Eb en vloed, fascinerende natuur

Eb en vloed, fascinerende natuur We weten allemaal dat eb en vloed staat voor een hoge en dan weer lage waterstand. Behalve dat er nogal wat mensen zijn die niet weten of eb hoog- of laagwater is (en dit geldt dus ook voor vloed), is er ook een groep mensen die niet weet waarom er hoog- en laagwater is. Het is er gewoon en dat is genoeg. Vervolgens is er ook nog een groep mensen die de getijden in “contact” brengen met spiritualiteit … en hoewel er niet iedereen in geloofd, maken we onderdeel uit van dezelfde natuur. Beïnvloeding zou dus zomaar kunnen.

Eb en vloed in letterlijke zin

Eb en vloed is het getijde, het getij of tij zoals men het ook wel noemt en is de verzamelnaam voor de wisseling van de waterstand. De getijstroom hangt hiermee samen (dit is de horizontale waterbeweging die plaatsvindt onder invloed van diezelfde getijden) en staat onder in vloed van met name de maan (in mindere mate de zon). Per dag wordt het twee keer eb en twee keer vloed, waarbij eb voor een lage stand staat en vloed voor een hoge stand. Omdat de aarde, maan en zon als een soort magneten werken, wordt het eb als de maan als het ware aan het water “trekt” en vloed als de maan niet aan het water “trekt”. Omdat de aarde ronddraait wordt er iedere keer een ander stukje water “aangetrokken” door de maan.

Isaac Newton gaf deze verklaring in 1687 voor het eerst en de jaren en eeuwen daarna werd de theorie vervolmaakt en uitgebreid door verschillende wetenschappers.

Er zijn verschillende factoren van invloed op het getij en deze kunnen grote verschillen bewerkstelligen. Denk hierbij aan:
  • De afstand van de locatie ten opzichten van de evenaar
  • De aanwezigheid van land
  • De vorm van het land
  • De diepte van het water
Als je kijkt naar de daadwerkelijke waterstand dan is deze ook nog onder invloed van de weersomstandigheden op dat moment, de wind en de luchtdruk.

Bron: Curaçao - AnnastaalBron: Curaçao - Annastaal

Getijden en spiritualiteit

De getijden hebben ook invloed op de mens en de een negeert het en ander gaat er in mee. Feit is dat we mensen zijn en onderdeel uitmaken van de natuur. Negeren kan dus wel, maar dat maakt het niet minder waar.

Je hoort wel eens van mensen die heel dicht bij zichzelf staan, dat ze bijna aanvoelen wanneer het volle maan is … diezelfde maan die invloed uitoefent op onze wateren en dus eb en vloed veroorzaakt. Men zegt dat de maan dezelfde invloed uitoefent op de mens dan op onze wereldzeeën. Hoe stabiel de mens ook is, er vindt ook iedere keer een kleine gedaantewisseling plaats zoals dit met de getijden het geval is. Dit is minimaal en gaat geleidelijk, maar als je goed kijk naar eb en vloed schuiven de golven ook beetje bij beetje steeds verder landwaarts of trekken zich terug.

Wat kan je er mee?

Zoals men er vroeger mee omging, zou dit in principe ook nu weer kunnen. Bij een bepaalde groep mensen zie je het al concreet. Ze handelen niet of meer terughoudend als het getijde ongunstig staat en visa versa. Er zijn zelfs cursussen voor die je helpen te anticiperen en hoe te handelen. Vooropgesteld dat je het onderwerp serieus benadert én dichtbij jezelf staat, anders gaat er nog iets vooraf aan een dergelijke cursus.

Bron: Curaçao - AnnastaalBron: Curaçao - Annastaal
Op zoek naar rust kan eb en vloed je ook helpen. De zee is voor veel mensen als een bron van rust, maar de cursussen die je dichter bij de natuur brengen, helpen je ook eb en vloed dichterbij te brengen en er rustig van te worden. Denk maar eens aan kinderen die geschommeld worden of de pendelaar die mensen in slaap krijgt. Dit kan eb en vloed ook met je. Tijdens de cursus focus je meer en een betere concentratie heeft altijd voordelen. Door deze focus volg je de golven van het water, hoe het aan land komt, zich terugtrekt en bij de volgende golf net iets verder komt (en visa versa). Dit volgen kan je absoluut helpen je rust te brengen, maar natuurlijk je het ook altijd zelf proberen.

Tot slot

De natuur is mooi en we maken er onderdeel vanuit. Iets meer weten en misschien wel toepassen, al was het maar om dichter bij jezelf te komen, heeft nog nooit iets slechts opgeleverd.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Getij van de eeuw - natuurfenomeenGetij van de eeuw - natuurfenomeenHet natuurfenomeen van de extra hoge vloed wordt het ‘getij van de eeuw’ genoemd (niet te verwarren met springtij dat ma…
Wanneer er geen maan om de aarde zou draaienWanneer er geen maan om de aarde zou draaienDe maan draait om de aarde. Ze lijken bij elkaar te horen. Maar als er nu eens geen maan zou zijn. Alleen de aarde en ge…
Gravitationele effecten: De getijden - Eb en vloedWie graag een dagje vertoeft aan de kust, zal zeker al gemerkt hebben dat er 2 getijden bestaan: eb en vloed. Maar wat z…
De maan, de enige natuurlijke sateliet van de aardeDe maan, de enige natuurlijke satelliet van de aarde. Hij is verantwoordelijk voor eb en vloed, prachtige maansverduiste…

Gaatjes in het pruimenblad door een schimmelinfectieGaatjes in het pruimenblad door een schimmelinfectieEr zitten gaatjes in het pruimenblad. En niet zomaar gaatjes. Neen, gaatjes die erop lijken alsof erop geschoten is met…
La Réunion, fauna en floraLa Réunion, fauna en floraLa Réunion werd in maart 2007 uitgeroepen tot het zevende natuurpark van Frankrijk omwille van haar prachtige natuur. Da…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pok Rie, Pixabay
  • Afbeelding bron 1: Curaçao - Annastaal
  • Afbeelding bron 2: Curaçao - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 13-07-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.