Valle Verzasca, een mooi bergdal

Misschien heeft u er weleens van gehoord of bent u er zelfs al geweest: Valle Verzasca! Het is een geweldig mooi bergdal dat ligt in het zuiden van Zwitserland. Het bergdal staat het meest bekend om de enorme rotspartijen, de 220 meter hoge stuwdam en het Romeinse bruggetje waar lefhebbers een duik vanaf nemen in het ijskoude water. Het dal van de Valle Verzasca begint hoog boven in de bergen achter het dorp Sogono en stroomt via de Lago di Vogorno tussen de bergen door naar beneden, waar het zich uitmondt in het Lago Maggiore. Tijdens zijn eeuwenoude reis zijn enorme rotspartijen fraai uitgesleten wat zeer indrukwekkend is om te zien.

Bezienswaardigheden van het dal

Het dal kent vele mooie plekjes waar het zeker de moeite waard is om even uit te auto of van de motor af te stappen. Diverse dorpjes en mooie uitzichten over het dal geven dan ook een heerlijk rustgevend gevoel. Nasat de dorpen zijn er een tweetal bezienswaardigheden waardoor de Valle Verzasca erg bekend is geworden. Men komt deze twee onderdelen dan ook steeds weer tegen op ansichtkaartjes en vakantiekiekjes van bezoekers.

De stuwdam

Deze stuwdam is het eerste wat u tegenkomt wanneer u met de auto vanuit Tenero de Valle Verzasca wil gaan rijden. Deze stuwdam heeft een hoogte van maar liefst 220 meter en vangt al het water op dat uit het bergdal naar beneden stroomt. Deze rivier zelf draagt de naam Lago di Vogorno.
De stuwdam staat tevens bekend, omdat er de mogelijkheid bestaat om er in de zomer te gaan bungee jumpen. Dit is ontstaan op de stuwdam, doordat deze dam gebruikt is als beginscene in de James Bond film GoldenEye. Sindsdien is de bungee jump hier actief.

Het Romeinse bruggetje

Deze brug is samen met de stuwdam één van de grootste trekpleisters van de Valle Verzasca. De stenen brug komt uit de Romeinse tijd en valt op door zijn twee mooie bogen over het water wat een symbool is voor het bergdal. De middelste pijler van deze brug rust op een grote rotsblok die in het water ligt. Zomers wordt er vaak vanaf deze brug gedoken in het ijskoude en kristalheldere bergwater. Om deze brug heen in het water liggen enorme rotspartijen waar vele toeristen in de zomer op liggen te zonnen. Dit bruggetje draagt de naam Ponte dei Salti en ligt bij het dorpje Lavertezzo.

Waar ligt de Valle Verzasca?

De Valle Verzasca ligt in het zuiden van Zwitserland in het kanton Ticino, nabij de stad Locarno. Ticino is een onderdeel van Zwitserland en kan als provincie van het land gezien worden. In dit deel van Zwitserland is de taal Italiaans en zijn de temperaturen in de zomer vaak tropisch. De Valle Verzasca mondt uit in het meer Lago Maggiore waar in Zwitserland veel toerisme is te vinden. Het meer ligt voor een klein deel in Zwitserland, maar het grootste merendeel ligt in Italiaans grondgebied. Dit meer is namelijk erg aantrekkelijk voor watersporters.

Op dit kaartje kunt u zien hoe de Valle Verzasca zich kronkelt door het dal en uitmondt in het Lago Maggiore.

Dorpen en gemeenten van de Valle Verzasca

Brione
Corippo
Frasco
Gerra
Lavertezzo
Mergoscia
Sonogno
Vogorno
Dorp/gemeentePopulatie
Brione207 inwoners
Corippo17 inwoners
Frasco101 inwoners
Gerra1203 inwoners
Lavertezzo1119 inwoners
Mergoscia213 inwoners
Sonogno87 inwoners
Vogorno302 inwoners
Deze getallen zijn afkomstig uit de jaren 2004/2005

Wilt u meer weten over dit gebied dan kunt u meer informatie vinden in het volgende artikel dat gewijd is aan het meer Lago Maggiore.
© 2009 - 2024 Martinq79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het meer, Lago MaggioreLago Maggiore, een geweldig meer voor een ideale vakantie. Het meer heeft veel te bieden op allerlei gebieden en is één…
Ascona, een schilderachtig stadje in ZwitserlandAan 't Lago Maggiore, in de Zwitserse provincie Ticino, ligt een schilderachtig stadje met de mooie naam Ascona! Een pit…
Skyfall: de 23e James Bond filmSkyfall: de 23e James Bond film50 jaar na de allereerste James Bond-film is hier alweer het 23e deel van de razendpopulaire spion James Bond, ook wel b…
Overzicht van alle Bond Girls: vrouwen in James Bond filmsOverzicht van alle Bond Girls: vrouwen in James Bond filmsVoor fans van James Bond was 2015 het jaar van Spectre, de 24ste film uit de 007-reeks waarin Daniel Craig in de huid va…

Het regenwoud: ontbossing bedreigt regenwoudenHet regenwoud: ontbossing bedreigt regenwoudenRegenwouden zijn eigenlijk niet te beschrijven. Ze hebben een dichte begroeiing met enorme bomen, waarvan de bladeren he…
Versnippering van natte natuurVersnippering van natte natuurVersnippering van natuurgebieden is één van de grootste problemen op het gebied van natuurbescherming in Nederland. Door…
Bronnen en referenties
  • www.verzasca.ch
  • www.wikipedia.nl
Martinq79 (62 artikelen)
Gepubliceerd: 19-06-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.