Plogging: combinatie van hardlopen en afval opruimen

Plogging: combinatie van hardlopen en afval opruimen Bij plogging wordt het aangename van hardlopen gecombineerd met iets goeds voor het milieu. Tijdens het lopen van een hardlooproute wordt namelijk het afval dat men langs de weg tegenkomt opgeruimd. Dit kan in het bos gedaan worden maar bijvoorbeeld ook gewoon in de stad. De trend van plogging is komen overwaaien uit Zweden, waarna het Green Office van de Universiteit Utrecht besloot om in mei 2018 de eerste Plogging Run van Nederland te organiseren, waarbij ook nog een educatieve draai aan de activiteit gegeven wordt.

Plogging


Wat is plogging?

Veel mensen die houden van hardlopen in de natuur kennen het: je loopt in een mooie omgeving maar stoort je enorm aan het vele afval dat mensen op de grond gooien. Een stuk plastic dat je in de natuur achterlaat kan er namelijk nog jaren blijven liggen. Een uit Zweden overgewaaide trend probeert het aangename met het nuttige te combineren middels plogging: een combinatie van hardlopen in de buitenlucht en rommel opruimen die door anderen in de natuur is achtergelaten.

Plogging is een samentrekking van het Zweedse woord plocka upp (oprapen) en jogging. De trend is in Zweden bedacht en heeft zich daarna snel verspreid over Scandinavië en enkele andere grote steden in Europa en Noord-Amerika. In de Verenigde Staten staat het ook wel bekend als Trashercize. Het is daarbij de bedoeling om in de natuur te gaan hardlopen en de rommel die je daarbij tegenkomt op te rapen en mee te nemen of in een dichtbijzijnde prullenbak te gooien. Op deze manier maak je je eigen hardlooproute mooier, doe je iets goed voor het milieu en inspireer je andere hardlopers mogelijk om je voorbeeld te volgen en hetzelfde te gaan doen. Het brengt daarnaast variatie aan in je lichaamsbeweging omdat je naast alleen maar lopen ook bezig met met bukken, hurken en stretchen.

Wat heb je ervoor nodig?

Om te gaan ploggen is helemaal niet veel nodig. Wanneer je langs een route loopt waarvan je weet dat er veel prullenbakken staan kun je ervoor kiezen afval gewoon met de hand te verzamelen en elke keer dat je langs een prullenbak komt het hier achter te laten. Fijner en effectiever is het echter wanneer je een plastic zak meeneemt om de rommel in te verzamelen. Als je met de auto naar het beginpunt van je hardlooplocatie rijdt dan kun je de zak na afloop mee naar huis nemen en deze thuis in de container gooien om de prullenbakken langs de hardlooproute niet te veel te belasten. Vuilnisbakken op wat meer afgelegen locaties worden immers vaak niet al te vaak geleegd. Vind je het geknisper van een plastic zak tijdens het lopen hinderlijk dan kun je ook een lichtgewicht tasje van een andere materiaal meenemen.

Daarnaast verdient het de aanbeveling om handschoenen te dragen tijdens het ploggen. Dit voorkomt dat je al na een paar meter met plakkerige handen loopt of jezelf snijdt aan iets scherps. Maak je liever je handen helemaal niet vuil dan kun je ook gebruik maken van een afvalgrijper. Omdat dergelijke grijpers doorgaans licht in gewicht zijn hoeft dit je niet al te veel te hinderen bij het hardlopen.

Eerste Plogging Run in Nederland

De eerste Plogging Run van Nederland vond plaats op woensdag 2 mei 2018 in Utrecht. Het evenement is georganiseerd door het Green Office van de Universiteit Utrecht. Dit platform waarin studenten en medewerkers samenwerken ontplooit diverse activiteiten ter bevordering van het milieu. Het Green Office organiseerde eerder ook al een kajaktocht over Utrechtse grachten waarbij afval uit het water werd gevist.

Tijdens de Plogging Run kan men in eigen tempo een parcours lopen over het universiteitsterrein De Uithof en daarbij onderweg rommel opruimen. Men kan zodoende het aangename met het nuttige combineren. Het Green Office heeft daarnaast een educatieve draai aan het evenement gegeven. Zo wordt men tijdens het hardlopen ook het een en ander bijgebracht over onder meer duurzaamheid, recycling, afval scheiden en het circulair gebruik van grondstoffen. Het Green Office hoopt dat de eerste Plogging Run navolging krijgt in andere steden in Nederland.
© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ek voetbal 19921992 is het jaar dat het EK voor de 9e keer word gehouden. Dit jaar is Zweden het gastland om het EK te mogen organisere…
Plastic opruimen in het werelderfgoed Waddenzee - richtlijnPlastic opruimen in het werelderfgoed Waddenzee - richtlijnHet strand is een heerlijk weids landschap met vooral zand en zee, maar daar spoelt van alles aan. Dat afval wordt tijde…
EK voetbal 2004De 12e editie van het WK wordt in 2004 georganiseerd in Portugal. België weet dit jaar wederom de eindstrijd weer niet t…
WK voetbal 19741974 is het jaar dat West-Duitsland de kans krijgt om het Wereld Kampioenschap voetbal te mogen organiseren. Dit jaar zi…

Hoe ontstaat eutrofiëring en wat zijn de gevolgen?Hoe ontstaat eutrofiëring en wat zijn de gevolgen?Een zwavelachtige stank, dode vissen en zoveel algen in de sloot dat het water er groen van ziet. De kans is vrij groot…
CO2-uitstoot: wat betekent CO2-neutraal of klimaatneutraal?CO2-uitstoot: wat betekent CO2-neutraal of klimaatneutraal?Een grote uitstoot van broeikasgassen heeft een snelle opwarming van de aarde als gevolg. De klimaatproblematiek is onve…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Felix W, Pixabay
  • https://www.ad.nl/utrecht/plog-jij-al-ook-utrecht-moet-deze-trend-gaan-omarmen~a97bfb62/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Plogging
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 05-05-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Milieu
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.