Rijnzwemmer Das Blaue Wunder – oorsprong Rijn - Noordzee
Langeafstandzwemmer Ernst Bromeis zwom de Rijn af van oorsprong naar monding, om aandacht te vragen voor schoon drinkwater voor iedereen op deze wereld. De Zwitserse zwemmer deed er 41 dagen over. Hij begon in het Lago di Dentro, moest vele moeilijkheden overwinnen en eindigde in Hoek van Holland. Hij noemt zijn project Das Blauwe Wunder.
Rijnzwemmer Ernst Bromeis
De Zwitserse zwemmer Ernst Bromeis deed er in juli en augustus 2014 veertig dagen over om van de bron van de Rijn in Rotterdam aan te komen. Op 19 augustus meldde hij zich bij het Rotterdamse Havenbedrijf en een dag later zwom hij het laatste stuk naar de Noordzee.
Drinkwater
Hij zwom de hele Rijn af om aandacht te vragen voor het belang van schoon drinkwater voor iedereen. In 2012 deed de Zwitser ook een poging, maar toen slaagde hij niet en moest hij na 70 kilometer opgeven.
Das Blauwe Wunder
De Zwitser noemt zijn project
Das Blaue Wunder, het blauwe wonder. Hij kwam op 19 augustus 2014 in Rotterdam aan en besloot te voet verder te gaan naar Hoek van Holland. Dat was een wandeling van 30 kilometer. Bij de Lorelei in Duitsland was hij ook het water uitgestapt om een stuk te open. Hij deed dat uit veiligheidsoverwegingen. Hij dook op 20 augustus om half negen bij Hoek van Holland weer het water in om de laatste etappe af te leggen, aangemoedigd door familie en omstanders. Daar zwom hij de Berghaven uit naar het einde van de Noordzeepier.
Eindpunt
Dat was het eindpunt van zijn lange zwemtocht. Een boot van het Havenbedrijf begeleidde hem bij de laatste etappe.
Rotterdam
De Rijnzwemmer moest zijn 1250 kilometer lange zwemtocht in Rotterdam onderbreken vanwege het intensieve scheepsverkeer. Hij ging in Rotterdam uit het water nadat hij met veel moeite de Erasmusbrug was gepasseerd. Zwemmen door de haven zou te gevaarlijk zijn of hij zou steeds weer uit en in het water moeten gaan. Bromeis had de havenautoriteiten geïnformeerd over zijn tocht.
Safety first
Het Havenbedrijf hakte de knoop door en gaf hem te kennen dat verder zwemmen niet werd toegestaan:
safety first. Bromeis begreep dat maar al te goed en laste daarom een etappe te voet in tot aan Hoek van Holland.
Zwemmarathon vanaf Lago di Dentro
Ernst Bromeis is op het moment van zijn Rijnzwemtocht 46 jaar. Hij startte zijn zwemmarathon voor schoon water op 7 juli bij de oorsprong van de Rijn, in het Zwitserse meer
Lago di Dentro. Hij heeft bijna 1250 kilometer gezwommen. De zwemmer ontmoette vele hindernissen en doorstond diverse ontberingen. Hij kreeg hoog water voor de kiezen, overstromingen, lage temperaturen en de drukte van de Rotterdamse haven en het verbod om daar door te zwemmen.
Koud water
Bij de start was het water koud en in Duitsland waren sommige delen van de Rijn ongeschikt om te zwemmen. Vanwege het hoge water moest hij tientallen kilometers wandelen in plaats van zwemmen. Als obstakels kwam hij havenbekkens, sluizen of passerende zeeschepen tegen. Toch was hij na de marathontocht, waarin hij in feite elke dag een marathon zwom, nog behoorlijk fit.
Visie Bromeis
Ernst Bromeis start zijn
Das Blaue Wunder project in 2006. Zijn vader inspireerde hem met de uitspraak:
‘Je zult de wereld niet veranderen, mijn zoon, maar je kunt het wel proberen.’ Das Blaue Wunder is zijn persoonlijke onderneming om aandacht te vragen voor het water op de aarde. Hij wil zich inzetten voor de mensen en de wereld, voor het leven dat alleen mogelijk is dankzij water:
Das Blauwe Wunder.
Kostbaar water
Bromeis wil samen met anderen projecten aangaan die met water te maken hebben, vooral om mensen bewust te maken hoe kostbaar water voor ons is.
Duitser Andreas Fath
De Duitse zwemmer Andreas Fath zwom in hetzelfde jaar ook de Rijn af. Hij kwam enkele dagen na de Zwitser in Rotterdam aan om daarna de laatste etappe bij Hoek van Holland te doen. Hij zwom 1231 kilometer van Zwitserland naar de Noordzee en tikte 24 augustus af. Hij zwom om onderzoek te doen en ook om aandacht te vragen voor schoon water. Hij nam elke dag een watermonster, waarmee getest kon worden hoeveel chemicaliën, antibiotica en plastic er in de Rijn zitten.
41 en 28
Ernst Bromeis zwom in 41 dagen naar de Noordzee. Fath deed het in 28 dagen.
Schonere Rijn
De Rijn is overigens aan het begin van de eenentwintigste eeuw schoner dan in de tweede helft van de twintigste eeuw. De rivier werd lange tijd sterk vervuild door de zware industrie van het Duitse Ruhrgebied. Dat Ruhrgebied is meer en meer zijn industriële functie verloren en dat komt de Rijn ten goede.
Lees verder