InfoNu.nl > Dier en Natuur > Natuur > De herfst en zijn kenmerken

De herfst en zijn kenmerken

De herfst en zijn kenmerken Het najaar, ook wel de herfst genaamd, is een van de 4 seizoenen die wij naast de lente, zomer en winter kennen. De herfst is de meest opvallende en mooiste periode van het jaar. Maar ook heeft de herfst zo zijn perikelen. Denk maar eens aan de herfststormen en de vele regen die er kan vallen. Die soms tot veel overlast kunnen zorgen.

Wanneer is het herfst

Ten noorden van de evenaar loopt de herfst officieel van 21 september tot en met 20 december. Meteorologisch gezien begint de herfst op 1 september en deze duurt dan t/m 31 november. Op het moment dat het herfst word (herfstpunt), zijn de dag en de nacht vrijwel even lang.

Kenmerken van de herfst

Een van de grootste kenmerken van de herfst is dat het een kleurrijk jaargetijde is. De kleur van de blaadjes aan de bomen veranderen langzaam van groen naar geel of rood en vallen langzaam maar zeker van de bomen af. Paddenstoelen in verschillende kleuren komen boven de grond uit, en wolkenvelden geven spectaculaire tekeningen in de lucht. De natuur verandert nu snel, het bereidt zich voor op de winter die komen gaat.

Het weer is ook zeer kenmerkend in het najaar. Vooral grote temperatuurverschillen zijn kenmerkend voor de herfst. Zo kan het in de herfst al licht vriezen maar er kunnen ook mooie nazomerse dagen ontstaan met hoge temperaturen van 25 graden of meer. Hevige herfststormen en windstille dagen wisselen elkaar af. Het kan grijs en kil zijn met dreigende onweersbuien. Tijdens stevige buien kan de zon spontaan gaan schijnen en ontstaat er een regenboog. Dikke mist of strakblauwe luchten, alles kan tijdens de herfst.

De herfst staat ook bekend om zijn oogsttijd. Appels en peren zijn rijp om geoogst te worden. Walnotenbomen laten hun walnoten vallen. En vele andere vruchten en zaden zijn klaar om geoogst te worden.

Dieren en herfst

Dieren ondergaan ook grote veranderingen tijdens de herfst, ze passen zich eigenlijk aan. Vogelsoorten als spreeuwen verzamelen zich om gezamenlijk te gaan slapen. Door samen en tegel elkaar te gaan slapen houden ze elkaar warm. Ze verzamelen zich in hele grote groepen met soms wel meer dan 10.000 spreeuwen. Kieviten oefenen voor hun tocht naar het zuiden. Grote zwermen kieviten zal je boven weiden zien vliegen. Veel dieren, zoals de egel, gaan een plaatsje opzoeken voor de winterslaap. Je zal ze nu niet meer zo snel rond zien scharrelen op zoek naar eten. Spinnenwebben zijn ook een teken van de herfst. Herfstspinnetjes plaatsen hun webben waar ze maar kunnen. Als je in smalle paadjes loopt, is de kans groot dat je met je gezicht in zo een web loopt. Maar spinnenwebben kunnen er ook geweldig mooi uit zien. Als er dauwdruppeltjes in het web blijven hangen, lijkt het wel een snoer van pareltjes wat in de lucht zweeft.

De vachten van dieren veranderen ook. De dunnen zomervacht verandert langzaam in lekkere dikke bondjas. Sommige dieren krijgen zelfs een hele andere vachtkleur, aangepast aan de winter kleuren.

Behalve dat er veel vogels uit ons land vertrekken om het warmere zuiden op te zoeken, komen er bij ons weer veel vogels uit het hoge noorden om bij ons te overwinteren. Voorbeelden zijn hiervan zijn ganzen en eenden.

De herfst is de meest interessante en afwisselde jaargetijde dat er is.
© 2009 - 2018 Lautof, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Herfst, wanneer begint het  21, 22 of 23 septemberHerfst, wanneer begint het 21, 22 of 23 septemberHerfst, het seizoen van de warme kleuren, vallende bladeren en najaarsrust. Het jaar hebben we in vier seizoenen verdeel…
Seizoenen: betekenis, data en halfrondeSeizoenen: betekenis, data en halfrondeVier keer per jaar wisselen wij in Nederland van seizoen. In de lente komt de wereld tot leven, in de zomer is het warm,…
Duitse woorden: dagen, maanden, jaargetijden in het DuitsDuitse woorden: dagen, maanden, jaargetijden in het DuitsMaandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag... Januari, februari, maart, april, mei... Zomer, herfst, winter en herfs…
De modetrends voor herfst & winter 2013/2014Men zegt weleens dat niks zo veranderlijk is als het weer. Maar net zoals het weer iedere keer verandert, zo veranderen…
Herfst 2015: een fris begin en herfstachtig eindeHerfst 2015: een fris begin en herfstachtig eindeMet een gemiddelde temperatuur van 11,1 graden, ging de herfst van 2015 als vrij zacht de boeken in. De meteorologische…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • Herfst.startkabel.nl

Reageer op het artikel "De herfst en zijn kenmerken"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Lautof
Laatste update: 29-08-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!