Mist, een prachtig natuurverschijnsel

Mist, een prachtig natuurverschijnsel Voor velen is de mist niet prettig. We associëren het vaak met minder leuke dingen als deelnemen aan het verkeer en hoe gevaarlijk dat kan zijn als er mist is. Maar we linken mist ook aan het najaar en de omschakeling van de lekkere zomer waar we veel buiten zijn naar de herfst, waar we noodgedwongen veel binnen vertoeven. Toch is mist een mooi fenomeen en ongelooflijk rustgevend. Je moet het alleen willen zien en voelen. De najaarsperiode is bij uitstek geschikt om de mist tegemoet te treden.

Wanneer mist?

Mist kan op twee manieren ontstaan. Enerzijds door afkoeling van zeer vochtige lucht en anderzijds door een menging van koude en warme vochtige lucht. Hoe mist zich vervolgens vormt in een gebied is afhankelijk van meerdere factoren. Denk hierbij aan de bekendste: de nabijheid van open water. Maar ook of en zo ja wat voor reliëf er in een gebied is en hoe de begroeiing in een bepaald gebied is. De bekendste “soorten” mist zijn toch wel de grondmist, zeemist en de mistbanken.

Voor- en nadelen

Het is een mooi natuurverschijnsel en als je de moeite neemt kan het je op verschillende manieren verrijken. Helaas zijn er ook nadelen aan mist. Behalve het gevaar op de snelweg, kan mist helaas ook de uitstoot van auto’s en fabrieken laag laten hangen en dan vormt zich smog. Smog kan weer op de adem slaan. Er zijn enkele grote steden waar dit fenomeen regelmatig een rol speelt en een goed voorbeeld hiervan is Peking.

Zoek de mooie plekjes op

Mist is een onderschat fenomeen, want waar menigeen de mond vol heeft over zon of sneeuw, wordt mist min of meer als "minderwaardig" en vooral lastig gezien. Niet een moment om van te genieten. Echter, als je goed kijkt op een moment dat de mist ontstaat, kan het zelfs sprookjesachtig en mysterieus zijn. Niet voor niets dat attractieparken zoals de Efteling mist gebruiken om het mysterie of het onwaarschijnlijke meer cachet te geven. Zo heeft iedereen wel een stukje natuur in zijn/haar omgeving waar mist iets met de omgeving kan doen. Je moet het alleen willen zien en soms is het niet naast de deur, maar moet je er iets meer moeite voor doen.

Bos en heide

Als je in een bos- en heidegebied woont, dan kan de mist prachtig boven de lage heide hangen en in het najaar hebben de heideplantjes de meest prachtige kleuren die om een of andere reden meer opvallen als het mistig is. Het veelal lila/paars wordt sterker benadrukt. Tussen de bomen en struiken, zie je de spinnenragen plots heel duidelijk. De kleine druppels maken de spin en haar ragfijne netwerk net even iets beter zichtbaar … en dan zie je pas hoe delicaat zo’n spinnenweb in elkaar zit. Let op de dauwdruppels die aan de puntjes van de bladeren hangen en er - ogenschijnlijk - ieder moment af kunnen vallen of ervaar al lopend door de heide, de zandvlakte of het strand hoe je gezicht langzaam heel gelijkmatig steeds vochtiger wordt maar niet dusdanig nat dat het storend is.

Open water

Als je gaat lopen of je zoekt een mooi plekje langs bijvoorbeeld een van de vele wateren in Nederland, dan zie je normaal alles wat er voorbij komt. Met mist is het allemaal wazig en zie je vaag een schip voorbij varen of helemaal niet en hoor je alleen de motor van het schip en de golven die het schip teweeg brengt.

De geluiden wijken niet af als het mistig is, soms worden ze zelfs versterkt, en als je goed luistert hoor je een schip dichterbij komen, hoor je het water "opzij" geschoven worden door het schip, hoor je mensen praten die op het schip staan of de vogels die hun weg door de mist zoeken. Alleen al het opdoemen van een schip, ogenschijnlijk vanuit het niets, is prachtig om te aanschouwen.

Rustgevend en inspirerend

Als je niet in de mist de weg op hoeft, maar er van kunt genieten, dan kan mist juist heel rustgevend en inspirerend zijn. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat wanneer je minder “ziet” het ervoor zorgt dat er minder prikkels binnenkomen. De meeste mensen zijn georiënteerd op het zintuig de ogen. Je kunt zo heel gericht en zonder afleiding je oren spitsen of juist helemaal niets doen en het geluid - wat het dan ook is - op je af laten komen. Het focuspunt van normaal “kijken” versus een moment zoals eerder beschreven (met versterkte focus) stijgt van 45%/47% naar 58%/63%. Dit is een substantiële toename te noemen. Bovendien ervaren mensen het als “prettiger focussen”, waarbij de verhouding vrouwen versus mannen 2/3 versus 1/3 is.

Het kan je helpen steeds rustiger in je hoofd te worden en los te komen van de vele prikkels die dagelijks op een gemiddeld mensenleven af komen. Een uurtje op deze manier wandelen, kan je zomaar voor een hoop “kopzorgen” behoeden, letterlijk en figuurlijk. Je moet je er wel aan toe durven geven (wat niet iedereen even gemakkelijk af gaat). Regelmatig even in de mist wandelen, helpt in dit proces en in bepaalde periodes van het jaar, is er regelmatig mist (najaar bijvoorbeeld), dus het is goed om uit te proberen of in de mist lopen je ook laat ontstressen.

De inspiratie kan hem zitten in de vage beelden die je zelf kunt vormen in de mist. De mist is bijna nooit heel gelijkmatig, vaak zelfs grillig van substantie en dus kan je er iets mee in je gedachten. Of je combineert de geluiden in de verte met een eigen beeld wat je probeert te detecteren in de mist. Voor je het weet, heb je het beeld geprojecteerd in de mist.

Maar je kunt ook geïnspireerd raken door alles om de mist heen. De mist zorgt voor rust in je hoofd en alles er om heen kan je inspireren tot het maken of schrijven van iets. Maar het kan ook helpen bij het bedenken van een oplossing. Vaak niet de meest voor de hand liggende zaken, maar juist iets wat “out of the box” is. Iets wat je normaal in je dagelijkse doen niet in je eigen geest tegenkomt. Het zit er wel, maar door de vele prikkels en druk zijn met de dagelijkse dingen, komt het er niet uit. Een soort gedoseerde rust, kan je bij dit proces helpen.

Tot slot

Van de meeste zaken kunnen we wel de nadelen benoemen, maar veel minder de voordelen. Een voorbeeld hiervan is mist. We staan niet genoeg stil bij het natuurverschijnsel en wat het je op kan leveren. Het is een stukje bewustwording, wat in een de huidige maatschappij wel steeds meer vorm krijgt.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
SMOG - Spreken Met Ondersteuning van GebarenSMOG is de afkorting voor Spreken Met Ondersteuning van Gebaren. Het is een communicatietechniek die ervoor zorgt dat me…
Luchtvervuilende stoffen: schadelijk voor klimaatLuchtvervuilende stoffen: schadelijk voor klimaatBij luchtvervuiling wordt er gedacht aan smog, uitstoot van giftige gassen door auto’s en fabrieken, zure regen en het b…
Hoe kan smog ontstaan? Invloed op natuur en gezondheidHoe kan smog ontstaan? Invloed op natuur en gezondheidRoet, mist, slecht kunnen zien en ademen gedurende de dag wordt veroorzaakt door smog. Het is een samenloop van omstandi…

Tussen Almere en Lelystad: de OostvaardersplassenTussen Almere en Lelystad: de OostvaardersplassenDe Oostvaardersplassen zijn gelegen tussen Lelystad en Almere. In de winter kan men de mooiste tochten schaatsen en in d…
Matterhorn: een imposante berg in ZwitserlandMatterhorn: een imposante berg in ZwitserlandIn het zuiden van Zwitserland in kanton Wallis is een imposante berg. De top is vaak in nevel gehuld. Deze berg is 4.478…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • Healthy Magazine, najaar 2015: “De mooie herfstmomenten”
  • http://jeugdjournaal.nl/archief/onderwerp/mist
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.