dat je te binnen schiet als je een vakantiebestemming zoekt, maar toch is het abso…
De Baobab Boom of ApenbroodboomDe baobab is een reusachtig grote boom die meer dan 1000 jaar oud kan worden. Maar hij heeft meer bijzondere kenmerken d…
Baobab poeder als alternatief voor limonadeBaobab poeder als alternatief voor limonadeVeel ouders geven hun kinderen limonade als zogenaamd gezond alternatief voor frisdranken. Ook limonade zit echter boord…

De gevolgen voor de natuur van een lange winterDe gevolgen voor de natuur van een lange winterDe winter van 2009/2010 heeft lang geduurd. Er was veel sneeuw, het vroor hevig. Maar ook in andere jaren hebben dergeli…
Nationaal Park Masai Mara in KenyaNationaal Park Masai Mara in KenyaMasai Mara is zonder twijfel het meest bekende wildpark van Kenya. Het is Afrika ten top. De masaikrijgers die er leven…
Sjef (2 artikelen)
Gepubliceerd: 24-02-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.