Tropisch Regenwoud
Het tropisch regenwoud is een fantastische en vreselijke plaats tegelijk. Het is er prachtig, dier-en plantsoorten die je nergens anders ter wereld tegenkomt, een uitzonderlijk klimaat, stilte. Maar tegelijk ook een plaats waar het gaat om winnen of overwonnen worden. Eén ding geldt: overleven. Maar voor hoe lang blijven deze plaatsen nog bestaan op deze planeet?
Naam
De naam regenwoud is erg duidelijk. Het is een reusachtig bebost gebied waar veel regen valt. Regenwouden tref je aan rond de evenaar, waar de warmste plekken zijn, in combinatie met een zeer vochtig klimaat. Situeert het gebied zich in een tropisch klimaat, spreekt men van een Tropisch regenwoud.
Situering
Zoals eerder gezegd, tref je deze wouden aan in de buurt van de evenaar. De vereisten voor een regenwoud zijn zeer uitgebreid. Uitzonderlijk veel regen in combinatie met hete temperaturen zijn een must. Dit heeft tot gevolg dat deze regenwouden maar beperkt voorkomen op onze planeet. De gebieden worden steeds kleiner, door menselijk toedoen waarover later meer.
Leven, begroeiing, uitzicht
Door het vochtige en warme klimaat leven er enorm veel verschillende diersoorten en groeien de zeldzaamste planten in het regenwoud. Iedere dag worden nieuwe soorten ontdekt! Allerlei soorten apen, buidelratten, vogels, chimpansees, knaagdieren, honderden soorten vlinders, kleurrijke kikkers, papegaaien, slangen, ...
Getallen zeggen genoeg: meer dan 2 miljoen insectensoorten, ongeveer 2000 soorten vogels en zoogdieren, vele duizenden plantensoorten.
Hoewel het tegendeel aannemelijker lijkt, is de grond van een regenwoud niet echt vruchtbaar! De planten die er groeien hebben dan ook niet veel nodig. Enkel zonlicht is een absolute noodzakelijkheid. Hierdoor concurreren de talrijke boomsoorten met elkaar om een beetje zonlicht op te vangen, met reusachtige boomhoogtes tot gevolg.
Doordag deze bomen het zonlicht tegenhouden, bereikt onvoldoende licht de bodem, die dan ook zeer dun begroeid is. Dit maakt het mogelijk voor dier en mens zich in het regenwoud te verplaatsen, want wanneer een bladerdek onderbroken is, wordt al snel duidelijk, dat de bodem onbegaanbaar is door de dichte jungle.
Het regenwoud is een zeer speciale leefomgeving die nergens mee te vergelijken is. Het is één van de weinige plekken waar de mens geen baas is over de omgeving, tenzij hij begint te kappen natuurlijk...
Problemen
Ik heb het al 2 keer vernoemd, en het is een niet te ontwijken aspect in verband met het regenwoud: ontbossing. Inderdaad, naar schatting 15,4 miljoen hectare bos verdwijnt er per jaar van het regenwoud...
Waarom deze snelheid?
Er worden delen regenwoud gekapt of platgebrand om aan landbouw te kunnen doen (of om runderen te laten grazen, runderen voor uw hamburgers). Zoals ik eerder heb uitgelegd is de bodem van een regenwoud echter niet echt vruchtbaar, enkel de plaatselijke begroeiing is hier uitstekend op voorzien. Het gevolg is dat wanneer bos wordt gekapt, en men er landbouw op gaat doen, de grond snel uitgeput geraakt. Deze wordt onbruikbaar voor de landbouw. Hierdoor zal men weer nieuwe delen gaan wegkappen met dus een ongelofelijke snelheid. In de jaren '90 is de hoeveelheid regenwoud naar schatting afgenomen met circa 58.000 km² per jaar, onrustwekkend, niet? Braakliggende gebieden blijken echter wel terug begroeid te geraken, maar met een veel mindere waarde dan het voormalige regenwoud.
Biologen zeggen dat het goed zou kunnen dat ongeveer 50.000 diersoorten per jaar uitsterven door ontbossing!
Ook vervuiling is een groot probleem.
Oplossingen (?)
Het grootste gedeelte van het regenwoud bevindt zich in het amazonegebied. Hier verdwijnt dan ook het meeste bos.
Kan dit een halt worden toegeroepen?
Het zou wel moeten, want biologen betreuren niet enkel het uitsterven van dieren en planten, maar regenwouden staan ook bekend als "de longen van de planeet". Bomen zetten CO2 (koolstofdioxide, dat wij uitademen maar onderandere ook door auto's, ... wordt uitgestoten en een grote boosdoener is voor het broeikaseffect) weer om in O2 (zuurstof). Hoe minder bomen, hoe minder omzetting, hoe vuiler de lucht en hoe sneller de opwarming van de aarde. De regenwouden zijn een essentieel gedeelte van onze planeet, maar worden tegen een verschroeiende snelheid weggekapt. De simpelste manier zou zijn, om deze gebiedente verlaten, zeker door mensen die schade aanrichten. Dit is echter amper haalbaar, omdat het regenwoud nu eenmaal een bron van inkomsten voor de arme mensendaar zijn. Waar komt uw houten meubilair trouwens vandaag? Kans dat het van het regenwoud komt! En de landbouw is de enige inkomst vaak voor de plaatselijke bevolking. Wél een oplossing zou zijn: het anders aanpakken van platbranden en bewerken, waarbij meer aandacht wordt besteed aan bodem en begroeiing.
Medewerking zal een grote vereiste zijn, maar men mag niet vergeten dat men niet alleen één van de mooiste maar ook één van de belangrijkste plekken op aarde vernietigt. Regenwouden houden de lucht immers schoon en zijn een woonplaats voor ontelbare dieren en planten.