La Réunion, fauna en flora
La Réunion werd in maart 2007 uitgeroepen tot het zevende natuurpark van Frankrijk omwille van haar prachtige natuur. Daarnaast is dit eiland ook tot Werelderfgoed verklaard, in de categorie 'wandelroutes, keteldalen en pieken'. La Réunion kent een wonderlijke natuur die is ontstaan uit het vulkanisme en nooit in contact is gekomen met het vaste land. Door de aanvoering van wind en zeestroming is 50% van de flora op eigen kracht op het eiland geraakt. De helft komt vooral van Afrika en Madagaskar. De fauna kent zowel inheemse als uitheemse soorten. Onder het water zit koraalrif vol leven en op het land hebben zoogdieren, hagedissen, vogels en vlinders zich aangepast aan de nieuwe omstandigheden met de komst van de mens.
De fauna en flora
Afhankelijk van de hoogte en de vochtigheidsgraad zouden we het eiland op volgende manier kunnen indelen:
- Langs de westkust: de savanne en het droge woud
- Langs de benedenwindse kust: het halfdroge woud
- In het zuiden en 50% van de hellingen van het oosten: "forêt de bois couleur des bas" met unieke bomen in de wereld, orchideeën, varens en mossen, fuchsia's, koraalstruiken en ebbenhout bomen.
- Helemaal rond het eiland: het 'nevelwoud' of 'forêt des bois couleur des hauts' met een diversiteit aan epifyllische planten.
- Op de hoogtes: het tamariskwoud dat wordt gevormd door cyclonale winden, uniek in de wereld
- Boven een hoogte van 1700 meter: de toppen
Fauna en bedreigde diersoorten
De meeste vogels, zoogdieren en reptielen van La Réunion zijn door de mens lang geleden ingevoerd. Een aantal dieren die er voor de mens waren zoals onder andere de dodo's en de reuzenschildpadden zijn reeds verdwenen. Op het eiland vinden we nog een aantal diersoorten die we nergens anders terugvinden. Maar een aantal van deze soorten zijn vandaag ernstig bedreigd. Dit is het geval voor volgende dieren:
- de tuit-tuit: een klein vogeltje
- de zwarte stormvogel Bourbon: dit is een zeevogel die zijn nesten hoog in de bergen maakt. Er zouden nog slecht 50 paar stormvogels zijn. Een reddingsplan werd opgesteld om hun uitsterven te voorkomen.
Sedert de komst van de mens op het eiland zijn er al 13 soorten vogels van de oorspronkelijke 55 uitgestorven.
Onder de reptielen is de groene gekko Manapany ook ernstig bedreigd. Door de verspreiding van plantensoorten op het eiland wordt zijn leefgebied steeds kleiner. Eén derde van de grote vissen en zoetwaterschaaldieren zijn ook bedreigd. De Crevette Australe (een garnaalsoort) behoort tot de kwetsbare groepen. De groene schildpad, één van de vijf zeeschildpadden, is met uitsterven bedreigd. Onder de zoogdieren is de zwarte doornhooi eveneens een zeer bedreigde soort. Deze vleermuis was eind de 18de eeuw volledig verdwenen maar enkele jaren geleden werd opnieuw een kleine populatie opgemerkt. Ondanks dit blijft deze soort heel kwetsbaar.
Flora
Het eiland heeft een rijke flora met meer dan 1000 soorten planten die zijn oorsprong kent in migratie, oceaanstromingen en orkanen. Met meer dan 100 microklimaten en bodems van verschillende ouderdommen biedt het eiland een flora die in 116 gebieden kunnen gegroepeerd worden. De groei is vooral afhankelijk van de bodemsoort en de vochtigheidsgraad op het eiland.
70% van het eiland is begroeid met bomen, struiken, planten en bloemen. Bij de plantensoorten op La Réunion zijn er al een 30-tal plantensoorten bedreigd.
Een overzicht van de boomsoorten, struiken en houtsoorten die voorkomen en het gebruik ervan:
- 'les nattes', (mimusops maxima). Deze bomen groeien in vochtige zones. Het hout van deze bomen is veerkrachtig en duurzaam waardoor het veel gebruikt wordt om meubels en spoorwegdwarsliggers te maken.
- 'le bois de fer', (sideroxylon majus). Deze bomen groeien op vochtige plaatsen en produceren een zeldzamere houtsoort.
- 'le bois noir des bas', (alizia lebbeck). Dit is de enige ebbenhoutsoort op het eiland en is vrij zeldzaam.
- 'le bois noir des hauts', (diospyros melanida). Deze boomsoort werd ingevoerd om schaduw te geven aan de koffieplanten en is wijdverspreid over het hele eiland.
- 'les bois blanc', (hernandia mascarenensis). Deze bomen produceren een beschermde houtsoort dat op lavastromen groeit. Het houtsoort dat op La Réunion groeit is verschillend van de gelijkaardige houtsoorten op de andere delen van de wereld.
- 'le bois rouge', (eastern elaeodendron). Deze soort groeit op recente lavastromen. Het is diep donker rood van kleur en is heel geschikt voor allerlei timmerwerk.
- 'le Benjoin', (terminalia bentzoë). Deze variant is zeer zeldzaam en is gekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen.
- 'le Takamaka', (calophyllum Tacamahoca). Deze boomsoort heeft een rechte stam, witte bloemen en groene vruchten.
- 'le bois d'orties', (obetia ficifolia). Dit is zeer zeldzaam. Het is de enige stekende soort op het eiland. Het heeft geneeskrachtige eigenschappen voor dieren. Het is ook de voeding van de endemische larve van de vlindersoort 'antannia barbonia' die ook zeldzaam geworden is doordat zijn voeding zeldzamer wordt.
- 'le Vocoa', (pandanus purpuroscens). 'Le vocoa' vinden we overal op het eiland. Hij is goed te herkennen aan de vruchten die zo groot zijn als een meloen.
- 'le branle blanc', (stoebe passerinoides). Deze boom is heel goed te onderscheiden door zijn heldere witheid.
- 'le bois de nèfles', (eugenia buxifolia). Dit zijn struiken met roze bloemen die voorkomen op drogere plaatsen
- 'le tamarin', (acacia heterophylla). Deze houtsoort vinden we tussen 1200 en 2000 meter hoogte. Het is een veel voorkomende soort en is vaak gewild omwille van zijn sterke houtsoortkwaliteit.
- 'le calumet', (nastus bonbonicus), wordt vaak gevonden in hygrophille bossen
- 'le Tan rouge', (weinmannia tinctoria). Deze bomen zijn op vele plaatsen op het eiland te vinden. De bloemen worden bewerkt door bijen en geven een soort groene honing.
- 'le bois corai'l, (psychotria boryana). Deze struiken zijn heel goed te herkennen doordat de bloemen op witte koraal lijken.
- 'les Franjans', (cyathea borbonica). Dit is een soort varen die overal te vinden is op hoogte en in de vochtige omgevingen.
- 'les filaos', (casuarina equisetifolia). Deze bomen zijn vaak terug te vinden in de lagere gedeeltes en langs de kust. Hij kan tot 30 meter hoogte groeien. Groeit in overvloed en het hout wordt vaak gebruikt om te verwarmen.
- 'le crytomeria', ( cryptomeria japonica). Deze bomen kennen een snelle groei en worden hoofdzakelijk gebruikt voor de herbebossingen van gebieden.
- 'l'eucalyptus', ( eucaluptus robusta). Dit is zeer vaak terug te vinden op La Réunion. Het is een soort die werd ingevoerd maar heel slecht tegen orkanen kan.
Op het eiland zijn er ook een aantal typische planten- en bloemensoorten, fruit- en groentesoorten en veelgebruikte kruiden die we vaak terugzien, waarvan onderstaand een kort overzicht:
Planten-en bloemensoorten
Geraniums, vetiven, ylang-ylang, zomal, datuna, grevillea, orchideën, mimosa, hibiscus boryanus, jacaranda's, bouganvillea's, acacia's, hibiscus columnarus, frangipari
Veel groenten-en fruitsoorten werden in de 18de eeuw op het eiland ingevoerd. Oorspronkelijk was het eiland niet rijk aan eetbare exotische vruchten en groenten. Tegenwoordig wordt ongeveer 5.000 ha van het eiland ingenomen voor het kweken van groenten en fruit.
Fruitsoorten
De annona, Ti Jacques, vijgen, mango's, litchi's, de logans, viktoria ananas, bananes, passievruchten, guava's, Bibasses, lataniers, kokosnoten, sterfruit, buschtomaat, tamarinde, avocado's, zuurzak, pitaya, tangor, perzik
Groentesoorten
- cassove: de wortel wordt geschild en gekookt.
- zoete aardappelen: de smaak is zoet en wordt vaak gebruikt in desserts onder andere voor taarten.
- pompoen: kan op het eiland indrukwekkende afmetingen bereiken.
- komkommer: wordt meestal in salades gebruikt.
- bittere pompoen: wordt vaak gebruikt in rougails of als specerij.
- chouchou: dit is de meest populaire groente op het eiland en wordt dagelijks gegeten.
- brèdes: dit wordt vaak gebruikt in het dagelijks koken.
- manioc
Kruiden
Komijn, kruidnagel, nootmuskaat, piment, laurier, koriander, kurkuma, kaneel, gember, citronella, chili, knoflook, groene uien, combava, tijm.
Vanilleplantage en suikerrietplantage
La Réunion is ook het eiland van vanilleplantages, suikerrietplantages en rumstokerijen.
De vanille- en suikerrietplantages zijn reeds diep geworteld in hun cultuur. Het bewerken van deze plantages zijn vaardigheden die al eeuwenlang van generatie op generatie worden doorgegeven. Meer dan de helft van de landbouwgrond (57%) bestaat uit suikerrietplantages. Ongeveer 220 ha bestaat uit vanilleplantage. Deze bevinden zich hoofdzakelijk in het oosten en zuid-oosten van het eiland.