Tussen Almere en Lelystad: de Oostvaardersplassen

Tussen Almere en Lelystad: de Oostvaardersplassen De Oostvaardersplassen zijn gelegen tussen Lelystad en Almere. In de winter kan men de mooiste tochten schaatsen en in de herfst en winter de mooiste vogels spotten. Maar ook het ritueel van paarden en herten kan worden aanschouwd. Hoe ontstond dit gebied? Welke diersoorten vonden hier hun onderdak gedurende de afgelopen jaren? Er is veel ophef over de plassen geweest met betrekking tot de strenge winters en de vele dieren die stierven.

Ontstaan: Flevopolder

Het Ketelmeer, het Vossemeer, het Drontermeer, het Veluwemeer, het Wolderwijd, het Nuldernauw, het Nijkerkernauw, het Eemmeer, Het Gooimeer, het IJmeer en het IJsselmeer omringen de totale Flevopolder. Het land is niet van nature ontstaan dit maakt de Flevopolder een kunstmatig eiland. De polder is te verdelen in een zuidelijk (1968) deel en een oostelijk (1957) deel. Samen met de Noordoostpolder vormt het de provincie Flevoland. De polder is te bereiken via de volgende manieren: Ketelbrug, de Roggebotsluis, de Flevoweg bij Elburg, de Knardijk bij Harderwijk, de Nijkerkersluis, de Stichtse Brug, de Hollandse Brug en de Houtribdijk. De trein die het spoor over door de Flevopolder volgt is via de Hollandse Brug en het Drontermeertunnel met het vaste land verbonden.

Lelystad

Lelystad ligt in de Flevopolder en is de hoofdstad van de polder. In 1980 werd Lelystad officieel een gemeente, op 28 september 1967 kwamen de eerste bewoners in de zuidelijke IJsselmeerpolder wonen. De provincie Flevoland is officieel op 9 januari 1986 gesticht, Lelystad was tot deze datum niet provinciaal ingedeeld.

Almere

De eerste woningen in Almere werden in november 1976 opgeleverd, tot aan 1984 was het Openbaar Lichaam Zuidelijke IJsselmeerpolders verantwoordelijk voor de bouw van de woningen in dit gebied. In 1984 werden de nog overgebleven bestuurlijke departementen opgedeeld in Almere en Zeewolde.

Ontstaan van de Oostvaardersplassen: een natuurgebied gelegen tussen Almere en Lelystad

In 1968 werd de Flevopolder drooggemalen, maar dit natte gedeelte van de Flevopolder bleef ongebruikt. De natuur leek haar gang te gaan zolang er geen gebruik werd gemaakt van dit stukje aarde. Er ontstonden moerassen met plassen, rietvelden en wilgenbossen. De natuur heeft haar eigen kringloop gemaakt er wordt niet bemoeid op enige manier met de gang van zaken in dit ontstane natuurgebied. De Oostvaardersplassen hebben tot bijzondere natuurwaarden geleid en ook tot een nieuwe relatie tussen mensen en natuur. Er werden veel onderzoeken gedaan naar de ethische en juridische aspecten van natuurbeheer.

Oostvaardersveld

In een gedeelte van de Oostvaardersplassen ligt het Oostvaardersveld, dit bestaat uit rietmoeras, waterpartijen, grasvlaktes, ruigte en bos. Hier wonen veel verschillende diersoorten en plantensoorten. Er is een net van paden aangelegd waarop door de plassen gelopen kan worden.

Hond

In sommige gebieden is het toegestaan om een hond mee te nemen, maar vaak is het verplicht de hond aan de lijn te houden. Dit is om de dieren die in deze gebieden leven, niet lastig te vallen met de hond. Een hond kan altijd achter de dieren aan gaan en zo de dieren opjagen.

Wandelroutes

Er zijn vier wandelroutes die men kan wandelen, Weidepad (rood), Moeraspad (blauw), Bospad (geel) en ít Lange Pad (paars). De wandelroutes omvatten verschillende lengtes in afstand, dus er is voor ieder wat wils. Ook kun je de route bepalen aan de diersoort die je hoopt tegen te komen of te zien in de verte. Een verrekijker meenemen kan van belang zijn. Langs de routes staan picknicktafels met banken zodat je even op adem kunt komen, of lekker wat kan drinken of eten. Vergeet vooral het fototoestel niet om de mooie uitzichten vast te leggen.

Diersoorten

Er leven vele vogels, ganzen, eenden, reigers en zelfs lepelaars en de zeldzame steltkluut komt hier voor in het natuurgebied. Maar ook paarden; de Konikpaarden leven in een grote groep in het gebied en lopen de hele dag van de ene plek naar de andere plek op zoek naar eten. Door de Oostvaardersplassen, langs het Oostvaardersveld, loopt een treinlijn, bij geluk kun je paarden zien vanuit de trein. Naaste de paarden leven er edelherten en heckrunderen met hun eigen wild kuddes. Deze diersoorten horen van oorsprong thuis in ons land. De heckrunderen zorgen voor een open landschap, het zijn grazers. Het burlen van de edelherten is te horen in de bronstijd in de herfst. Er kan aan speciale wandelingen worden deelgenomen om naar het geburl te komen luisteren en misschien wel te aanschouwen. Soms kan er in deze tijd ook een gevecht ontstaan en dit gaat er niet zachtaardig aan toe.

Behandel de natuur met respect

Parkeer de auto buiten de natuurgebieden op de aangewezen plekken. Laat geen vuil slingeren en neem je eigen rommel mee. Mooier is als je op de fiets komt wanneer dat mogelijk is, hou dan wel rekening met wandelaars, honden en de diersoorten die er leven. Hou de hond aan de lijn op plaatsen waar dat verplicht is. Verniel geen natuureigendommen en jaag de dieren niet op.

Route

De Oostvaardersplassen liggen tussen Almere en Lelystad, vanaf beide steden is het gebied te bereiken. Aan beide kanten liggen een bezoekerscentrum met een parkeerplaats. Maar ook op de Afsluitdijk zijn mooie parkeerkijkgebieden ingericht met een mooi uitzicht op de Oostvaardersplassen. Wil je door de Oostvaardersplassen lopen of fietsen dan kun je dit gebied bereiken aan het begin van de Afsluitdijk bij Lelystad en voor het Blok van Kuffeler.
© 2015 - 2024 Ballerina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De stad Almere in FlevolandIn Almere vind men onder andere een bioscoop, de voetbalclub Almere City, verschillende winkelgebieden, stranden een bow…
Activiteiten in de buitenlucht van AlmereAlmere is anno 2018 een grote stad, maar ook nog altijd een groene stad met veel verschillende activiteiten in de buiten…
Lelystad Airport: vliegveld in FlevolandLelystad Airport: vliegveld in FlevolandLelystad Airport is de naam van het vliegveld gelegen bij de stad Lelystad, Flevoland. Lelystad Airport heeft lange tijd…
Oostvaardersplassen met streven naar ongerepte natuurOostvaardersplassen met streven naar ongerepte natuurEen natuurgebied is in principe een gebied dat de mens om zich heen ziet als niet door hem gewijzigd. Maar volgens die e…

Vijf dieren die in de winter wit wordenVijf dieren die in de winter wit wordenAls de temperaturen in de noordelijke gebieden dalen en de winter zijn intrede doet, verandert van sommige dieren de vac…
Mist, een prachtig natuurverschijnselMist, een prachtig natuurverschijnselVoor velen is de mist niet prettig. We associëren het vaak met minder leuke dingen als deelnemen aan het verkeer en hoe…
Bronnen en referenties
  • http://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/oostvaardersplassen
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Flevopolder
Ballerina (33 artikelen)
Laatste update: 22-11-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.