De aantrekkingskracht van de zee

De aantrekkingskracht van de zee We ervaren het allemaal anders, maar op veel mensen heeft de zee een grote aantrekkingskracht. Is het de natuur, het ogenschijnlijke natuur geweld en wetende dat er miljoenen dieren leven in die grote plas of is het gewoon het vrije gevoel wat de zee je geeft? Iedereen heeft wel een reden om van de zee te houden, maar feit is dát veel mensen er iets mee hebben.

De zee

De zee, een uiterst belangrijk onderdeel voor de ontwikkeling van het leven op aarde, is een groot oppervlak met een enorme hoeveelheid water. Een zee staat in verbinding met een andere zee of een oceaan. De oceaan is een zelfstandig geheel (met eigen circulatie), de zee daarentegen heeft een bodem die bij een continent hoort. Er zijn ook nog binnenzeeën en daar spreek je van als de verbindingen tussen verschillende zeeën smal is of er meer zeestraten (smalle doorgang tussen twee zeeën) zijn. De zee wordt gevoed door regenwater en uitmondende rivieren.

Bron: Curaçao - AnnastaalBron: Curaçao - Annastaal
Bron: Curaçao - AnnastaalBron: Curaçao - Annastaal

De aantrekkingskracht

Het begint met de beweeglijkheid van de zee en het gegeven dat er altijd reuring is. Dat is voor veel mensen erg aantrekkelijk, want er is altijd wat te zien en te horen. Ieder moment is een uniek moment, telkens weer.

Verder geeft de zee een vergezicht en hoewel het de ene keer meer is dan de andere keer (tja, mist hoort er nu eenmaal bij), helpt de fantasie je als bijna vanzelfsprekend. Het geeft de geest als het ware ruimte om te denken en kan voor de creatieve geest enorm inspirerend werken en anders laat ze de kunstenaar in ieder geval gemakkelijk wegdromen.

Rust

Voor een grote groep mensen is de factor rust die de zee uitstraalt, van essentieel belang. Bij de zee “even bijkomen” of “op adem komen” zoals we het vaak noemen, is voor velen bijtanken in deze hectische maatschappij. Een maatschappij weer we onszelf van alles opleggen en vooral “moeten”, moet ook een rustpunt opleveren om het aan te kunnen. De zee is voor velen een plek om dit te bewerkstelligen.

Of dat nu genieten van de zon is, die bij de zee toch altijd net even iets lekkerder is of je gaat lekker een flink stuk langs de kustlijn lopen, al doen niet in gezelschap van je hond. Zelfs in de herfst en wintermaanden wordt het als uitermate aantrekking gevonden om richting zee te gaan.

En dan hebben we het nog niet over de mensen die op of in zee gaan. Varen geeft ruimte, letterlijk en figuurlijk. De motorboot geeft er nog snelheid bij en versterkt het machtige gevoel wat dit op het water geeft. De zeilboot laat je de kracht van de wind over het water extra voelen en maakt je meer één met de natuur.

Voor degene die in het water, met vissen, planten en koralen, gefascineerd kan raken, is de zee schitterend en geeft rust, want de rust die vanuit de diepte komt is voor veel mensen overweldigend. Het is een bepaalde druk die je dwingt tot kalmte.
Tenslotte kan de zwemmer zijn fysiek meten met de krachten van de zee en behalve dat dit prima voor de conditie is en de aangemaakte endorfine nog lang door kan werken, draagt het water je als het ware en dat geeft weer een andere vorm van rust.

Bron: Curaçao - AnnastaalBron: Curaçao - Annastaal

Gezondheidsaspecten van de zee

De zee heeft ook een helende werking en dat valt goed te verklaren. De zee kan veel voor onze gezondheid betekenen.

Tot slot

De zee is fascinerend, groots en ook meedogenloos. Menig zeeman is ten onder gegaan en tot op de dag van vandaag vinden mensen de dood in de zee. Maar het wordt de zee niet kwalijk genomen, want de zee geeft en neemt. De zee is de natuur en die laat zich niet aan banden leggen. Respect voor de natuur en er van genieten is eigenlijk het beste wat je kunt doen. Zo kan je de flow van het leven volgen en zou je zomaar helemaal zen kunnen zijn.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tsunami: Hoe komt het dat een vloedgolf de aarde overspoelt?Tsunami: Hoe komt het dat een vloedgolf de aarde overspoelt?In 2004 vond één van de grootste natuurrampen in de geschiedenis plaats, waarbij een zeebeving een Tsunami of vloedgolf…
Orkaan: natuurverschijnsel met vaak veel slachtoffersOrkaan: natuurverschijnsel met vaak veel slachtoffersEen orkaan is een natuurverschijnsel dat soms meer dan honderdduizend slachtoffers eist. In onze streken komen geen orka…
Eenzaamheid en het ontwikkelen van kracht en moedEenzaamheid en het ontwikkelen van kracht en moedEenzaamheid is niet alleen een zwaar te dragen pijnlijk lot. Het kan ook een kans zijn. De slagen van het bestaan kunnen…
De vijf snelste vissoortenDe vijf snelste vissoortenVissen zijn niet alleen de meest voorkomende bewoners van de zee, maar zijn daarnaast ook de snelste bewoners. Bepaalde…

La Réunion, fauna en floraLa Réunion, fauna en floraLa Réunion werd in maart 2007 uitgeroepen tot het zevende natuurpark van Frankrijk omwille van haar prachtige natuur. Da…
Genieten van het landschap van La RéunionGenieten van het landschap van La RéunionNaast het mooie landschap, de fauna en flora van La Réunion, kan je tijdens een wandeling op het eiland, prachtige natuu…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Curaçao - Annastaal
  • Afbeelding bron 1: Curaçao - Annastaal
  • Afbeelding bron 2: Curaçao - Annastaal
  • Afbeelding bron 3: Curaçao - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 28-06-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.