De herfst en zijn kenmerken

De herfst en zijn kenmerken Het najaar, ook wel de herfst genaamd, is een van de vier seizoenen die wij naast de lente, zomer en winter kennen. De herfst is de meest opvallende en mooiste periode van het jaar. Maar ook heeft de herfst zo zijn perikelen. Denk maar eens aan de herfststormen en de vele regen die er kan vallen. Die soms tot veel overlast kunnen zorgen.

Wanneer is het herfst

Ten noorden van de evenaar loopt de herfst officieel van 21 september tot en met 20 december. Meteorologisch gezien begint de herfst op 1 september en deze duurt dan t/m 31 november. Op het moment dat het herfst wordt (herfstpunt), zijn de dag en de nacht vrijwel even lang.

Kenmerken van de herfst

Een van de grootste kenmerken van de herfst is dat het een kleurrijk jaargetijde is. De kleur van de blaadjes aan de bomen veranderen langzaam van groen naar geel of rood en vallen langzaam maar zeker van de bomen af. Paddenstoelen in verschillende kleuren komen boven de grond uit, en wolkenvelden geven spectaculaire tekeningen in de lucht. De natuur verandert nu snel, het bereidt zich voor op de winter die komen gaat.

Het weer is ook zeer kenmerkend in het najaar. Vooral grote temperatuurverschillen zijn kenmerkend voor de herfst. Zo kan het in de herfst al licht vriezen maar er kunnen ook mooie nazomerse dagen ontstaan met hoge temperaturen van 25 graden of meer. Hevige herfststormen en windstille dagen wisselen elkaar af. Het kan grijs en kil zijn met dreigende onweersbuien. Tijdens stevige buien kan de zon spontaan gaan schijnen en ontstaat er een regenboog. Dikke mist of strakblauwe luchten, alles kan tijdens de herfst.

De herfst staat ook bekend om zijn oogsttijd. Appels en peren zijn rijp om geoogst te worden. Walnotenbomen laten hun walnoten vallen. En vele andere vruchten en zaden zijn klaar om geoogst te worden.

Dieren en herfst

Dieren ondergaan ook grote veranderingen tijdens de herfst, ze passen zich eigenlijk aan. Vogelsoorten als spreeuwen verzamelen zich om gezamenlijk te gaan slapen. Door samen en tegel elkaar te gaan slapen houden ze elkaar warm. Ze verzamelen zich in hele grote groepen met soms wel meer dan 10.000 spreeuwen. Kieviten oefenen voor hun tocht naar het zuiden. Grote zwermen kieviten zal je boven weiden zien vliegen. Veel dieren, zoals de egel, gaan een plaatsje opzoeken voor de winterslaap. Je zal ze nu niet meer zo snel rond zien scharrelen op zoek naar eten. Spinnenwebben zijn ook een teken van de herfst. Herfstspinnetjes plaatsen hun webben waar ze maar kunnen. Als je in smalle paadjes loopt, is de kans groot dat je met je gezicht in zo een web loopt. Maar spinnenwebben kunnen er ook geweldig mooi uit zien. Als er dauwdruppeltjes in het web blijven hangen, lijkt het wel een snoer van pareltjes wat in de lucht zweeft.

De vachten van dieren veranderen ook. De dunne zomervacht verandert langzaam in lekkere dikke bontjas. Sommige dieren krijgen zelfs een hele andere vachtkleur, aangepast aan de winterkleuren.

Behalve dat er veel vogels uit ons land vertrekken om het warmere zuiden op te zoeken, komen er bij ons weer veel vogels uit het hoge noorden om bij ons te overwinteren. Voorbeelden zijn hiervan zijn ganzen en eenden.

De herfst is het meest interessante en afwisselende jaargetijde dat er is.
© 2009 - 2024 Lautof, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Herfst, wanneer begint het  21, 22 of 23 septemberHerfst, wanneer begint het 21, 22 of 23 septemberHerfst, het seizoen van de warme kleuren, vallende bladeren en najaarsrust. Het jaar hebben we in vier seizoenen verdeel…
Seizoenen: betekenis, data en halfrondeSeizoenen: betekenis, data en halfrondeVier keer per jaar wisselen wij in Nederland van seizoen. In de lente komt de wereld tot leven, in de zomer is het warm,…
Duitse woorden: dagen, maanden, jaargetijden in het DuitsDuitse woorden: dagen, maanden, jaargetijden in het DuitsMaandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag... Januari, februari, maart, april, mei... Zomer, herfst, winter en herfs…
Vier het najaarVier het najaarAls het nog zomer is en de zon laat zich regelmatig zien, dan denken we bij voorkeur niet aan de herfst. Het najaar heef…

De Ecologische Hoofdstructuur (EHS)De Ecologische Hoofdstructuur (EHS)Nederland is een dichtbevolkt land, waar ruimte schaars is. Door de noodzakelijke aanleg van wegen en industrie en de bo…
De San Andreas breuklijnDe San Andreas breuklijnDe San Andreas breuklijn vinden we langs de westkust van Amerika en heeft daar de afgelopen eeuw het nodige aangericht.…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • Herfst.startkabel.nl
Lautof (148 artikelen)
Laatste update: 29-08-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.