De dansende bomen van Curonian Spit National Park in Rusland

De dansende bomen van Curonian Spit National Park in Rusland In Rusland ligt het stadje Kalingrad en daar vind je een bos, het Curonian Spit National Park. Het bijzondere aan dit bos zit in zijn bijnaam, het dansende bos. De lokale bevolking noemt het zelfs graag het dronken bos. De bomen groeien in verschillende vormen net alsof ze dansen. De theorieën over hoe dit ontstaan is lopen uiteen, van een onstabiele grond tot zelfs een mogelijke bijwerking van de Tsjernobyl ramp. Natuurlijk bestaat er ook een mooie legende hierover.

Onstabiele grond

Curonian Spit National Park is ergens tussen 1960 en 1980 aangelegd. Er zijn verschillende bomen die in bogen en lussen zijn gaan groeien. De oorzaak hiervan zou door het soort grond kunnen komen. Het zand in dit bos is namelijk nogal onstabiel. Dit komt doordat het park grenst aan de grote witte stranden van de Baltische kust met veel duinen. Dit zorgt voor een losse en zanderige grond, waardoor de bomen niet genoeg grip kunnen maken.

Experiment

Als experiment is er weleens een scheut van een boom op een ander stuk grond geplant en daar groeide deze wel recht omhoog. Ze hebben er in ongeveer 2006 ook nieuwe bomen proberen te plaatsen, hierbij viel het in 2014 op dat ze wel rechtop, maar ontzettend langzaam groeiden. De grond bestaat voornamelijk uit mos, gras en en veel paddenstoelen, maar niet uit bladeren en takken zoals we gewend van bossen.

Legende

Een lokale legende die de oorzaak van dit bos kan vertellen is die van een Pruisische prins. Deze prins Barty was bezig met een jacht op een ree, toen hij betoverende mooie muziek hoorde. Op zoek naar de bron hiervan vond hij bij een veld, het meisje Predislava terwijl ze op een lier aan het spelen was.

Trouwen

Hij wist dat dit het meisje van zijn dromen was en wou met haar trouwen. Echter was Predislava een christen en zij kon niet met iemand trouwen die dat niet was. Hierop wou de prins zich met alle liefde bekeren, maar ter overtuiging vroeg hij haar hem te laten zien dat haar geloof sterker dan de bomen om hun heen was. Predislava speelde haar muziek en alle vogels om hun heen werden stil, waarna de bomen begonnen te dansen. De prins gaf meteen zijn woord om met haar te trouwen en zo raakten ze verloofd. Jaren later begon daardoor, het dansende bos te groeien.

Wind en sneeuw

Vanwege een hoge mate van windkracht in dit gebied, wordt er ook veel gedacht dat dit de oorzaak kan zijn. Toen de bomen jong waren, konden ze door de sterke wind in allerlei richtingen gedirigeerd worden. Hierin blijft het discutabel, waarom sommige bomen in een volledige lus zijn gedraaid en anderen alleen gebogen zijn. Het zou aannemelijker zijn dat de wind alle bomen ongeveer dezelfde kant op zou duwen. Dit zou dan ook simpelweg in ieder gebied met veel wind moeten voorkomen.

Jonge bomen en de beïnvloeding van het weer

Maar er zijn ook genoeg bomen die gewoon recht omhoog groeien. Hoe zijn deze de dans ontsprongen? Natuurlijk kan de ene boom er bevattelijker voor zijn. Het kan ook erg koud worden in dit gebied. In de tijd dat jonge bomen opgroeien kunnen ze voor allerlei weersinvloeden gevoelig zijn. Sneeuw is daar natuurlijk een groot deel van. Als sneeuw erg lang op de jonge bomen blijft liggen, kan dit de groei enorm beïnvloeden.

Energieën en stralingen

Een psycholoog heeft deze plek onderzocht en beweert dat er hier een verzameling van positieve en negatieve energieën samen komen. Er bestaat ook een bijgeloof dat de plek waar de boomstammen ringen vormen poorten zijn tussen positieve en negatieve energie. Ga je langs de juiste kant erdoorheen, dan krijg je een jaar langer te leven.

Wateraders

Er zijn wateraders die onder de grond lopen en in een bron uitkomen. In samenwerking met de maan en de zon kan dit worden omgezet tot negatieve aardstralingen. Dit kan ook voorkomen in je eigen huis en zich uiten tot hoofdpijn, echter kan je dan gewoon de meubels verplaatsen. Deze bomen konden geen kant op en groeiden daardoor letterlijk alle kanten op.

Tsjernobyl

In 1986 gebeurde er in een van de kernreactoren van Tsjernobyl een ongeluk met catastrofale gevolgen. Midden in de nacht ontplofte de reactor en dit werd een van de ergste rampen in de geschiedenis. Zelfs tot op de dag van vandaag zijn er hier nog gevolgen van te vinden. Sterker nog, er zijn Russische toeristen die geloven dat de gevolgen van deze ramp een oorzaak voor de aparte groei in dit bos kan zijn.

Het rode bos bij Tsjernobyl

Het bos wat bij Tsjernobyl groeit is door deze ramp volledig rood gekleurd, maar de bomen blijven wel recht omhoog groeien. Nu komt dit doordat deze bomen teveel radioactieve straling hebben opgenomen, maar de bomen in Curonian Spit National Park waren in deze tijd nog in de groei. Dit kan ervoor zorgen dat ze wellicht door de radioactieve straling beïnvloed zijn, maar niet zodanig dat ze eraan dood gaan. Gecombineerd met de onstabiele grond, sneeuw en de aardstralingen kan dit een serieuze oorzaak van de aparte begroeiing zijn.
© 2015 - 2023 B3th, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Natuurwonder Noord-Amerika: Yellowstone National ParkNatuurwonder Noord-Amerika: Yellowstone National ParkYellowstone National Park, het eerste nationale park ter wereld gelegen in Wyoming, Verenigde Staten en een klein gedeel…
Het bos van de dansende bomen: luister en huiver!Het bos van de dansende bomen: luister en huiver!Wie wandelt door het Speulder- en Sprielderbos bij het Veluwse Drie en om zich heen de grillig gevormde bomen ziet, raak…
Glacier National Park in de Amerikaanse staat MontanaGlacier National Park in de Amerikaanse staat MontanaIn het noorden van de Verenigde Staten, tegen de Canadese grens aan, ligt de staat Montana. In deze grote staat Montan…
Natuurwonder Noord-Amerika: Moraine LakeNatuurwonder Noord-Amerika: Moraine LakeMoraine Lake in Alberta, Canada. Een prachtig meer in het Banff National Park, gelegen in het gebied genaamd Canadese Ro…

Wat is een levend organisme?Levende organismen kun je op elk moment van de dag waarnemen. Je ziet mensen lopen op straat, je ziet vogels vliegen in…
Dering woods; het meest bezeten bos van EngelandDering woods; het meest bezeten bos van EngelandVan de meest bezeten plekken in de wereld staat Engeland bovenaan. Een van deze plekken in Engeland is het bos 'Dering W…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: H Padleckas, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?i=4439
  • http://tripfreakz.com/offthebeatenpath/the-dancing-forest-of-curonian-spit
  • https://bartdesmet.wordpress.com/page/24/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Kernramp_van_Tsjernobyl
  • https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Curonian_Spit_and_Lagoon.png#/media/File:Cu
B3th (25 artikelen)
Laatste update: 05-03-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.