Poolstreken, flora en fauna

Poolstreken, flora en fauna De Noord- en Zuidpool, zijn de de koudste gebieden op aarde. Ondanks de zeer lage temperaturen, ijskoud water en bijtende wind leven er veel soorten planten en dieren, die nergens anders op de wereld voorkomen. Ze kunnen overleven omdat ze aan de barre omstandigheden zijn aangepast. De planten die in deze gebieden voorkomen, zijn heel klein. Zo beschermen ze zich tegen de koude wind. Ze voltooien hun levenscyclus in een hele korte periode. De zomer duurt daar maar een paar korte weken. De dieren van de poolgebieden hebben zich ook aan de kou aangepast. Sommige hebben een dikke vacht of een dicht verenkleed. Andere hebben een dikke vetlaag om hun lichaamswarmte te behouden.

De grootste dieren die voorkomen in de wateren van Antartica, bij de zuidpool, zijn de walvissen. De grootste beer, de ijsbeer, leeft in het Noordpoolgebied. in de poolgebieden leven nog veel meer warmbloedige dieren zoals wolven, rendieren, hazen en lemmingen. Pooldieren hebben vaak een witte kleur, zodat ze in de sneeuw en op het ijs niet opvallen. De koude zeeën krioelen ook van het leven, vooral in de zomer. Rond Antartica brengen oceaanstromingen voedsel van de diepzee naar boven. Hiermee voedt het plankton zich, dat op zijn beurt weer voedsel is voor diertjes zoals kril.

Ijsbeer

De grote ijsbeer is helemaal bedekt met dik, waterafstotend bont, behalve op zijn voetzolen en het puntje van zijn neus. Ijsberen kunnen bijzonder goed ruiken en zo hun prooi opsporen. Ze kunnen zich heel snel over het ijs voortbewegen. Een volwassen ijsbeer weegt ongeveer 500 kg. Hij is zo sterk dat hij met een klap een volwassen man kan doden.

Zeehonden

Zeehonden leven in Artische gebieden. Ze leven van voedsel van de zeebodem: vis, schelpen, krabben en zeekomkommers. In het voortplantingsseizoen maken de mannetjeszeehonden spookachtige geluiden onder water. De jongen worden in het voorjaar op een ijsschots geboren.

Narwal

De Narwal behoort tot de walvissenfamilie. Hij jaagt in kleine groepen. Tussen het pakijs zoekt hij naar kabeljauw, platvis, garnalen en inktvissen. De Narwal heeft maar twee tanden. Bij het mannetje ontwikkelt een tand zich tot een gedraaide 'hoorn'. Deze hoorn of stoottand kan wel 2,5 m lang worden.

Poolexpedities

De koudste streken op aarde zijn ook de streken die het laatst werden ontdekt. De Noordpool en de Zuidpool worden geteisterd door ijskoude winden die over de sneeuwmassa's waaien en sommigen van de eerste Europese ontdekkingsreizeigers zijn nooit van hun poolreis teruggekomen. Zij hadden een primitieve uitrusting en eenvoudige vervoersmiddelen. De ontdekkingsreizigers reisden het eerste gedeelte per schip en gingen op ski's verder. Hun baggage lag op sleden die door eskimohonden werden voortgetrokken werden getrokken.

Ze liepen hele grote risico's. Bevriezing kwam vaak voor en ze moesten alle benodigdheden voor de lange reis heen en terug, waaronder genoeg voedsel, met zich meenemen. Omdat er geen herkenningstekens in het poollandschap waren, gebruikten deze eerste ontdekkingsreizigers de zon als kompas. Later beschikten de ontdekkingsreizigers over betere vervoersmiddelen, maar pas halverwege de 20e eeuw had men beide poolstreken helemaal verkend.

Toendra

De landen die grenzen aan de Noordelijke Ijszee zijn kaal en er groeien geen bomen. Dit gebied wordt de toendra genoemd. In korte zomer groeien er kleine planten, zoals zegges, heideplanten, mossen en korstmossen. Deze planten vormen het voedsel voor veel insecten en de grazende kariboe. Vogels, zoals de sneeuwgans, nestelen langs de kust en trekken in de herfst naar het zuiden.
© 2009 - 2024 Koningaap, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De witte ijsbeerDe witte ijsbeerDe ijsbeer is de grootste beer van allen. Deze beer komt alleen voor in het Noordpoolgebied. Deze beer eet ook bijna all…
Hoe werkt een kompas?Een kompas is een belangrijk oriëntatiemiddel en maakt deel uit van verschillende moderne navigatieapparaten. Het dankt…
De prachtige kostbare ijsbeerDe mooie ijsbeer, ze leven alleen op de noordpool. Ze zijn erg mooi wit en stammen af van de grizzlyberen. Ze zijn erg k…
IJsberen: gevaarlijk of niet?IJsberen: gevaarlijk of niet?IJsberen zijn prachtige dieren. Ze zien er lief uit met hun mooie dikke vacht. Toch zijn ijsberen behoorlijk gevaarlijk…
Ozon en ozonlaag, wat is het verschil?Iedereen heeft al wel eens gehoord van ozon en ozonlaag. Maar wat is nu juist het verschil en wat zijn de gevolgen ervan…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Schmid-Reportagen, Pixabay
  • http://www.knmi.nl/cms/content/38215/poolstreken http://www.encyclo.nl/begrip/poolstreken http://www.zooantwerpen.be/uploads/file/2009%20LO%20Poolstreken%20en%20woestijnen.pdf http://www.kennisnet.nl/po/kinderen/perdagwijzer/noordzuidpool/html/pdf/infoblad.pdf
Koningaap (118 artikelen)
Laatste update: 27-11-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.