Rijnzwemmer Das Blaue Wunder – oorsprong Rijn - Noordzee

Rijnzwemmer Das Blaue Wunder – oorsprong Rijn - Noordzee Langeafstandzwemmer Ernst Bromeis zwom de Rijn af van oorsprong naar monding, om aandacht te vragen voor schoon drinkwater voor iedereen op deze wereld. De Zwitserse zwemmer deed er 41 dagen over. Hij begon in het Lago di Dentro, moest vele moeilijkheden overwinnen en eindigde in Hoek van Holland. Hij noemt zijn project Das Blauwe Wunder.

Rijnzwemmer Ernst Bromeis

De Zwitserse zwemmer Ernst Bromeis deed er in juli en augustus 2014 veertig dagen over om van de bron van de Rijn in Rotterdam aan te komen. Op 19 augustus meldde hij zich bij het Rotterdamse Havenbedrijf en een dag later zwom hij het laatste stuk naar de Noordzee.

Drinkwater

Hij zwom de hele Rijn af om aandacht te vragen voor het belang van schoon drinkwater voor iedereen. In 2012 deed de Zwitser ook een poging, maar toen slaagde hij niet en moest hij na 70 kilometer opgeven.

Das Blauwe Wunder

De Zwitser noemt zijn project Das Blaue Wunder, het blauwe wonder. Hij kwam op 19 augustus 2014 in Rotterdam aan en besloot te voet verder te gaan naar Hoek van Holland. Dat was een wandeling van 30 kilometer. Bij de Lorelei in Duitsland was hij ook het water uitgestapt om een stuk te open. Hij deed dat uit veiligheidsoverwegingen. Hij dook op 20 augustus om half negen bij Hoek van Holland weer het water in om de laatste etappe af te leggen, aangemoedigd door familie en omstanders. Daar zwom hij de Berghaven uit naar het einde van de Noordzeepier.

Eindpunt

Dat was het eindpunt van zijn lange zwemtocht. Een boot van het Havenbedrijf begeleidde hem bij de laatste etappe.

Rotterdam

De Rijnzwemmer moest zijn 1250 kilometer lange zwemtocht in Rotterdam onderbreken vanwege het intensieve scheepsverkeer. Hij ging in Rotterdam uit het water nadat hij met veel moeite de Erasmusbrug was gepasseerd. Zwemmen door de haven zou te gevaarlijk zijn of hij zou steeds weer uit en in het water moeten gaan. Bromeis had de havenautoriteiten geïnformeerd over zijn tocht.

Safety first

Het Havenbedrijf hakte de knoop door en gaf hem te kennen dat verder zwemmen niet werd toegestaan: safety first. Bromeis begreep dat maar al te goed en laste daarom een etappe te voet in tot aan Hoek van Holland.

Zwemmarathon vanaf Lago di Dentro

Ernst Bromeis is op het moment van zijn Rijnzwemtocht 46 jaar. Hij startte zijn zwemmarathon voor schoon water op 7 juli bij de oorsprong van de Rijn, in het Zwitserse meer Lago di Dentro. Hij heeft bijna 1250 kilometer gezwommen. De zwemmer ontmoette vele hindernissen en doorstond diverse ontberingen. Hij kreeg hoog water voor de kiezen, overstromingen, lage temperaturen en de drukte van de Rotterdamse haven en het verbod om daar door te zwemmen.

Koud water

Bij de start was het water koud en in Duitsland waren sommige delen van de Rijn ongeschikt om te zwemmen. Vanwege het hoge water moest hij tientallen kilometers wandelen in plaats van zwemmen. Als obstakels kwam hij havenbekkens, sluizen of passerende zeeschepen tegen. Toch was hij na de marathontocht, waarin hij in feite elke dag een marathon zwom, nog behoorlijk fit.

Bron: BadruttBron: Badrutt
Ernst Bromeis / Bron: BadruttErnst Bromeis / Bron: Badrutt
Bron: Foto BadruttBron: Foto Badrutt

Visie Bromeis

Ernst Bromeis start zijn Das Blaue Wunder project in 2006. Zijn vader inspireerde hem met de uitspraak: ‘Je zult de wereld niet veranderen, mijn zoon, maar je kunt het wel proberen.’ Das Blaue Wunder is zijn persoonlijke onderneming om aandacht te vragen voor het water op de aarde. Hij wil zich inzetten voor de mensen en de wereld, voor het leven dat alleen mogelijk is dankzij water: Das Blauwe Wunder.

Kostbaar water

Bromeis wil samen met anderen projecten aangaan die met water te maken hebben, vooral om mensen bewust te maken hoe kostbaar water voor ons is.

Duitser Andreas Fath

De Duitse zwemmer Andreas Fath zwom in hetzelfde jaar ook de Rijn af. Hij kwam enkele dagen na de Zwitser in Rotterdam aan om daarna de laatste etappe bij Hoek van Holland te doen. Hij zwom 1231 kilometer van Zwitserland naar de Noordzee en tikte 24 augustus af. Hij zwom om onderzoek te doen en ook om aandacht te vragen voor schoon water. Hij nam elke dag een watermonster, waarmee getest kon worden hoeveel chemicaliën, antibiotica en plastic er in de Rijn zitten.

41 en 28

Ernst Bromeis zwom in 41 dagen naar de Noordzee. Fath deed het in 28 dagen.

Schonere Rijn

De Rijn is overigens aan het begin van de eenentwintigste eeuw schoner dan in de tweede helft van de twintigste eeuw. De rivier werd lange tijd sterk vervuild door de zware industrie van het Duitse Ruhrgebied. Dat Ruhrgebied is meer en meer zijn industriële functie verloren en dat komt de Rijn ten goede.

Das Blaue Wunder

Legenda
A. Lago di Dentro
B. Lorelei
C. Rijn
D. Erasmusbrug Rotterdam
E. Hoek van Holland
F. Noordzee

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoek van Holland: Een korte maar rijke geschiedenisHoek van Holland: Een korte maar rijke geschiedenisHoek van Holland ook wel ‘de Hoek’ genoemd is bekend als badplaats voor mensen uit het Rijnmondgebied. Hoek van Holland…
Moskeeën in Nederland per provincieMoskeeën in Nederland per provincieNederland kent bijna 500 moskeeën en jaarlijks komen er diversen bij. Niet alle moskeeën zijn van die sierlijke gebouwen…
Blaue Engel LabelBlaue Engel LabelDe Blaue Engel is het oudste en eerste milieu-gerelateerd label voor producten en diensten ter wereld. Het is ontstaan i…
SS Rotterdam: waarin een groot schip intiem kan zijnSS Rotterdam: waarin een groot schip intiem kan zijnVeertig jaar bevoer stoomschip de Rotterdam de wereldzeeën. Als cruiseschip en als lijndienst tussen Rotterdam en New Yo…

Tragedy of the commons: theorie en praktijkTragedy of the commons: theorie en praktijkDe “tragedy of the commons” is een begrip uit de rechtseconomie en de speltheorie dat tegenwoordig vaak wordt gebruikt i…
Natuurlijke energiebronnenNatuurlijke energiebronnenEnergie is bijna overal voor nodig. Van je spelcomputer t/m de verwarming. Energie halen wij uit de aarde/natuur. Er zij…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Das Blauwe Wunder logo
  • http://nos.nl/artikel/688718-rijnzwemmer-bereikt-noordzee.html geraadpleegd op 20 augustus 2014
  • http://nos.nl/artikel/688475-rijnzwemmer-nadert-noordzee.html geraadpleegd op 20 augustus 2014
  • http://www.rijnmond.nl/nieuws/20-08-2014/rijnzwemmer-bereikt-na-anderhalve-maand-noordzee geraadpleegd op 20 augustus 2014
  • http://www.rijnmond.nl/nieuws/19-08-2014/rijnzwemmer-strandt-rotterdam geraadpleegd op 20 augustis 2014
  • http://www.dasblauewunder.ch geraadpleegd op 20 augustus 2014
  • http://nos.nl/artikel/690400-tweede-rijnzwemmer-bereikt-doel.html geraadpleegd op 26 augustus 2014
  • Afbeelding bron 1: Badrutt
  • Afbeelding bron 2: Badrutt
  • Afbeelding bron 3: Foto Badrutt
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 16-03-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Milieu
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.