Het Baikalmeer, het diepste meer op aarde
Het Baikalmeer is het diepste en oudste meer op aarde en bevindt zich in Rusland. Het meer is qua volume het grootste meer op aarde. Op sommige plekken is hij zelfs meer dan een kilometer diep. Het meer bestaat uit zoet water en bevat diverse diersoorten. Veel van deze diersoorten zijn inheems en komen nergens anders op de wereld voor. Hiernaast groeien er allerlei plantensoorten. Hoe diep is dit meer precies en hoeveel water bevindt zich in dit meer? Welke diersoorten leven er in het Baikalmeer en hoe oud is dit meer precies?
Het Baikalmeer
Geografische ligging
Het Baikalmeer bevindt zich in Rusland, namelijk in het zuiden van Siberië. Dit meer is gelegen tussen 'Irkutsk Oblast' (noordwest) en 'Buryat Republic' (zuidoost). Dit is een verwilderd gebied. Het Westen kwam pas in de 17e eeuw meer te weten over dit meer dankzij de Russische ontdekkingsreiziger Kurbat Ivanov. Wetenschappers hebben echter ontdekt dat er in het verleden al diverse stammen in dit gebied geleefd hebben.
Oorsprong
Het Baikalmeer wordt beschouwd als het oudste meer op de wereld. Het is maar liefst zo'n 25 miljoen jaar oud en is ontstaan vanuit een riftvallei. Dit is een stuk laag-liggend gebied tussen verschillende gebergten. Zo'n vallei ontstaat vanwege geologische activiteit bij een breuklijn. Zo'n breuklijn wordt ook wel een 'rift' genoemd. De riftvallei die hierbij ontstaat heeft de vorm van een lijn. Het meer heeft hierdoor een langwerpige vorm.
Afmetingen
Dit meer staat bekend om zijn grote omvang en beslaat ongeveer 31.500 vierkante kilometer. Het bevat meer (zoet) water dan alle meren in Noord-Amerika bij elkaar. Hij is op zijn diepste punt maar liefst 1.642 meter diep. Het is het grootste zoetwatermeer op de wereld (met betrekking tot volume). Het bevat maar liefst 22% tot 23% van al het zoet water (oppervlaktewater) op de wereld. Het bevat namelijk 23.615,39 kubieke kilometer aan zoet water.
Flora
Er groeien allerlei planten in het gebied, waaronder de kale jonker. Dit is een paars-kleurige distel. Hiernaast groeit hier onder andere vederkruid, een plant die zich in moerasachtige gebieden bevindt, en het fonteinkruid. Fonteinkruid is een waterplant en lijkt op de waterlelie. Deze waterplant kan zowel onder als boven water groeien. In sommige gevallen zijn er bloemen te zien die zich boven water bevinden. Ondergedompelde macrofytische planten komen hier haast niet voor. Macrofytische planten zijn planten die in de oceaan voorkomen.
Groene algen
Er zijn allerlei groene algen in het meer te vinden. Het meer is op een diepte van minder dan 20 meter begroeid met onder andere Tetraspora en Ulothrix-algen. De algen Aegagrophila en Cladophora komen hier op een diepte van meer dan 30 meter voor.
Fauna
Het meer herbergt duizenden verschillende diersoorten. Zo'n 80% van deze diersoorten komt alleen in dit meer voor en nergens anders ter wereld.
Vissoorten
Er bevinden zich tientallen inheemse vissoorten in dit meer. Deze zijn nergens anders te vinden en hierdoor zeer uniek. Meerdere vissoorten die hier zwemmen behoren tot de familie van de zogenaamde 'diepwaterdonderpadden' of 'baikaldonderpadden'. De Baikalhouting is een vissoort die tot de zalmachtigen behoort. Deze vissoort wordt in de regio voor consumptie gebruikt.
Golomyanka
In het meer bevindt zich onder andere de 'golomyanka'. Dit is een vissoort die bijna voor 40% uit vet bestaat. Er bestaan twee verschillende varianten: de kleine soort kan maximaal 15 centimeter lang worden terwijl de grote 25 centimeter lang kan worden. De vissen zijn dankzij hun hoge vetgehalte grotendeels transparant. De vis wordt met name door de inwoners in Baikal als consumptie gebruikt en weinig geëxporteerd.
Ongewervelde diersoorten
Er leven hier talloze ongewervelde diersoorten. Hierbij kun je denken aan onder andere tweekleppigen (weekdieren die zich in een schelp bevinden), slakken en vlokreeften. Vlokreeften zijn een belangrijke voedselbron voor de vissen die in het meer leven. Zij hebben een zeer gevarieerde lengte, zij kunnen namelijk een lengte van 1 mm tot 25 centimeter bereiken.
Zoetwater zeehonden
De Baikalrob (ook wel bekend als de 'Nerpa') komt slechts in het Baikalmeer voor. Dit zoogdier kan tussen de 100 tot 140 centimeter lang worden. Zij verblijven meestal op plekken die zeer diep zijn. Hij duikt naar een diepte van 50 tot enkele honderden meters om vis en kreeftachtigen te vangen. Baikalrobben kunnen maximaal bijna 60 jaar oud worden.
Het Tanganyikameer
Het Tanganyikameer in Afrika is op dezelfde wijze ontstaan als het Baikalmeer. Het is namelijk ook ontstaan vanuit een riftvallei. Het Tangaynyika heeft een kleinere omvang en grenst aan meerdere landen, namelijk:
- Congo-Kinshasa
- Burundi
- Tanzania
- Zambia
Fauna
Het meer bevat allerlei vissen- en reptielensoorten. Hierbij kun je denken aan krokodillen, schildpadden, en tientallen verschillende vissoorten.