Stefan, 21-10-2015
Beste,
Klopt deels, alhoewel er een paar dingen worden genoemd die echt nergens op slaan.
Sexting, het kijken welk geslacht het kuiken heeft en daarbij het haantje in de shredder gooien, gebeurt juist ook bij plofkippen. De biokip heeft nog een enkel haantje in de buurt rondlopen omdat dit beter bij de natuurlijke omstandigheden past.
Dat stuk over het regenwoud is vrij hilarisch aangezien de schrijver daarna zelf aanhaalt waar het voer vandaan komt, Oekraïne heeft naar mijn weten echt geen regenwoud.
Ook laat hij het hele onderwerp prijs buiten beschouwing. Toch wel een van de belangrijkste prikkels in het aankoopgedrag van de consument. De prijs ligt bij biokip zoveel hoger dat men minder kip zal consumeren.
En dan nog een rekenkundig ding, want 6 weken van 7 dagen is volgens mij 42 dagen en dat is geen 25 dagen maar 39 dagen korter dan 81 dagen.
Maar wat wel klopt is dat als we net zo veel kip willen consumeren als we met plofkippen doen dat hier te weinig grond voor zou zijn, niet efficiënt en daarmee niet haalbaar zal zijn om alle monden mondiaal te voeden.
Maar wat dat betreft kunnen we sowieso veel beter vegetarisch eten, vooral ook voor het milieu. Veel landbouwgrond wordt zoals hij terecht opmerkt namelijk voor veevoer gebruikt. Dit is veel minder efficiënt dan wanneer dit direct naar de consument gaat, zeg maar de energiewaarde afgezet tegen investeringen en (milieu) kosten.
Het stuk groei van de vlees/kip consumptie mag ook vooral in opkomende economieën gezocht worden. In Nederland en noordwest Europa is eerder een stagnering of lichte daling te meten. En ik betwijfel ten zeerste of ze in de opkomende economieën überhaupt enig idee hebben van biologische of plofkip. Nieuwsbericht - Centrale Organisatie voor de Vleessector - http://www.cov.nl/actueel/nieuwsbericht/?newsId=cab3aa64-8542-451d-97d5-b451ea260045
Reactie infoteur, 21-10-2015
Beste lezer, bedankt voor uw inhoudelijke reactie. Fijn dat u het artikel kritisch gelezen heeft. De eerste paar punten van uw reactie zal ik nog eens grondig controleren en zo nodig aanpassen in het artikel.
Ik neem aan dat de term "sexting" een verbastering is seksen van de kuikens? Ik ken deze term alleen in een geheel andere betekenis. Het klopt dat ook in de bioindustrie de haantjes meteen worden geeuthenaseerd, maar de laatste keer dat ik een biologische kippenhouderij zag liepen er niet veel haantjes rond. U en ik weten allebei wat er met deze haantjes gebeurd is. Het was maar om aan te geven dat het leven van de biologische kip ook niet slechts rozengeur en maneschijn is.
Nogmaals bedankt voor de reactie en ik zal de komende tijd het artikel nog eens napluizen.
Koen, 19-12-2012
Beste,
Ik begrijp dit artikel en kan het ook grotendeels volgen. Wat de mens als beeld krijgt van "Bio" is ver van de werkelijkheid en ik stel mij hier dan ook soms grote vragen.
Wat betreft biokip of niet. Beide dieren leven is bijzonder schrijnende omstandigheden. Het is al lang geweten dat kippen zowat het slechtste leven lijden van alle dieren op de boerderijen (hoewel varkens amper moeten onderdoen).
Wat betreft de CO2 uitstoot ben ik evenwel niet akkoord en heb ik een gevoel dat dit er bij de haren bij getrokken is omdat CO2 zowat DE hype is.
Ik geloof best dat ze meer voedsel nodig hebben (wat logisch is als je bijna de helft langer leeft), maar kippen daar eten voornamelijk granen, en bij de groei hiervan neemt men CO2 op uit de lucht. Dit lijkt mij dus een 0-operatie.
Reactie infoteur, 20-12-2012
Beste Koen,
Bedankt voor je goed onderbouwde reactie. Ik ben het zeker met je eens de CO2 enigszins een hype is (hoewel wel wetenschappelijk onderbouwd). Wel is het zo dat de verbouw van granen voor kippenvoer niet CO2 neutraal is. je zou gelijk hebben al je zegt dat graan CO2 uit de lucht opneemt en de kippen het kippenvoer weer grotendeel omzetten in vlees en CO2. Helaas zijn voor zowel biologische landbouw als voor de niet-biologische verbouw van granen zeer veel fossiele brandstoffen nodig. Hierdoor wordt er per saldo toch meer CO2 geproduceerd. Aangezien de plofkip minder graan eet is hij dus iets minder CO2 producerend.
Mocht het nou zo zijn dat biokippen biologisch heteeld graan zouden eten, geplant door tractoren die op biodiesel rijden, dan wordt dit verhaal uiteraard weer anders. maar ik moest helaas bij het schrijven uitgaan van de gegevens die de instanties mij hebben verschaft. leuk om dat eens een keer uit te zoeken misschien.
Netty, 30-10-2012
Biologische kip is humaner voor het dier zelf. De plofkip heeft een zeer miserabel kort leven. Sowieso minder kip (en ander vlees) eten trekt vanzelf de verhouding plofkip (meer vlees) en biokip gelijk. Beter nog word je vegetariër, dan hoef je geen keuzes meer te maken en ook niet ziek te worden door allerlei misstanden, zoals onlangs weer met de zalm.
Reactie infoteur, 30-10-2012
Als je van allebei de soorten kip minder eet dan is de verhouding nog steeds in het voordeel van de plofkip qua milieuwinst.
Bovendien is vergetarisch eten niet per definitie veilig. De EHEC bacterie die vorig jaar zoveel ellende meebracht, kon je alleen krijgen door het eten van groente.
Linda1986 (infoteur), 12-10-2012 #4
Het leven van een plofkip is afschuwelijk! En dat verdient geen enkel dier! Geen enkel levend wezen verdient het om zo te leven. En of het nou beter voor het milieu is of niet dat is onzin. Je praat hier over een LEVEND dier, geen stuk afval ofzo. Minder mensen zouden immers ook beter voor het milieu zijn. Misschien is het handig om eerst eens informatie te zoeken hoe het leven van een plofkip er uit ziet of eens te gaan kijken bij zo'n bedrijf? De meeste mensen hebben totaal geen besef hoe dat er aan toe gaat en in wat voor omstandigheden deze dieren leven. Om nog maar over de transporten te zwijgen, want dan zijn ze al half dood en steken de poten uit de kisten. Bij plofkippen wordt ook totaal geen rekening mee gehouden met de lijnen, want het is pure incest, daarom zie je ook heel veel misvormde en vreemde kippen in de bio-industrie.
Plofkip is ook een levend wezen met gevoel die het absoluut niet verdient om zo behandeld te worden. Een biologische kip heeft tenminste nog een leven gehad, die kon immers vrij rond scharrelen in plaats van zijn hele, toch al zo korte leven, door te brengen in een kooi zonder ooit maar enig daglicht te zien.
En dan eet je toch wat minder vlees? Dan hoeft er ook maar een kip geslacht te worden. Wij mensen hebben helemaal niet elke dag vlees nodig.
Voor iedereen zal dit verhaal persoonlijk beoordeeld worden, maar helaas is het wel erg makkelijk praten over het leven van een plofkip, terwijl de belangrijkere waarheid heel anders is. En als je zuinig wilt zijn en op het milieu wilt letten zijn er heel wat betere manieren om daaraan te werken.
Reactie infoteur, 12-10-2012
Ik heb met dit artikel willen aangeven dat het eten van biologische kip ook niet niet zaligmakend is.Ten eerste is het leven dat biologische kippen kippen ook absoluut geen pretje. Ten tweede betekend het eten van biologische kip dat je meer dieren moet slachten voor dezelfde hoeveelheid vlees. En ten derde vervuil je het milieu er veel meer mee.
Minder vlees eten is naturlijk een veel beter initiatieg, maar dat kleinere stukje vlees moet ook ergens vandaan komen.Daarom moet je een keus maken tussen een fijn leven voor de kip of een gezond milieu voor andere dieren, planten en mensen.