nieuws uitgelicht

Marker Wadden – eilanden in de Markermeer

Marker Wadden – eilanden in de Markermeer Marken Wadden zijn eilanden in het Markermeer. Het is een project van kunstmatige eilanden in wat voorheen de Zuiderzee en daarna het IJsselmeer was. Dit deel van het IJsselmeer heet Markermeer, waar de polder Markerwaard was gepland. Die polder kwam er niet, maar de Marker Wadden kwamen er wel. Het is een project van Natuurmonumenten om natuur te maken en plekken te scheppen waar gerecreëerd kan worden, waarbij tegelijk het Markermeer gezonder wordt. In 2018 wordt het eerste eiland opengesteld voor publiek.

Kunstmatige eilanden in het Markermeer


Marker Wadden en Natuurmonumenten

De Marker Wadden vormen een serie natuureilanden die worden opgeworpen in het Markermeer. De eilanden worden opgespoten met slib en lossen op die manier een deel van het slibprobleem op. De eilanden krijgen natuurlijke oevers en verrijken daarmee het Markermeer. Het gebied moet een belangrijke impuls worden voor de regio: de Marker Wadden worden ingericht als natuur- en recreatiegebied. Natuurmonumenten is initiatiefnemer van het project dat groeit tot 10.000 hectares. Het is het grootste natuurherstelproject van West-Europa.

Eerste fase Marker Wadden / Bron: ©VistaEerste fase Marker Wadden / Bron: ©Vista

Boskalis bouwt met slib

In 2016 werd gestart met het opspuiten van het eerste eiland. Een baggerschip spuit 24 uur per dag zand, klei en slib. Baggeraar Boskalis voert de klus uit en op 11 mei 2016 verscheen het eerste eiland boven water. Het werk is daarmee nog lang niet gedaan, omdat de bult nog zal inklinken. Er moet nog meer worden opgespoten om een blijvend eiland te krijgen. Onder het mom van 'twee vliegen in één klap' wordt het slib dat op de bodem van het meer ligt en dat het geen goed doet doet, gebruikt om de eilanden op te spuiten.

Bouwen met slib

De verwachting is dat Nederland wereldwijd aandacht zal krijgen met dit ‘bouwen met slib’ en dat daar meer opdrachten uit voort zullen komen. De innovatieve techniek zou wel eens een belangrijk exportproduct kunnen worden.

Slib en verstikking en vogelparadijs

Het gaat niet zo goed met het Markermeer, want er ligt teveel slib op de bodem. Die dikke laag, een slibdeken, verstikt het systeem zo erg dat er nauwelijks plankton in het water zit, er weinig vissen en andere kleine waterdieren zwemmen en er nagenoeg geen vogels zijn. Het evenwicht is verstoord en men verwacht dat de aanleg van de eilanden de natuur goed zal doen, dat er een nieuw evenwicht ontstaat. Men spreekt zelfs van een vogelparadijs. De Marker Wadden komen op ongeveer vier kilometer afstand van de Houtribdijk te liggen.

Markermeer en IJmeer

Het Markermeer heeft een oppervlakte van 70.000 hectare. Het meer ontstond door de aanleg van het IJsselmeer na aanleg van de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad. Met Markermeer en het IJmeer dat grenst aan het Markermeer, werden in 1976 afgesloten. In het water zit veel voedsel en op de bodem ligt zoveel slib dat het de waterkwaliteit van het meer danig heeft verslechterd. Daarom begon men te denken aan een aanpassing van het gebied en in 2009 werd hardop gedacht over een toekomstbestendig ecologisch systeem met gezonde natuur en kansen voor woningbouw, uitbreiding van waterrecreatie.

De provincies Flevoland en Noord-Holland gingen samen met het Rijk en met regionale en maatschappelijke partijen rond de tafel en kwamen met het project Marker Wadden op de proppen. Dat werd in 2015 gelanceerd. De overheden en regionale partijen verwachten met dit project het hoofd te kunnen bieden aan klimaatverandering en een oplossing aan te dragen voor verstedelijking, infrastructurele investeringen, economische groei en toenemende recreatie. De nieuwe natuureilanden worden toegankelijk voor natuurliefhebbers en watersporters. Er komen zes eilanden en een moerasgebied met wilgenbossen en rietvelden.

Waterproeftuin

Het Markermeer en de Marker Wadden wordt een waterproeftuin. Met hulp van mens en machine ontstaat er weer een gezond evenwicht, goed voor plant, dier, water en mens. Het wordt een gebied waar weer mosselbanken en paaiplaatsen ontstaan en waar vogels, vissen en andere dieren aan de oevers en in de ruigte van het eiland een leefgebied krijgen waar ze zich goed kunnen handhaven. Bedreigde dieren en planten zullen daarvan kunnen profiteren.

Nationale Postcode loterij

De Marker Wadden ontstaan door samenwerking tussen veel verschillende partijen, zowel publieke als private.
Initiatiefnemer is Natuurmonumenten samen met Rijkswaterstaat. Verder werken mee: provincie Flevoland, ministerie van Infrastructuur en Milieu, ministerie van Economische Zaken en tot slot de Nationale Postcode Loterij. Het fonds stelde vanuit het Droomfonds geld beschikbaar, waar het eerste eiland van kan worden aangelegd. Voor de aanleg van alle eilanden wordt naar financiële middelen gezocht, via onder meer een fondsenwervingsactie.

Marker Wadden

Wie bij wil dragen kan geld overmaken op
  • IBAN-nummer NL69 INGB 0000 0099 33
  • t.n.v. Natuurmonumenten
  • onder vermelding van ‘Marker Wadden’

Lid worden van Natuurmonumenten helpt ook. Dat kan voor € 2,25 per maand. Kijk daarvoor op de website van Natuurmonumenten.

Opening marker wadden

Op 8 september 2017 wordt het eerste eiland van de archipel Marker Wadden geopend. In het weekend van 8 en 9 september kan het publiek het nieuwste stukje Nederland bezoeken. Natuurmonumenten organiseert vaarten vanaf Bataviahaven in Lelystad.

Marker Wadden

Legenda
A. Houtribdijk
B. Marker Wadden
C. IJmeer
D. Markermeer

Lees verder

© 2016 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
mijn kijk op'Toekomstbeeld' nekslag voor MarkermeerOnterecht wordt 'het slibprobleem' aangemerkt als de belangrijkste oorzaak van de achteruitgang van de waterkwaliteit in…
Winkansen bij de Postcode LoterijWinkansen bij de Postcode LoterijDe winkansen bij de Postcode Loterij liggen lager dan de meeste andere Nederlandse loterijen. Bij de Postcode Loterij li…
mijn kijk opDe beste besparing: loterijen opzeggenDe meeste Nederlandse gezinnen kunnen grote besparingen doorvoeren, zonder dat ze er iets van merken. Ze doen namelijk m…
De Markerwaard, de polder die er niet kwamDe Markerwaard, de polder die er niet kwamDe plannen van ingenieur Lely om de Zuiderzee af te sluiten en grote stukken land te winnen door inpoldering, waren niet…

Zand in vele kleuren waar je heel wat mee kan!Zand in vele kleuren waar je heel wat mee kan!Wat is er nu leuker dan met je blote voeten op een zonovergoten strand te lopen tijdens de zomermaanden? Maar je hebt za…
Het groene ijzeren gordijn: the European Green BeltIedereen kent de beelden wel van het IJzeren gordijn, de onneembare grens die Europa decennialang opdeelde in oost en we…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Natuurmonumenten
  • www.vroegevogels.vara.nl geraadpleegd op 20 november 2015
  • https://www.natuurmonumenten.nl/marker-wadden geraadpleegd op 21 mei 2016
  • http://www.markermeerijmeer.nl/default.aspx geraadpleegd op 21 mei 2016
  • https://www.natuurmonumenten.nl/marker-wadden/steun-marker-wadden geraadpleegd op 21 mei 2016
  • http://www.ruimtelijkeplannen.nl/documents/NL.IMRO.0995.BP00046-VG01/t_NL.IMRO.0995.BP00046-VG01.html geradpleegd op 20 mei 2016
  • https://www.natuurmonumenten.nl/projecten/marker-wadden geraadpleegd op 7 september 2018
  • Afbeelding bron 1: ©Vista
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 07-09-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.