Het meer, Lago Maggiore

Lago Maggiore, een geweldig meer voor een ideale vakantie. Het meer heeft veel te bieden op allerlei gebieden en is één van de grootste toeristische trekpleisters in Italië en Zwitserland.

Het Lago Maggiore

Lago Maggiore is een langgerekt "romantisch" meer dat ligt in de bergen op het grensgebied van Italië en Zwitserland. Het is meer heeft de romantische uitstraling, doordat het tussen 2 bergwanden ligt, deze vol begroeid met mooie tropische planten en palmbomen.
Het grootste gedeelte van het meer ligt in Italië en het overige deel in Zwitserland. In Zwitserland ligt het in het kanton (provincie) Ticino. In Italië ligt het oostelijke deel in de Lombardije en de westelijke kant in Piëmont. Op het meer Lago di Garda na is dit meer het grootste, Italiaanse meer.

Het meer heeft een lengte van maar liefst 66 kilometer en op z'n breedst is het maximaal 10 kilometer. Daarnaast heeft het een diepte van 372 meter en ligt het geheel een 179 meter beneden zeeniveau.
In het noorden van het meer stroomt de rivier Ticino het Lago Maggiore binnen. In het zuiden, onderaan het meer, verlaat deze zich weer in de rivier Po. Naast deze 2 rivieren zijn er nog een aantal rivieren die zich, vanuit de bergen, uitmonden in het Lago Maggiore. Deze rivieren zijn onder andere de Maggia, Toce en Tresa.

In het meer liggen diverse eilanden. Bekende namen van de eilanden zijn Isola Madre, Isola dei Pescatori en Isola Bella. Diverse eilanden zijn te bereiken via een passagiersboot en zijn vaak een toeristische trekpleister.
Langs het Lago Maggiore zijn diverse plaatsen te vinden. Bekende namen van plaatsen zijn Locarno, Ascona, Verbania, Luino en Stresa. Ascona wordt ook wel "het Monaco" langs het Lago Maggiore genoemd.
Het gehele meer ligt in Italiaanstalig gebied en daarom heeft het meer soms ook wel een andere benaming, namelijk Lago Verbano. Deze naam is eigenlijk zijn oorspronkelijke, echte naam. Dit komt van de naam Lacus Verbanus wat een oude Romeinse benaming is.

Toerisme

Lago Maggiore heeft een ongelofe aantrekkingskracht op het toerisme. Eind van de 19e eeuw werd het veel bezocht door de Engelsen. Door deze rijke Engelsen is het ontstaan van het toerisme in dit gebied dan ook begonnen. Vanwege het (bijna) altijd milde tropische klimaat in de zomer ben je zo als goed verzekerd van een mooie vakantie. Het is dan ook zeer in trek bij de vele kampeerders en dat is tegelijk ook de reden van de vele campings die vaak gevestigd zijn aan het meer zelf. Dit maakt het meer dan ook ideaal voor vertier. Het meer wordt dan ook veelal gebruikt door watersporters. Men kan er dan ook uitgebreid waterskieën, zwemmen, vissen, surfen, raften en zeilen. Bij Cannobio, een klein plaatsje vlakbij de grens van Zwitserland, ligt de Orrido di Sant'Anna. Een geweldig mooie en indrukwekkende klif en waterval. Deze is alleen te bereiken via een boot.

Omdat het meer een vroeger gletser betreft is het omringt door de bergen. Vanuit deze bergen krijg je een geweldig en fascinerend uitzicht over een (gedeelte) van het meer. Mogelijkheden op deze bergen zijn om te gaan wandelen en te genieten van de natuur, maar ook hier kan het sportieve aspect naar boven worden gehaald om bijvoorbeeld te gaan mountainbiken, paragliden, klimmingen verrichten of trekking.

Het klimaat

Het gebied rond het meer Lago Maggiore wordt omschreven als een milde en vaak zelfs subtropisch klimaat. Zodra men de Gotthardtunnel heeft gepaseerd kan het weer ineens een hele omslag hebben ondergaan. Dit komt omdat de bergen het slechte of minder warme weer tegenhouden of andersom, waardoor het in het gebied blijft "hangen". Dit is tevens te zien aan de vele palmbomen die in de streek groeien. In de zomer is het daar dan ook prachtig weer met vaak een celcius van rond de 30 graden. S'avonds koelt het vaak af, waardoor het prima slapen is.

Routebeschrijving

Routebeschrijving vanaf Utrecht, NL naar Locarno, CH
Afstand: 961 km
Tijd: Ca. 9 uur en 5 minuten.
 1. Vertrek in oostelijke richting op de Voetiusstraat naar Achter Sint Pieter 49 m
 2. Ga verder op Pieterskerkhof 68 m
 3. Sla linksaf bij Pieterstraat 81 m
 4. Ga verder op Muntstraat 0,1 km
 5. Sla rechtsaf bij Nobelstraat 0,2 km
 6. Ga verder op Nachtegaalstraat 0,4 km
 7. Sla linksaf bij Maliebaan 0,5 km
 8. Sla rechtsaf bij Museumlaan 0,4 km
 9. Ga rechtdoor op Biltstraat 67 m
 10. Neem de 3e afslag op de Berekuil naar Sartreweg 0,8 km
 11. Neem de 1ste afslag op de Kardinaal Alfrinkplein naar Biltse Rading 0,6 km
 12. Sla rechtsaf de oprit op naar Breda/Ring Utrecht 1,7 km
 13. Voeg in op A27 2,7 km
 14. Neem de afslag op A12/E35 richting Arnhem
 15. U gaat Duitsland binnen 79,1 km
 16. Ga verder op A3 64,7 km
 17. Neem afslag 10-Kreuz Oberhausen en voeg in op de A3 richting Köln/Duisburg/Düsseldorf 236 km
 18. Neem afslag 48 richting Darmstadt/Stuttgart/Basel 2,8 km
 19. Voeg in op A67 22,4 km
 20. Ga verder op E35 (borden naar Heidelberg/Karlsruhe/A5/Basel) 1,0 km
 21. Ga verder op A5
 22. U gaat Zwitserland binnen 290 km
 23. Ga verder op A2
 24. Tolweg 14,1 km
 25. Neem afslag 9 richting Arisdorf/Bern/Luzern/Gotthard
 26. Tolweg 0,8 km
 27. Voeg in op A2
 28. Tolweg 27,3 km
 29. Neem afslag 45-Härkingen en voeg in op de A1/A2/E35 richting Rothrist/Zürich/Luzern/Gotthard
 30. Tolweg 8,8 km
 31. Neem afslag 47-Wiggertal richting Reiden/Luzern/Gotthard
 32. Tolweg 0,7 km
 33. Voeg in op A2
 34. Tolweg 187 km
 35. Neem afslag 47-Bellinzona-Sud richting Locarno 1,1 km
 36. Voeg in op 2/Via Cantonale
 37. Ga verder op de 2 2,6 km
 38. Ga verder op Via San Gottardo 0,9 km
 39. Neem op de rotonde de 2e afslag op Via Stazione richting Gambarogno/Locarno
 40. Ga rechtdoor over 2 rotondes 1,9 km
 41. Neem op de rotonde de 2e afslag 0,8 km
 42. Neem op de rotonde de 2e afslag naar Via Monte Ceneri
 43. Ga rechtdoor over één rotonde 3,4 km
 44. Neem op de rotonde de 2e afslag op A13 richting Tenero/Locarno 3,4 km
 45. Neem de afslag richting Brione s/M/Muralto/Minusio/Orselina 0,5 km
 46. Voeg in op 13/Via San Gottardo
 47. Ga verder op de Via San Gottardo 3,2 km
 48. Ga verder op Via Sempione 0,4 km
 49. Ga verder op Via Cappuccini 0,3 km
 50. Bestemming bereikt!

Deze aanwijzingen dienen slechts ter planning. De omstandigheden op de weg kunnen als gevolg van wegwerkzaamheden, verkeersdrukte, het weer of andere situaties afwijken van het resultaat op de kaart en u moet uw route dienovereenkomstig plannen. U moet zich houden aan alle verkeersborden en aanduidingen op uw route.
Kaartgegevens ©2009 Tele Atlas
Met dank aan Google Maps.
© 2009 - 2024 Martinq79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ascona, een schilderachtig stadje in ZwitserlandAan 't Lago Maggiore, in de Zwitserse provincie Ticino, ligt een schilderachtig stadje met de mooie naam Ascona! Een pit…
Valle Verzasca, een mooi bergdalMisschien heeft u er weleens van gehoord of bent u er zelfs al geweest: Valle Verzasca! Het is een geweldig mooi bergdal…
Porlezza in ItaliëPorlezza ligt aan het begin van het meer van Lugano. Het is een uitstekende vakantieplek door het mediterrane klimaat. I…

Kruidige winterwandeling in De HaanWinter, fin-de-siècle villa's en eetbaar onkruid! Dat zijn de thema's van onze kruidige winterwandeling aan de Belgische…
Lentekruiden: Speenkruid, Sleutelbloem en Maarts viooltjeVoorjaar! Lente! Licht en verborgen warmte. De mens ontwaakt, elk jaar herboren. En zo doen ook de planten. Geel, ongrij…
Bronnen en referenties
 • http://www.lagomaggiore.net/nl/ http://www.maps.google.nl/
Martinq79 (62 artikelen)
Gepubliceerd: 08-02-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.