De rivieren van Europa

Europa is geen groot werelddeel, daarom zijn de rivieren van Europa helemaal niet zo lang. Zelfs de beroemdste rivier "Wolga" is niet zo lang vergeleken met de rivieren van andere werelddelen. Op de kaart van Europa valt wel meteen op dat er veel rivieren zijn in Europa. De langste van die rivieren liggen in Oost-Europa. Oost-Europa bestaat uit grote, gestrekte vlakten, waar de rivieren duizenden kilometers lang doorheen kunnen stromen.

De Wolga

De Wolga is de langste rivier van Europa met een lengte van 3.530 kilometer, het is een rivier in West-Rusland. De Wolga stroomt door elf Russische steden. De Wolga stroomt van de Waldajhoogte naar de Kaspische Zee, waar de Wolga een Wolgadelta vormt. Deze rivier is belangrijk voor de handel, maar is niet gedurende het hele jaar bevaarbaar. In de winter bevriest de Wolga vanaf november dicht, de rivier blijft dan 3 á 5 maanden dicht.

De Donau

Dit is de op één na langste rivier van Europa en de meest internationale rivier ter wereld, de lengte van de rivier is 2.829 kilometer. De Donau stroomt door tien landen: Duitsland, Oostenrijk, Slowakije, Hongarije, Kroatië, Servië, Bulgarije, Roemenië, Moldavië, en Oekraïne. Vroeger noemden de Romeinen deze rivier de Danuvius, en omdat deze rivier de grens van het Romeinse Rijk vormde, werd deze rivier beschouwd als de belangrijkste verdedigingslinie voor het Romeinse Rijk. Tegenwoordig vergemakkelijkt de Donau de handel tussen Centraal-Zuid-Europa. De Donau ontspringt in het Zwarte Woud in Duitsland, en mondt uit in de Zwarte Zee. Hier vormt de rivier een grote delta met veel kleine eilanden.

De Rijn

De Rijn is één van de langere rivieren van Europa, deze rivier heeft een lengte van 1.238,8 kilometer. De Rijn stroomt door zes landen: Zwitserland, Liechtenstein, Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk, en Nederland. Het grootste deel van het stroomgebied ligt in Duitsland. De Rijn speelt een belangrijke economische rol in Europa, vanaf Basel is de Rijn de voornaamste handelsweg tussen Duitsland, Frankrijk, en Nederland. Helaas wordt deze rivier ook door de industrie gebruikt als riool voor allerlei afvalstoffen. Deze rivier mondt uit in de Noordzee in Nederland door een grote delta te vormen, in deze delta ligt Rotterdam, de grootste havenstad van de wereld. Vroeger vormde de Rijn de grens tussen het Romeins gebied en het Germaans gebied.
De Wolga / Bron: Sergei Mikhailovich Prokudin Gorskii (1863–1944), Wikimedia Commons (Publiek domein)De Wolga / Bron: Sergei Mikhailovich Prokudin Gorskii (1863–1944), Wikimedia Commons (Publiek domein)

Andere rivieren van Europa

Portugal en Spanje:

 • De Duoro, met een lengte van 770 kilometer. De Duoro ontspringt op de hoogvlakte bij de Sierra de Neila.
 • De Taag, 1.008 kilometer lang. Deze rivier ontspringt in de Sierra de Cuenca mondt uit in de Atlantische oceaan.
 • De Guadiana, heeft een lengte van 774 kilometer. Ontspringt in La Mancha en mondt uit in de Atlantische oceaan.
 • De Guadalquivir. Lengte: 657 kilometer. Ontspringt in het Sagra-gebergte en mondt uit in de Atlantische oceaan.
 • De Ebro, heeft een lengte van 910 kilometer. Ontspringt in het Cantabrisch gebergte en mondt uit in de Middellandse zee.

Frankrijk:

 • De Seine (776 kilometer) ontspringt in op het Plateau van Langres, en is de meest bevaren rivier van Frankrijk.
 • De Loire (1.012 kilometer) ontspringt in het Centraal Massief, mondt uit bij Nantes. Het is de langste rivier van Frankrijk.
 • De Garonne (647 kilometer) ontspringt in de Pyreneeën en mondt uit in de Atlantische oceaan.
 • De Rhône (812 kilometer) ontspringt in Zwitserland.

Nederland en België:

 • De Schelde (430 kilometer) ontspringt in Noord-Frankrijk, stroomt langs Antwerpen, en mondt uit in de Noordzee.
 • De Maas (925 kilometer) ontspringt in Noord-Frankrijk, stroomt langs België, en mondt uit in de Noordzee.

Italië:

 • De Po (652 kilometer) is de langste en belangrijkste rivier van Italië.

Engeland:

 • De Theems (346 kilometer) is de grootste rivier van Engeland.

Duitsland:

 • De Oder (854,3 kilometer) ontspringt in het Sudeten-gebergte, en mondt uit in de Oostzee. Deze rivier vormt de scheiding tussen West-Duitsland en Oost-Duitsland.
 • De Wezer (730 kilometer) mondt uit in de Noordzee.
 • De Elbe (1.164 kilometer) ontspringt in het Sudeten-gebergte en mondt uit in de Noordzee bij Hamburg.

Polen:

 • De Weichsel (1.378 kilometer) ontspringt in de Karpaten en mondt uit in de Oostzee.

Rusland:

 • De Noordelijke Dwina (1.302 kilometer) mondt uit in de Witte zee, en is alleen bevaarbaar in van mei tot oktober. De rest van het jaar is de Noordelijke Dwina bevroren.
 • De Westelijke Dwina (1.024 kilometer) mondt uit bij Riga in de Oostzee. Deze rivier is allen bevaarbaar van april tot november.
 • De Petsjora (1.809 kilometer) ontspringt in de Oeral en mondt uit in de Noordelijk ijszee.
 • De Don (1.870 kilometer) ontspringt op het Centraal-Russische Plateau, en mondt uit in de zee van Azow.
© 2014 - 2023 Hespress, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom moeten sloten weer meanderen?Waarom moeten sloten weer meanderen?Nederland is een land met veel water, niet gek als je bedenkt dat Nederland ook wel eens het afvoerputje van Europa word…
Meren en rivierenMeren en rivierenWaar zijn de grootste en de diepste meren van de wereld? Waar vind je de langste rivier? Waarom hebben sommige rivieren…
Rivieren: Nederland ontstaan als een soort vuilnisbeltRivieren: Nederland ontstaan als een soort vuilnisbeltWater loopt zoals bekend altijd naar het laagste punt. Zo is dat in de natuur ook. Als er uit een bepaald gebied veel wa…
Ruimte voor de rivierRuimte voor de rivierKlimaatverandering is de laatste jaren een hot item geworden waar bijna niemand omheen kan. Ook in Nederland is het onde…

De Zuidpool of AntarcticaDe Zuidpool of AntarcticaDe Zuidpool wordt ook wel Antarctica genoemd. Dit werelddeel ligt uiteraard helemaal zuidelijk en is eigenlijk het meest…
Antarctica, het klimaat en de dieren die er levenAntarctica, of de zuidpool, is het koudste continent op onze aarde. Het leven is er hard en zwaar, maar toch is het de t…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Donau
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Wolga
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Rijn
 • Het boek: Het Menselijk Lichaam en vele andere boeiende onderwerpen van Gianni Ciceri, Vito Fortunato, Giovannie Gualazzini, en Nunzio Jacono
 • Afbeelding bron 1: Sergei Mikhailovich Prokudin Gorskii (1863–1944), Wikimedia Commons (Publiek domein)
Hespress (7 artikelen)
Gepubliceerd: 22-12-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.