Voor- en nadelen kernenergie
Kernenergie is een gevoelig onderwerp. De meningen zijn al jaren flink verdeeld over kernenergie en is sinds de jaren 50 een onderwerp van discussie. Veiligheid en milieuvriendelijkheid van kernenergie worden diverse keren aangekaard. Zowel vanuit de verschillende milieuorganisatie als de politiek horen we geluiden over de toekomst van kernenergie. Lang niet iedereen is zich ervan bewust wat kernenergie met zich mee brengt... Laten we eens ingaan op de voor- en nadelen van kernenergie.
Over kernenergie
Vereenvoudigd uitgelegd wordt kernenergie opgewekt door het splijten van kernen van uranium. Hierbij deelt een zware onstabiele atoomkern zich in twee of meer lichtere kernen, waarbij grote hoeveelheden energie vrijkomen. Dit heet een nucleaire kettingreactie. Deze reactie wordt in grote getalen in een kerncentrale onder controle gehouden. Kernenergiecentrales geven al snel een 'vervuild' beeld, maar wat is daar eigenlijk van waar?
Voordelen van kernenergie
Schone energie
Niet veel mensen zijn zich ervan bewust dat een kernenergiecentrale geen CO2 en andere broeikas gassen in de lucht uitstoot. Kernenergie wordt daarom dan ook schone energie genoemd. De gevolgen zijn, afgezien van overige fossiele energie bronnen, namelijk minimaal voor het milieu.
Zuinige energie
In vergelijking met overige energiebronnen zijn er voor kernenergie maar weinig grondstoffen nodig. Hout is bijvoorbeeld de meest gebruikte brandstof wereldwijd. Veelal wordt deze brandstof in de armere landen gebruikt. Maar hout kan ook gebruikt worden om te stoken in een electriciteitscentrale. Naast hout kan er ook gebruik gemaakt worden van kolen. Kolen bevatten al meer energie dan hout, maar uranium spant de kroon...
Rekenvoorbeeld:
- 1 kilo hout = 1 kilowattuur
- 1 kilo kolen = 3 kilowattuur
- 1 kilo uranium = 40.000 kilowattuur
Volgens bericht zit er nog voor honderden jaren uranium aan gronstoffen in de aardbodem. Mocht uranium opraken, dan kan er gebruik worden gemaakt van steenkool. Ook steenkool is nog voor honderden jaren beschikbaar. Gas kan daarentegen in een mensenleeftijd op zijn...
Goedkope energie
Uranium is ten opzichte van andere grondstoffen relatief goedkoop. Een nieuwe kernenergiecentrale opbouwen is zeer kostbaar en zal in de eerste 20 jaar ongeveer afbetaald moeten worden. De centrale zal daarin zelf moeten betalen voor de opslag van het radioactieve afval. Uiteindelijk wordt er gezegd dat de kosten voor kernenergie veel lager zijn dan voor kolen, gas en olie. Sommigen beweren zelfs goedkoper dan het gebruik van groene duurzame energie.
Onafhankelijkheid
Uranium, de grootste energiewinner voor kerncentrales, is in vele landen ruimschoots aanwezig. Qua onafhankelijkheid worden energieleveranciers minder afhankelijk van instabiele landen.
Nadelen van kernenergie
Veiligheid
De veiligheid van kernenergiecentrales is in het verleden al flink aangetast. Iedereen is zich ervan bewust wat de ramp in Tsjernobyl op 26 april 1986 heeft veroorzaakt. De gevolgen van dit ongeluk waren enorm en zijn er drastische maatregelen genomen om de veiligheid van kernenergiecentrales te vebeteren. Tegenwoordig is de kans op een vergelijkbare ramp vrijwel 0%.
Kernafval
Kernafval wordt voor het leeuwendeel opnieuw verwerkt tot splijtstof, maar daar zal altijd een deel van overblijven dat soms tot wel 100.000 jaar radioactief kan blijven.
Gezondheid
Dat radioactieve straling ongezond is voor de populatie is iedereen zich wel van bewust. Een overdosis aan blootstelling is zeer schadelijk en kan kanker veroorzaken en misvormingen in ongeboren kinderen teweeg brengen.
Kernenergie, wel of niet?
Het ‘opmaken’ van grondstoffen geeft al gelijk een negatief beeld en dus ook bij het gebruik van uranium. Het gebruik van milieuvriendelijke energiebronnen wordt gestimuleerd maar deze bronnen zullen wel dermate veilig en gemoderniseerd moeten worden. Wanneer het milieu in enige mate wordt aangetast snijdt dit een gevoelig onderwerp aan bij vele instellingen en zullen er alternatieven gevonden moeten worden voor bepaalde problemen. Kernenergiecentrales hebben naast een aantal nadelen een aantal sterke voordelen. Zo zorgt kernenergie in grote getalen voor schone, zuinige maar ook goedkope energie. Qua beeld lijkt het erop dat kernenergie niet DE oplossing is maar dat kernenergie wel een goed alternatief kan vormen als substituut voor energiebronnen.